Skariolov spisak veličanstvenih: Željko, Duda, Duško, Dule, Saša... I pod broj jedan - Profesor Nikolić

Vreme čitanja: 3min | sub. 19.05.18. | 09:25

Selektor Španije nije štedeo reči hvale za srpsku košarku

Fajnal for jeste sam po sebi fantastičan događaj koji okuplja različite zaljubljenike u košarku, ali ove godine svi posetioci, ali i učesnici, mogu da osete posebnu energiju koju nosi glavni grad Srbije i svu bogatu istoriju koju on ima u ovom sportu.

Jedan od gostiju Fajnal fora ovoga vikenda je i selektor Španije Serđo Skariolo.

Izabrane vesti

A kada razgovarate sa ovakvim sagovornikom na Kalemegdanu, greota je ne podsetiti se svih onih koji su to mesto učinili košarkaški slavnim.
"Srpska košarka je za mene uvek bila na nekin način vid inspiracije. Kada sam rastao kao trener imao sam mnogo srpskih prijatelja među igračima, trenerima, menadžerima...", rekao je Skariolo između ostalih i za MOZZART Sport.

Možete li da navedete neka imena?
"Bila bi to lista imena. Kao što su Željko (Obradović), Duda (Ivković), Duško (Ivanović), Dule (Vujošević), Saša (Đorđević) naravno, bio mi je igrač, moj dobar prijatelj... Obrad Fimić mi je menadžer. Mogao bih da pričam satima o srpskoj košarci i onoj jugoslovenskoj. Sećam se vremena kada mi je profesor Nikolić pomagao dok sam bio mlad trener u Bolonji. Dolazio je u više navrata da posmatra, da savetuje. To je bilo izvanredno iskustvo za mene! Ako bi na kraju trebalo da izaberem ime - trebalo bi da ti kažem Profesor Aleksandar Nikolić".

Kako vam se čini ceo događaj u Beogradu?
"Uživanje u košarci. Sjajan momenat za ljude iz košarke. Socijalne aktivnosti, turnir sa sjajnim mladim košarkašima. Naravno, na Fajnal foru se nalazi mnogo sjajnih igrača, neki od njih su moji igrači iz reprezentacije, neki su protivnici. Kao ljubitelju košarke užitak je za mene da budem ovde", kaže Skariolo.

Kao selektor Španije pretpostavićemo da ćete navijati za Real Madrid?
"Naravno. Real Madrid španski tim, bio sam tamo nekoliko godina. Moram da budem neutralan kada se takmiče samo španski timovi, ali kada samo jedan španski tim igra protiv stranih, onda mogu da stanem na stranu Reala".

Kako Skariolo vidi napredak Luke Dončića?
"Veoma sam srećan zbog njega, ima sjajan način razvijanja. Razvija se kao top igrač. Srećan sam što vidim kako taj dečak raste u španskom sistemu razvoja mladih igrača. Ispred njega je toliko toga, ali ne možemo videti gde je granica. On je već sada vrhunski igrač, već sada pravi razliku na vrhunskom nivou".

Izgleda da se mladi košarkaš sada bolje nosi sa pritiskom...
"Prošle sezone mu je bio prvi Fajnal for. Ove sezone je Serhio Ljulj propustio veliki deo sezone i Dončić je imao priliku da raste i u vođstvu. Velika godina za njega. Svakako je naučio mnogo toga, uči svaki dan. Sada mnogo bolje podnosi pritisak nego ranije, u to nema sumnje".

Kakve igre očekujete od njega u NBA?
"Zavisi od uloge u timu, minuta, gde će igrati. Ne bih bio iznenađen da bude jedan od glavnih kandidata za rukija godine".

Ovo je druga godina novog formata Evrolige. Kako vam se on čini i kako vidite spor između Evrolige i Fibe?
"Košarka ide unapred. Treba nam zajedništvo, razumevanje, da pronađemo način da sve iskoordiniramo. U teškoj smo situaciji. Tesan je raspored. Držim fige da će doći do zajedničkog dogovora u evropskoj košarci", rekao je Skariolo.

Foto: MN Press


tagovi

Serđo Skariolo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara