Real je ozbiljan sa idejom napuštanja ACB lige! Postoje tri moguća scenarija

Vreme čitanja: 3min | uto. 19.02.19. | 18:50

Kraljevski klub razmatra pravne mogućnosti cele priče i angažovao je advokate

Real Madrid je ozbiljan sa napuštanjem lige! To više nije samo priča. Poslednji napad u finalu Kupa Kralja protiv Barselone u kom su sudije donele odluku kakvu su donele posle gledanja snimka upalio je žarište koje sada ne može da se ugasi. Kraljevski klub je angažovao advokate koji su zaduženi da pronađu način izlaska iz ACB lige na kraju sezone.

Real traži od ACB lige da izađe i jasno i glasno objasni kriterijum suđenja u poslednjem napadu Barselone kada je priznat koš Antu Tomiću. I zašto odluka nije promenjena posle gledanja snimka. Drugi zahtev Reala je da sudije budu drastično kažnjene za sve što se dogodilo. Ako ACB liga ne odgovori pozitivno na ova dva zahteva, Real će iz sve snage gledati kako da napusti ACB ligu.

Izabrane vesti

Kraljevski klub je svakako rekao "dosta". Posle prošlogodišnjeg finala gde je Real smatrao da je oštećen, sada se dogodila ista priča.

Postoje tri opcije za Real Madrid u ovom momentu, piše Marka, a tiču se njegovog odlaska iz ACB lige. Bila bi to igra na sve ili ništa.

Prva opcija je ujedno i najrealnija. Da Real igra samo u Evroligi. Kraljevski klub je jedan od 11 timova koji imaju A licencu, što znači da će igrati u Evroligi bez obzira kako igrao u domaćem šampionatu. Kakogod, ako Real odluči da napusti ACB ligu, tu postoji problem sa članom 5.3 statuta Evrolige. On kaže da svi klubovi u Evroligi moraju da igraju u domaćem takmičenju. Izuzetak je jedino ako se klubu brani da igra u domaćem šampionatu protiv njegove volje. A ovde je potpuno drugačiji slučaj jer Real neće da igra.

E sada, pošto je to Real Madrid, vrlo je lako da bi se pronašao način da se to prevaziđe nekim glasanjem ili pravljenjem izuzetka. Jer, Real je veoma potreban Evroligi. Zapravo, radi se o aktuelnom šampionu Evrope. Zato je najveća šansa da, ako Real ne bude igrao ACB ligu sledeće sezone, zaigra samo u Evroligi. To je prva opcija.

Preostale su manje realne.

Druga je da Real zaigra u NBA ligi.

To je stari san Real Madarida, tačnije Florentina Pereza koji bi ispunio svoju želju da Real postane prvi evropski tim koji će se takmičiti u najjačem takmičenju na svetu. U ovom momentu to baš deluje tako - kao san.

Postoji više razloga za to. Prvi bi bili logistički (putovanja), potom ekonomski (Realov budžet je na polovini onoga što se zahteva u NBA ligi i što je minimum za plate). Važno je reći i da NBA nije otvorena za otvaranje granica. Ako bi se to i dogodilo, to ne bi bio jedan tim već četiri ili pet sa idejom da se stvori NBA divizija na Starom kontinentu.  Ta ideja nije nemoguća u nekoj daljoj budućnosti, ali se u NBA u ovom momentu o tome ne razmišlja.

Treća opcija je da Real ponovo aktivira staru ideju njegovog predsednika: da se stvori Evropska Super Liga. Takmičenje koje bi moglo da se igra tako što će najveći klubovi Evrope napustiti domaća takmičenja i igrati samo u zatvorenom šampionatu za najmoćnije klubove starog kontinenta. Nešto slično što se pojavilo kao ideja u fudbalu.

Po ovom pitanju Real Madrid bi mogao da nađe prvog partnera - Olimpijakos. Poznato je šta se sve dogodilo u sudaru Olija i Panatinaikosa.

Olimpijakos je čak razmatrao i mogućnost igranja u ABA ligi sledeće sezone. Za Real se takva mogućnost nije pominjala, a mi možemo samo da zamislimo kako bi to izgledalo.

Foto: Star Sport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara