Majk Tobi (Foto: ABA League/Dragana Stjepanović)
Majk Tobi (Foto: ABA League/Dragana Stjepanović)

Promena trenera u Ljubljani poziva na oprez, doktor Džekil bi mogao da bude Zvezdino rešenje

Vreme čitanja: 4min | sub. 06.01.24. | 12:30

Cedevita Olimpija prvi put sa novim trenerom u ABA ligi, prilika za Majka Tobija da nastavi gde je stao u regionalnom takmičenju

Posle trijumfa nad Fenerbahčeom u Istanbulu i Partizan Mozzart Betom pred krcatom Štark arenom, prvog uspešno okončanog duplog kola u novom formatu Evrolige, košarkaši Crvene zvezde otputovali su u Ljubljanu na megdan Cedevita Olimpiji (17.00), koja je nedavno promenila trenera. Ljubljančani su se posle katastrofalnih rezultata u Evrokupu zahvalili na saradnji Simoneu Pjaniđaniju i na njegovo mesto postavili domaćeg stručnjaka Zorana Martića, pa se očekuje reakcija ekipe na šok terapiju uprave, što je prvo upozorenje za crveno-bele pred susret 15. kola regionalnog takmičenja.

Drugo je činjenica da je tim iz Ljubljane samo jednom na Jadranu poražen pred svojim navijačima, pa je u Stožicama pao i Partizan (samo je Zadar odneo trijumf). Otežavajuća okolnost za Janisa Sferopulosa su i povrede Nikole Topića, Luke Mitrovića, pa i Džoela Bolomboja, mada je bivši centar moskovskog CSKA i Olimpijakosa otputovao sa timom u glavni grad Slovenije, ali ostaje da se vidi u kojoj će meri pomoći ekipi, iako su testiranja utvrdila da nije polomio prst tokom večitog derbija.

Izabrane vesti

Zato bi u centru pažnje mogao da se nađe Zvezdin najbolji igrač u ABA ligi ove sezone, Majk Tobi. Amerikanac nije upisao ni minut protiv Partizana pre manje od 48 sati, te je uz Dalibora Ilića i Stefana Lazarevića (nije se našao u protokolu) najodmorniji u redovima tima sa Malog Kalemegdana. I dok u Evroligi ne uspeva da se nametne, na Jadranu pruža odlične partije, pa je tako pred kraj 2023. postigao 24 poena u trijumfu nad Splitom i zabeležio dabl-dabl sa 13 poena i 12 skokova protiv Igokee, te prosečno beleži 12,4 poena i 5,4 skoka, kao i indeks korisnosti 15,6. Njegovo dobro izdanje bi značajno olakšalo posao crveno-belima koji traže 10. vezanu pobedu u regionalnom takmičenju.

GRANICA ZA POENE MAJKA TOBIJA U MOZZARTU - 11,5

Cedevita Olimpija je u novoj godini odigrala jedan meč i minule srede deklasirala KK Triglav iz Kranja u slovenačkom kupu (52:103). Martić je, naravno, rasporedio minutažu, a prvi put se u sastavu našao i Zoran Dragić, što ukazuje da će biti novi adut Ljubljanača u sudaru sa Zvezdom. Ipak, trojica košarkaša su se izdvojili ove sezone u glavnom gradu Slovenije, te će najveću opasnost po koš Zvezde predstavljati bekovi Jaka Blažič (16,9 poena u proseku) i Džastin Kobs (15,5), kao i centar Karlo Matković (14,2) koji je u novembru bio i MVP regionalnog takmičenja. Tu su i vrlo dobri Di Džej Stjuart (12,1 poen), kao i borci u reketu poput Amadua Soa i Šona Džonsa.

"Crvena zvezda je trenutno nesumnjivo ekipa u najboljoj formi u regionalnoj ligi. Dve pobede u Evroligi ove sedmice samo potvrđuju odličnu formu naših protivnika. Želimo da igramo što čvršće i odlučnije, svakako želimo da popravimo utisak sa prve utakmice u Beogradu, gde smo izgubili ubedljivo. Subotnja utakmica će biti veliki izazov za nas, ali verujem da ćemo biti dovoljno motivisani da pokažemo šta smo u ovom trenutku sposobni postići. Momci rade predano i motivisano, istovremeno željni rada. I dalje imamo nekih problema sa povredama, ali to je nešto što nas prati tokom cele sezone. U svakom slučaju, želimo da poboljšamo pre svega našu igru u odbrani i da igramo agresivnije i brže," rekao je Martić u najavi susreta.

Iz kluba su objavili da su novom treneru pred duel sa Crvenom zvezdom na raspolaganju svi igrači sem Roka Radovića, koji zbog bolesti nije trenirao sa ekipom. Dakle, Cedevita Olimpija će biti praktično u punoj snazi, daleko je odmornija od Crvene zvezde i kod kuće se pokazala kao veoma nezgodan rival. Nema sumnje da će igrači biti dodatno motivisani da se dokažu novom treneru, a idealna im je prilika da se prikažu u dobrom svetlu protiv evroligaša i lidera ABA lige, koji dolazi umoran i oslabljen povredama. Kada se podvuče crta, sasvim je jasno da je pred Zvezdom daleko ozbiljniji izazov od onog koji je imala u prvom delu sezone kada je ugostila Ljubljančane i oduvala ih rezultatom 94:51.

Pobeda bi bila od velikog značaja za Sferopulosov tim, da nastavi da se napaja dobrim rezultatima u veoma napornom rasporedu. Već sledeće nedelje je na programu novo duplo kolo Evrolige, a crveno-bele očekuju važni mečevi na strani protiv Asvela i Olimpije Milano.

ABA LIGA - 15. KOLO

Četvrtak

Igokea - Split 77:80 (produžecima)

/Atić 25 - Šorter 21/

Petak

Budućnost - Mornar 103:100 (produžecima)

/Mihailović 27 - Dan Martin 21/

FMP - Cibona 72:77

/Stojanović 23 - Mustapić 20/

Subota

17.00 (5,00)Cedevita Olimpija (19.00) Crvena zvezda (1,20)

19.00 Partizan Mozzart Bet - Krka

Ponedeljak

18.00 Borac - Mega

18.00 Zadar - Studentski Centar



tagovi

KK Crvena zvezdaCedevita OlimpijaJanis SferopulosMajk TobiDžoel BolombojDžastin KobsJaka BlažičKarlo Matković

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara