Kostas Slukas (©AFP)
Kostas Slukas (©AFP)

Printezis sad može u penziju mirne duše, Olimpijakos potvrdio klasu i vratio se na vrh grčke košarke!

Vreme čitanja: 3min | pet. 17.06.22. | 21:58

Crveno-beli uzeli 13. šampionski pehar, Nedović odličan u Panatinaikosu, iz prvog reda sve posmatrao Milutinov

Gori Pirej u plamenu euforije i slavlja, Olimpijakos je ponovo na tronu grčke košarke! Šest godina čekalo se na titulu, jednu manje na učešće u finalu pošto je klub bio niželigaš zbog ranije suspenzije, a čak 25 na duplu krunu. Sada Jorgos Printezis može u penziju mirne duše, vratio je Olimpijakosu ono za što mu nije godinama bilo dozvoljeno da se bori. Nije to jedan od najboljih grčkih košarkaša svih vremena mogao da uradi sa svojim čovekom uz kojeg je u nekim boljim vremenima terorisao protivnike pošto je Vasilis Spanulis okačio patike o klin prošlog leta. Ipak u datim okolnostima teško da postoji lepši način da se kaže poslednje "zbogom" igračkoj karijeri - sa titulom u rukama, i prepunom Dvoranom mira i prijateljstva da ti poželi sve najbolje u sledećim košarkaškim pohodima.

Nije Printezis još zvanično objavio kraj karijere - ubrzo po završetku meča jeste - , ali suze u njegovim očima dok su mu je 12.000 duša skandiralo ime rekle su sve, posle više od dve decenije profesionalne karijere i tek kraćih izleta u Larisu i Unikahu, živa legenda kluba ide na zasluženi odmor posle trijumfa rezultatom 93:74 (28:26, 27:14, 8:13, 30:21).

Izabrane vesti

Jorgos Barcokas učinio je da se veteran kluba oprosti na dostojan način. Na nešto više od dva minuta pre kraja trener Olimpijakosa tražio je da se pravi faul kako bi Printezis ušao u igru i bio na parketu do kraja. Emocije su ga savladale ubrzo pošto je sirena označila kraj finala i kompletne finalne serije.

Pirejski crveno-beli uzeli su metlu i počistili ljutog takmaca sa parketa u fantastičnoj atmosferi, dok je srpski as i nekadašnji miljenik navijača Nikola Milutinov na oduševljenje cele dvorane sedeo u prvom redu i sve to gledao sa osmehom na licu. Olimpijakos je osvojio 13. titulu državnog prvaka, dok ih Panatinaikos ima 39 i pitanje je kada će crveno-beli moći da budu u prilici da uopšte dosanjaju momenat kada će biti ispred najvećeg konkurenta...

Pobednik i ujedno šampion Grčke odlučen je sedmomitnom serijom 23:3 u drugoj četvrtini, kada je rezultat 32:35 pretvoren u 55:38 jer se posle toga Panatinaikos nije više oporavio... Sezona iz snova za Olimpijakos, koji je pored duple krune bio učesnik Fajnal fora u Beogradu i da nije bilo trojke Vasilija Micića uz zvuk sirene, možda bi se sada u Pireju slavila tripleta!

Još jednu briljantnu utakmicu u crveno-beloj opremi odigrao je Saša Vezenkov. Zabeležio je 25 poena uz šest skokova i tako na najbolji način zatvorio sezonu u kojoj je napravio veliki iskorak uz ozbiljan individualni napredak. Pogađao je ključne šuteve, sve vreme ostao hladnokrvan i fokusiran, funkcionisao je kao sat tokom 32 minuta u igri. Komandant Olimpijakosa Kostas Slukas dodao je 14 poena i pet asistecnija. Uz njih dvocifreni su bili još Šek Mekisik i Kostas Papanikolau sa po 10 poena. Na kraju treba istaći ukupan timski učinak jer je Olimpijakos šutirao čak 50 odsto iz igre, uz isti procenat sa distance i čak 15 trojki!

Kod Panatinaikosa najbolji je bio Nemanja Nedović koji je već na poluvremenu imao 16 poena, da bi do kraja upisao 23 poena (8/18 iz igre, 3/9 za tri), te po tri skoka i asistencije. Nedostajao je gostima konkretniji učinak drugih igrača, pošto je sledeći na listi strelaca bio Jorgos Papajanis sa 15 poena i 10 skokova, dok je Lefteris Bohoridis upisao 10 poena. Pejton Siva stao je na devet poena i sedam završnih dodavanja.

Sada je definitivno kraj jedne fantastične ere u Pireju i počinje novo poglavlje. Nema Spanulisa, nema Printezisa. Panatinaikos s druge strane imaće mnogo problema u budućnosti ne bude li se uskoro finansijski konsolidovao...


tagovi

Kostas SlukasJorgos PrintezisKK OlimpijakosKK Panatinaikosgrčka košarkaška superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara