Željko Obradović (© Star sport)
Željko Obradović (© Star sport)

Promašaji velikog Partizanovog projekta - Željkova neuspešna sezona na svim frontovima

Vreme čitanja: 5min | pon. 20.05.24. | 10:28

Promašena ekipa, promašena pojačanja i na kraju potpuno promašena sezona za Partizan Mozzart Beta

Onog momenta kada se Željko Obradović vratio u Partizan Mozzart Bet 2021. godine usledila je nova era u Humskoj. Protkana velikom euforijum, još većim usponom na evropskom nivou, a sada je veliki projekat udario u zid i doživeo prvi istinski neuspeh. Sezona 2023/24 je loša po svim mogućim parametrima i zbog toga je tim Željka Obradovića ostao bez trofeja i što je verovatno najbolnije doživeo da ga Crvena zvezda ometla sa 3:0 u finalnoj seriji ABA lige i to pred navijačima crno-belih u punoj Areni.

Prvi put u trenerskoj karijeri Obradovića još od 1999. godine kada je vodio Beneton je doživeo da neku plej-of seriju izgubi bez ijedne pobede. O razlozima može da se dugo priča, ali kada se podvuče crta, ova ekipa Partizana je bila slaba... Zapravo nikada nije bila ni ekipa!

Izabrane vesti

Za tri sezone Obradović je ostao na jednom trofeju što je realno po svim parametrima premalo. Teško da bi se bilo koji drugi trener na planeti zadržao u klubu sa takvim učinkom, a da se ne zove Željko Obradović. Doduše baš taj Željko Obradović je i transformisao Partizan u ono što je sada, evropski klub, sa velikim budžetom i sa 20.000 navijača na svakoj utakmici što mnogi u Evropi mogu samo da sanjaju. Nijedan drugi trener to ne bi izveo sa klubom iz Humske.

Zato je verovatno i ova sezona najbolinija jer sve što je moglo da se promaši se promašilo, a izgledalo je da Partizan pravi moćan tim.

Geneza svih Partizanovih problema videla se još prošlog leta, može i sada da se priča o Nikoli Mirotiću koji je u potpunosti poremetio selekciju, ali momci kao što su Pi Džej Doužer, Frenk Kaminski, Mateuš Ponitka, Bruno Kaboklo i Ognjen Jaramaz nisu zaslužili epitet pojačanja. Svi do jednog su odigrali daleko ispod onog što se od njih očekivalo posebno kada su američki internacionalci u pitanju, a o Kevinu Panteru i Zeku Ledeju treba posebna analiza da se pravi za ono što su prikazali ove sezone. Dva najplaćenija igrača i lidera ovog projekta su protiv Zvezde izgledali potpuno pogubljeno kao da su prvi put korčili na evropski košarkaški parket gde ih igrači Zvezde na suvo iskustvo podučavali i na kraju u potpunosti nadigrali.

"Učinak igrača ne bih komentarisao, glavni krivac za ovaj rezultat sam ja. Ovo je velika škola", rekao je Željko Obradović.

Činjenica da je klub iz Humske izgubio sve bitne mečeve ove sezone na svim mogućim frontovima, pa čak i onaj ABA Superkup u Podgorici pre početka same sezone kada su crno-beli primili trojku u poslednjoj sekundi od Studentskog centra što se ispostavilo kao prava uvertira za sve ono što će se dogoditi ove sezone.

U Evroligi se ušlo sa ambicijom da se ponove prošlosezonski uspesi, čak su neki šuškali da bi mogao da se napravi iskorak jer su u tim došli igrači sa ozbiljnim pedigreom kao što su Doužer i Kaminski. Međutim, tim nije napravio iskorak, niti je ponovio prošlosezonske uspehe. Tačnije napravio je korak unazad jer je sezonu završio sa 16 pobeda i 18 poraza što nije bilo dovoljno ni za 10. mesto na tabeli koje se jurilo veći deo sezone iako se mislilo da je ovaj Partizan među osam najboljih u Evropi. To na kraju nije bio zbog sijaset nestvarnih poraza u kojima su viđeni promašaji u poslednjim sekundama i odluke igrača koje se graniče sa zdravim razumom.

Kada je postalo jasno da od Evrolige ove sezone nema ništa, osim činjenice da je Partizan ponovo bio najgledaniji što je svakako za pohvalu, sve karte su se bacile na ABA ligu... A tek su tu stvari izgledale otužno.

Partizan je sebi ove sezone dozvolio nekoliko zaista istinskih šamara, a realno je reći i blamaža. Timovi kao što su Mega, Igokea, Split, Zadar su pobeđivali crno-bele na mečevima na kojima su igrali potpuno nezainteresovano. Očigledno ne shvatajuči da je svima u ligi najveći cilj da njih sruše. Ležernost igrača na čelu sa Panterom i Ledejom je došla na naplatu u vidu gubitka domaćeg terena u plej-of. Klub iz Humske je ligaški deo završio sa šest poraza što ga je bacilo na nezavidno drugo mesto koje je značilo gubitan prednosti domaćeg terena u finalu.

Međutim i taj domaći teren na kraju nije značio ništa jer je Partizan izgledao potpuno pregaženo u trećem meču, bez energije, bez strasti... potpuno poražen bez ikakve vere da ovu Crvenu zvezdu mogu da savladaju.

Ako se nekada bude analizirala ova finalna serija ABA lige iz ugla Partizana, prava i jedina prilika je bila na prvom meču kada je crno-belim tim mogao da napravi brejk na krilima Džejmsa Nanelija koji je ubacio 27 poena. Već na sledećem meču se Nanli uklopio u depresiju tima, kategorija u kojoj su dominirali Panter i Ledej. Na kraju je kulminacija viđena u velikom incidentu na hodniku Arene pre utakmice kada je Naneli udario Stefana Lazarevića čime je sebe defakto izbacio sa treće utakmice gde je Zvezda na kraju i slavila titulu.

Kada se podvuče crta, malo šta može pozitivno da se kaže o bilo kome. Svaki igrač mora ozbiljno da se pogleda u ogledalo i proceni šta je ove sezone uradio... Osim Džejlina Smita koji je uvek bio pošten prema sebi i timu iako je stigao ured sezone, ostali su za ozbiljnu kritiku.

Sad je glavno pitanje za upravu šta je činiti sa ovom ekipom. Osmorici ističu ugovori, a osim Džejmsa Nanelija i sada Džejlina Smita, malo koji igrač je zaslužio da bude razmatran za produžetak. A što se tiče Kevina Pantera, Zek Ledeja, ali i Alekse Avramovića, ako ostanu, a ugovore za narednu sezonu imaju... Moraće znatno drugačije da igraju u crno-belim dresu jer ove zaista nije bilo ono što je Obradović zamislio.

Za kraj i sam Željko mora da vidi gde je pogrešio jer definitivno posle ovakve sezone jeste pogrešio, pre svega sa igračima kojima je pokazao povredenje.

Već sada treba krenuti razmišljati o ozbiljnoj rekonstrukicji i prvovremenim rešenjima da se ponovo ne bi ponovilo prošlo leto.


tagovi

KK PartizanŽeljko ObradovićOstoja Mijailović

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara