Šokantan poraz u Estoniji, biti ili ne biti za Srbiju u nedelju

Vreme čitanja: 4min | čet. 21.02.19. | 19:50

Sve će se rešavati u Beogradu protiv Izraela, osim ako Gruzija savlada Estoniju u poslednjem kolu

Ne valja! Srbija nije uspela da savlada Estoniju u Talinu - 70:71 (16:14, 18:17, 20:18, 16:22). Ovo je udarac kakav nam nikako nije bio potreban... 

Dogodio se scenario kojeg smo se svi plašili. Srbija je pretrpela poraz kakav niko nije želeo u završnici gde su živci pucali kao strune. Imao je Stevan Jelovac tri slobodna bacanja da odvede utakmicu u produžetak, ali treće nije iskoristio. Na semaforu je bilo svega 3,1 sekund do kraja, lopta se odbila pravo u ruke Dragana Milosavljevića koji je možda i ishitreno uputio šut s jedne noge i to je bio kraj...

Izabrane vesti

Srbiji je sada potreban trijumf nad Izraelom, jer bi u suprotnom moglo da se dogodi da se oprostiti od učešća na velikom takmičenju i branjenja srebra iz Madrida. Izrael je trijumfom nad Nemačkom došao u situaciju da brejkom u dvorani Aleksandar Nikolić napravi čudo. Spas bi bila Gruzija, ako na svom terenu savlada Estoniju u poslednjem kolu, što je realno. Onda bi Srbiji i poraz došao u obzir... Tada bi naš tim ušao u trougao sa Gruzijom i Izraelom gde bi sve tri ekipe imale po dve pobede, s tim što Orlovi onda imaju mnogo bolju koš razliku od oba takmaca. To je sada sve samo u domenu teorije i nešto o čemu ne bi trebalo da se razmišlja. 

Osam minuta pre poslednjeg zvuka sirene Srbija je imala sedam poena viška (59:52) i priliku da svojim autoritetom zakuca Estoniju i napravi rezultat vredan overavanja kineske vize. Umesto toga, Srbija je dozvolila protivniku da se razmaše i iskoristi šut za tri poena kao jedini kvalitet kojim raspolaže. Kristjan Kitsing, njegov imenjak Kulamae i Sander Rajeste konstantno su davali veštačko disanje svom timu i na kraju uspeli da ožive gotovo prežaljenu Estoniju. Ne samo da su je oživeli, već su Orlovima lupili šamar zbog kojeg će dugo crveneti obrazi. 

Tako se došlo u situaciju da Kitsing posle faula Dragana Milosavljevića pogodi dva slobodna bacanja za 68:68, 46 sekundi do isteka četvrte deonice. A onda su igrači Srbije pokazali svoju tamnu stranu... Miloš Teodosić je uputio šut za tri poena pri isteku napada, ali je lopta stigla do Stevana Jelovca. Novopečeni košarkaš Gacijantepa prosledio je brzo dodavanje ponovo do svog kapitena koji je imao najbolju nameru, ali je loše selektirao šut, što je Estoniji dalo šansu da okrene rezultat. To se i desilo, pošto je talentovani košarkaš drugog tima Baskonije poslao koplje pravo u srce aktuelnog svetskog vicešampiona za rezultat 71:68... Uz 15 sekundi do kraja Srbija je ponovo omanula. 

Odgovornost je ponovo uzeo Teodosić, uprkos tome što dva meseca nije u takmičarskom ritmu, što se ubrzo videlo i na delu. Srećom, otpadak je opet pokupio Jelovac iz čega je čak izvukao i Kitsingov faul u šutu za tri poena. Ali, umesto filmskog kraja za Srbiju, Estonija je omogućila svojim vremešnim asovima Kristjana Kangura, Janara Taltsa i Gregora Arbeta da dobiju oproštaj od reprezentativnog dresa kakav zaslužuju... Kitsing i Kulamae su sa po 18 poena predvodili Estoniju u deža-vi pobedi koja je mnogima vratila sećanja na ono crno septembarsko veče u kvalifikacijama za Evrobasket u Sloveniji, kada je Srbija takođe posustala u poslednjoj četvrtini i dozvolila rivalu istorijsku pobedu.

Srbija je po ko zna koji put u ovim kvalifikacijama postala žrtva loših odluka, nedostatka koncentracije i neshvatljive brzopletosti. Imali su naši košarkaši sve u svojim rukama, ali su na kraju upropastili svoju šansu da prebrinu sve brige u Talinu i onda rasterećeni dočekaju Izrael u nedelju. Umesto toga, Srbija će drhtati i u poslednjoj utakmici, jer ono što su igrači u crvenim dresovima pokazali daleko je od igre koja obećava plasman na Svetski kup. Istina, Orlovi su imali samo tri dana za rad i pripremu, Đorđević je u Talin poveo tim koji se prvi put okupio u ovom sastavu, ali opravdanje ne bi smelo da postoji jer je Srbija po svakom parametru bolja.

Ono što najviše boli jeste način na koji je dozvoljen još jedan crni dan u prebogatoj košarkaškoj istoriji. Estonija je pokazala da ima veće srce i želju, a uprkos znatno skromnijem kvalitetu izabranici Tita Soka imali su čak 13 ofanzivnih skokova i samo devet izgubljenih lopti, naspram čak šesnaest grešaka Srbije...

Miloš Teodosić jeste imao 16 poena, ali uz samo četiri pogotka iz igre (4/16) i čak jedanaest ispaljenih dalekometnih hitaca (4/11). Podelio je i 10 asistencija, mada je utisak da je mogao da ih ima i mnogo više da su saigrači koristili njegov vanserijski pregled igre i pre svega imali više koncentracije. Stevan Jelovac je utakmicu završio sa 19 poena (7/12 iz igre) i osam skokova, dok je Dragan Milosavljević bio možda i najbolji igrač Srbije na ovoj utakmici. Ubacio je 16 poena, uhvatio četiri lopte, a njegova požrtvovanost u obe faze igre često je Srbiji pružala mogućnost više da se rezultatski odlepi. Ali, to nije iskorstila. Ne zato što nije želela, već zato što nije pokazala pobednički karakter. Crtu velikana i nametnula svoj stil igre. Umesto toga, Srbija je prihvatila estonski recept i ušla u trku raspucavanja koju na kraju nije dobila.

Ništa nije izgubljeno, ali ovim porazom Srbija će, čak i uz pobedu nad Izraelom, možda na žrebu biti u podređenom položaju, odnosno u grupi timova koje čeka teža grupa. Ali, o tom-potom... Prvo da mi savladamo Izrael, ako je moguće...

KVALIFIKACIJE ZA SP (EVROPA) - 11. KOLO

Četvrtak
Bugarska - Rusija 60:106
/Vošburn 19 - D. Kulagin 16/

Češka - BiH 69:64 
/Bohačik 17 - Lazić 16/

Finska - Francuska 76:69 
/Vilson 29 - Nua 19/

Estonija - Srbija 71:70
/Kitsing 18 - Jelovac 19/

Izrael - Nemačka 81:77
/Klajn 14 - Obst 16/

Grčka - Gruzija 81:69
/Vasilopulos 15 - Šermadini 26/   

Petak
17.00: Turska - Slovenija 
18.00: (2,30) Ukrajina (14,5) Crna Gora (1,70)
18.00: Hrvatska - Poljska 
18.30: (1,45) Letonija (15,0) Španija (3,05)
20.00: (3,05) Holandija (15,0) Litvanija (1,45)
20.15: (1,10) Italija (23,0) Mađarska (7,50)

* Kvote su podložne promenama

Foto: FIBA Basketball


tagovi

Mundobasket 2019košarkaška reprezentacija SrbijeDragan MilosavljevićMiloš TeodosićStevan Jelovac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara