Sombatelj nema ko da zaustavi

Vreme čitanja: 2min | uto. 18.06.19. | 08:45

Kormend će pokušati da uzvati brejkom u drugoj utakmici finalne serije

Dva puta u poslednje dve godine je Sombatelj stao samo na korak od podizanja trofeja u košarkaškom šampionatu Mađarske. Prošle sezone ga je u finalu zaustavio Solnok, dok je pre dve godine Alba iz Fehervara došla do trijumfa nakon majstorice. Ove sezone su Sokoli izgleda rešili da stanu i okončaju surovu tradiciju.

Protivnik im je veoma motivisani Kormend, koji je u poslednja dva meseca jedini i uspevao da porazi ekipu Sombatelja. Ovaj klub je zauzeo prvo mesto na kraju ligaškog dela šampionata i nekako logično imao najlakše protivnike na putu ka završnici. Ipak, nije sve teklo kao med i mleko.

Izabrane vesti

U četvrtfinalu je lako preskočen Šopron sa 3:0 u seriji, ali je bilo dosta muke protiv Pečuja u polufinalnoj seriji. A i tada je delovalo da će sve biti šetnja kroz park, pošto je Kormend došao do prednosti od 2:0 u seriji. Ipak, tim iz grada sa granice sa Srbijom je uspeo da uzvrati i dobije naredna dva meča i odvede seriju u majstoricu. Tamo se ipak nije snašao, pa je Kormend otišao u finalni dvoboj.

Sombatelj zato nije imao apsolutno nikakvih problema da dođe do mečeva za titulu. Zapravo, mogu da se pohvale da tamo još uvek nisu ni doživeli poraz. U četvrtfinalnoj seriji su izbacili KTE Dunu rezultatom 3:0, a „metlu“ je pokupila i ekipa Solnoka, pa se time Kormend revanširao za onaj bolan poraz u finalu od prethodne sezone.

Prvi meč u seriji je igran na parketu Kormenda, a Sombatelj je stvari u svoje ruke preuzeo tek nakon pauze. Do poluvremena je rezultat bio krajnje neizvestan, ali je presudna bila treća deonica u kojoj su gosti uspeli da steknu i dvocifrenu prednost, koju su do kraja znalački sačuvali i slavili rezultatom 77:70.

Međusobni skor nam kaže da je Sombatelj dobio poslednja dva duela protiv Kormenda, ali da je isto tako večerašnji gost dobio tri prethodna. Uz to treba dodati da na poslednjih 11 utakmica pred domaćom publikom Sombatelj ne zna za poraz, dok Kormend ima čak četiri poraza na minulih šest mečeva van svoje dvorane.

Ono što je zajedničko za sve njihove međusobne duele jeste da donose krajnje umeren broj poena, uz tendenciju da s vremena na vreme po neki donese i veoma dobar košgeterski učinak. Večeras treba očekivati nešto slično, uz napomenu da je Sombatelj favorit.

Finalna serija igra se na tri dobijene utakmice, a treća je na programu već u petak pred navijačima Kormenda.

MAĐARSKA 1 – PLEJ-OF, FINALE

Utorak
18.30: (1,30) Sombatelj (16,0) Kormend (3,90) /u seriji 1:0/

Napomena: Kvote su podložne promenama

Piše: Srđan TODOROVIĆ
Foto: Shutterstock


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara