Putuj Evropo, nemoj više čekati na Zvezdu

Vreme čitanja: 6min | sre. 30.01.19. | 11:03

Kada bi se i ako su se košarkaši Crvene zvezde pogledali u to parče stakla na zidu posle gostovanja Limožu, mogli su da vide koliko je malo potrebno da bi se došlo do pobede, ali i koliko je malo dovoljno da se sve sruši poput kule od karata

Postoji ta, često izgovorena teza da posle neuspeha treba biti iskren prema sebi i kada se pogledaš u ogledalo. U njemu se, valjda, može videti odraz načinjenih grešaka i loših odluka koji su doveli do poraza...

Kada bi se i ako su se košarkaši Crvene zvezde pogledali u to parče stakla na zidu posle gostovanja Limožu, mogli su da vide koliko je malo potrebno da bi se došlo do pobede, ali i koliko je malo dovoljno da se sve sruši poput kule od karata. Na parketu čudne nijanse, koji budi uspomene na Boston Garden, Crvena zvezda je shvatila koliko je zapravo daleko od svega što je gradila tokom uvodna tri meseca sezone. 

Izabrane vesti

Posle velike unutrašnje borbe u prvom delu utakmice, crveno-beli su u nastavku počeli da se penju uz merdevine i podižu kvalitet igre. U hodu su pronašli izlaz iz zamršenog lavirinta u koji (ni)su ušli svojevoljno. Posle nekoliko utakmica lutanja Bili Beron je uspeo da povrati košarkaško samopouzdanje i ekipu povede do preokreta u trećoj deonici sa sedam poena, tri skoka i ukradenom loptom. Zvezda je u deset minuta odlične, timske košarke u oba smera minus od pet (43:38) pretvorila u plus od dvanaest poena (48:60). Odbrana je uspostavila toliko željenu konekciju, što je dovelo do toga da su igrači Limoža promašili čak deset šuteva iz igre i ostali na samo osam poena za četvrtinu, a srpskom šampionu olakšalo zadatak, zbog čega je i došlo dvadeset i pet poena iz napada.

Umesto da su nastavili da rade sve ono što su dotad i napravili taj odlučujući korak napred ka izlasku na čistinu, povratak u sopstvenu zonu komfora, košarkaši Crvene zvezde kao da ni sami nisu verovali da se ispred nazire kraj muka, pa su rešili da još jednom pogledaju iza ugla i sebi zakomplikovali život. 

Poslednja četvrtrtina otvorena je sa četiri defanzivna faula u manje od dva minuta. Izuzev onog poslednjeg, kada je Majkl Odžo presekao kontru Vila Hauarda, ostali prekršaji načinjeni su u situacijama kada protivnički igrači nisu bili okrenuti ka košu, ili nisu bili direktna pretnja za obruč. Stratos Perperoglu, pa Filip Čović na snažnom Džeriju Butsijelu, onda i Marko Kešelj nad Ajzeom Majlsom. Zvezda je sebi tako potpisala teži put do pobede i to protiv takmaca koji u tim momentima nije imao nijedno validno rešenje osim šuta za tri poena. Butsijel u tim minutima još nije iskristalisao ulogu kakvu će dobiti u narednim akcijama. 

Hauardova tehnička zbog prigovora sudiji dala je Beronu opciju da poveća razliku na tada maksimalnih 13 poena (51:64), kada se činilo da je Crvenoj zvezdi dovoljno samo da održi ritam i obezbedi važan brejk. Umesto toga, beogradski sastav je radio sve kontra očekivanjima.

Niko nije mogao da pretpostavi da će Beron posle iščeznuti posle svega što je uradio u prethodnim napadima. Ispostavilo se da je Beron poslednji šut iz igre ubacio sedam minuta pre poslednjeg zvuka sirene. Od preciznog hica preko ruke posle solidno izgrađene pozicije nekadašnji student univerziteta Virdžinija, Roud Ajlenda i Kanisijusa došao je do tri uzastopna promašaja do kraja utakmice. I nijednom nije imao čistu situaciju. Prvo je morao da se vadi u završnici napada, onda je dobio blokadu Aksela Buteja posle dobre Odžove asistencije, ali se našao u lošoj poziciji za realizaciju, da bi onda morao da gradi šut iz teške pozicije i rešava preko ruke Dvajta Hardija...

Posle važnih trojki M​ajlsa i Buteja preko ruku Kešelja i Odža, usledio napad o kome će se dugo pričati. Tih 30 sekundi kada ne koristi čist zicer posle teškog Čovićevog dvokoraka, a onda dozvoljava Butelju da lako poentira iz odbojke posle ofanzivnog skoka verovatno će se dugo vrteti u glavi Dušana Ristića, kao pokvarena kaseta. Nije momak iz Novog Sada kriv što mu je odjednom dodeljena velika uloga, pogotovo jer je svoje minute znao da koristi vrlo dobro svaki put kada bi bio na parketu - susret protiv Limoža završio sa devet poena i šest skokova - ali te dve greške, kao i sve one pogrešne odluke donete u završnih pet minuta ukazuju da u sadašnjim okolnostima nema kohezije, niti hemije među igračima, pa i da je koncentracija otišla na odmor. 

Crvena zvezda je poslednje poene iz igre upisala na četiri minuta pre poslednjeg zvuka sirene. Odžo je pokupio otpadak pored Butsijela i sigurno završio akciju koja je imala čudan tok. Mohamed Faje je zapucao za tri poena u situaciji kada je već imao 1/4 sa distance, ali kako ispred njega nije bilo nikog, napravio je logičan potez. Njegov promašaj pokupio je Dobrić, koji je uspeo da vrati loptu u igru, da bi samo tri sekunde kasnije Faje probao iz gotovo identične situacije i opet bio neprecizan. Tada je Odžo dovršio napad. 

Poslednji poen na utakmici Zvezda je postigla sa linije penala, preko Reglanda. Na semaforu je stajalo još dva minuta i šest sekundi. U završna četiri minuta Zvezdini igrači nisu uspeli da izgrade nijednu pravu akciju, uz samo jedan pokušaj gde nije bilo odbrambenog igrača. Bio je to neispravan hitac Ognjena Dobrića iz desnog ćoška. Usledila je Butejeva rampa Beronu, koraci Reglanda, Beronov pokušaj za tri preko ruke Hardija... Da bi sve to kaznio Džonatan Ruselj prelomnom trojkom na 48 sekundi do zavšetka meča. Zvezda je i tada imala minimalno vođstvo (70:71). 

Kako se moglo videti na televizijskom snimku, Milan Tomić je posle tajm-auta i konsultacija sa svojim najbližim saradnikom Andrijom Gavrilovićem dobio savet da sledeći napad Zvezda odradi iz auta na protivničkoj polovini - pravila košarkaške igre kažu da se u tom slučaju dobijaju samo 14 sekundi za realizaciju, dok bi napad išao od 24 sekunde da se krenulo od Zvezdinog koša - sve sa ciljem da bi Zvezda do kraja imala dva, a ne jedan napad. U prvom je Mohamed Faje dozvolio da istekne napad. Iako je imao otvoreni prostor za šut, on je krenuo u dvokorak i - zakasnio. Iz te greške Ruselj je zaradio oreol heroja. Pik sa Butsijelom, posle čega je Odžo ostao da čuva znatno nižeg protivnika, a ovaj prolazi do koša i polaže za 72:71. Drugi napad opet je išao preko Reglanda, bilo je tačno 14 sekundi za rešavanje. Teško je objasniti zašto je Regland čak sedam sekundi utrošio na driblinge u mestu, jer je posle toga krenuo pravo na Butsijela. Kada je shvatio da nema kud, uvalio je „kosku“ Perperogluu, čiji je hitac preko ruke bio ćorak...

Crvena zvezda je tako eliminisana iz dalje borbe za četvrtfinale Evrokupa, što u ovom trenutku i ne zvuči tako loše ako to znači da će ekipa imati više sati za odmor i pripremu Kupa Radivoja Koraća i mnogo bitnije - završnicu Jadranske lige. U ovom trenutku jasno je da će Budućnost u plej-ofu, pod pretpostavkom da raspored na tabeli ostane nepromenjen, imati najteži posao igrajući paralelno Evroligu i utakmice koje donose novo učešće u elitnom takmičenju. Cedevita je takođe eliminisana iz Evrokupa, dok Partizan sada ima najbolje šanse da zaigra četvrtfinale. 

Utakmica protiv Unikahe u poslednjem kolu TOP 16 faze biće šansa da se ekipa trijumfalno oprosti od Evrope. I možda će igrači i stručni štab Crvene zvezde uspeti do kraja sezone da pokažu koliko su grešili oni što su sumnjali u njih. Možda će tada, bar u sebi, zapevati stih iz dobro znane pesme Đorđa Balaševića - Krivi smo mi:
"Ma sta su znali đenerali,
i brkati majori,
jedino da viču:
Pali, ali nisu najgori"
.

Dotad će se verovatno u glavama mnogih vrteti samo ono:
"Putuj Evropo,
nemoj više čekati na nas...
Ne pitaj mnogo,
dospećeš i ti na rđav glas..."

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (nikolaS_sN)
Foto: Star Sport, MN Press


tagovi

Milan TomićMohamed FajeBili Beron

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara