Srbija čeka rivale na žrebu, a u glavi misao - kako da se izbegne SAD do finala?

Vreme čitanja: 5min | sub. 16.03.19. | 08:00

Koga vidite kao idealne protivnike za Orlove, a koga bi trebalo obići?

Iščekivanje je dostiglo tačku ključanja, Srbija će u subotu oko podnevna konačno saznati imena protivnika na predstojećem Mundobasketu u Kini (31. avgust – 15. septembar), posle čega kreće onaj najslađi deo - sastavljanje liste idealnih 12 za veliki pohod na zlato. A, očekuje se da će izbor biti ogroman i prava košarkaška poslastica za sve...

Posle bezmalo godinu i po dana otkako smo videli prvi meč Srbije u premijernom izdanju kvalifikacija za Mundobasket ovog formata i rasporeda snaga na svetskoj košarkaškoj mapi, svima se u glavi vrtela samo jedna misao – kako izbeći moćne Sjedinjene Američke Države do finala? (Pre)Dugačak je, zapravo, put do velikog finala. Tačnije, sedam utakmica (tri u grupnoj fazi, pa još dve u drugoj rundi, četvrtfinale i polufinale) pre nego što se uopšte dođe u situaciju da se razmišlja o glavnoj nagradi i mogućem revanšu nezaustavljivoj sili s one strane Atlantika. Zato se u satima uoči žreba traži idealan scenario za mimoilaženje sa strašnom mašinerijom Grega Popoviča, koji će verovatno na raspolaganju imati sve najjače adute. Šanse da se Srbija i SAD ne sretnu do finala su „fifti-fifti“ i to pod određenim uslovima.

Izabrane vesti

Kako? Nakratko ćemo izaći iz okvira i objasnićemo „šta bi bilo, kad bi bilo“ scenario...

Dakle, Srbija je još tokom jučerašnjeg dana saznala da je FIBA četiri velika šešira od po osam ekipa podelila u osam manjih, pod parolom „da bi takmičenje bilo ujednačeno“. Žreb je već u startu poludirigovan i po slovu istog Srbija je ušla u šešir sa Argentinom, Litvanijom i Grčkom i sa njima neće moći da se ukrsti u prvoj fazi. Kao ni sa domaćinom Kinom, SAD, Španijom i Francuskom, koji se nalaze u odvojenom šeširu i drugoj polovini žreba. Takvim dirigovanjem određeno je da Srbija može da zauzme svoje mesto u grupama B (Vuhan), D (Fošan), F (Nanking) i H (Dunguan) i ovi podaci važni su za dalje takmičenje.

Zašto? Zato što će Kina biti nosilac u Grupi A sa sedištem u Pekingu, dok će aktuelni šampion SAD biti smešten u Šangaju kao najjači tim Grupe E. Kako se u drugoj rundi takmičenja ukrštaju grupe A-B (Grupa I, Fošan), C-D (Grupa J, Vuhan), E-F (Grupa K. Šendžen) i G-H (Grupa L, Nanking), u idealnom scenariju značilo bi da ruke Jaoa Minga ili Kobija Brajanta Srbiju postave u Grupe B ili D. Jer, ako idemo pretpostavkom da će Ameri u novoformiranoj Grupi K biti na vrhu, tada bi Orlovima teoretski odgovaralo da budu drugoplasirani tim Grupe I ili prvoplasirani u Grupi J kako bi, uslovno rečeno, obišli najjači tim sveta u eliminacionoj fazi.

Postoji nekoliko varijanti, pa i ona gde bi se Srbija ukrstila s SAD već u drugom krugu ako se nađe u Grupi F prvo, posle čega bi se izbegli do finala. Poslednja mogućnost je odlazak u Grupu H, a najnepovoljniji rasplet u toj situaciji bio bi da Srbija u novoformiranoj grupi L bude druga, jer to bi gotovo sigurno značilo direktan okršaj u četvrtfinalu. Prvo mesto u toj Grupi L takođe donosi mogućnost da se ne susretnu do kraja. Ali sve zavisi od ishoda žreba i kasnije forme svih timova. Ovaj paragraf teksta bio je samo čista računica kako bi Srbija mogla da zaobiđe SAD praktično do poslednje, najbitnije utakmice i kada bi mogli da se susretnu. Ponavljamo, izuzetno je dugačak put do borbe za titulu i verujemo da selektor Aleksandar Đorđević i njegovi izabranici neće kalkulisati, već će ići maksimalno, do kraja.

Šta je izvesno? Da se u prvoj fazi (osam grupa po četiri ekipe) igraju tri utakmice i da se u narednu rundu prenose svi ostvareni rezultati. Onda se formiraju nove četiri grupe sa po četiri tima. U tom delu takmičenja Srbija bi, pod pretpostavkom da prođe, odigrala još dva meča i to protiv rivala sa kojima se nije susrela u prvom delu.

Zatim sledi eliminacioni deo, a sistem ukrštanja možete videti u priloženoj grafici. Svi timovi koji budu poraženi u četvrtfinalu igraće razigravanje od petog do osmog mesta. Taj deo je važan pošto sedam najbolje plasiranih selekcija u Kini dobijaju direktnu ulaznicu za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

Srbija neće imati praktično nikakva ograničenja kada je u pitanju žreb. Može da ide na sve selekcije iz ostalih šešira koji su već određeni. Iz trećeg može na Rusiju, Australiju, Brazil ili Italiju. Bitno je napomenuti da Brazil ne može na Argentinu, što daje nešto veću šansu da će upravo selekcija koju sa klupe predvodi Aco Petrović biti u klinču s Orlovima.

Kada je u pitanju šesti šešir, tu su Kanada, Filipini, Koreja i nama verovatno najinteresantnija Crna Gora. Osim što bismo mogli da gledamo komšijski okršaj, treba istaći da iz te grupacije timova Kanada ne može da ide u istu grupu sa Argentinom ili Brazilom, a da Filipini i Koreja ne mogu da idu tamo gde će biti Australija. Za Srbiju to ne znači previše, mada bi košarkaška javnost verovatno najviše želela upravo susret sa Sokolovima, iako bi to izvesno bio najteži takmac u tom skupu nacionalnih selekcija. 

Iz sedmog šešira Srbija može na Nigeriju, Senegal, Novi Zeland ili Angolu. Ovde postoji limit da Novi Zeland ne može da bude u istoj grupi sa selekcijama iz azijske zone.

Na kraju vredi pomenuti da će Guangdžou biti domaćin Grupe C, a Šendžen Grupe G, što kompletira raspored osam grupa u osam velikih kineskih gradova.

Kakav rasplet predviđate Srbiji? Da li imate neki predosećaj po pitanju izgleda grupe u kojoj će se naći aktuelni svetski, evropski i olimpijski vicešampion? Ne zaboravite da do početka žreba u Šendženu (12.00 po srednjoevropskom vremenu*) na uplatno-isplatnim mestima kladionice MOZZART i putem internet portala mozzartbet.com možete da se kladite na ishod žreba i rivale Srbije u grupnoj fazi.

NAPOMENA: U slučaju da dva ili više timova imaju isti odnos pobeda i poraza u grupi ili kod određivanja redosleda u drugom krugu, gleda se odnos međusobnog skora u krugu, pa koš razlika u krugu, pa ko ima viši broj ubačenih poena u krugu, zatim bolju koš razliku u svim utakmicama u grupi, viši broj koševa u svim utakmicama u grupi i na kraju ostaje žreb...

* - Direktan prenos žreba možete pratiti na prvom kanalu RTS, kao i na zvaničnom FIBA Youtube kanalu. 

Foto: FIBA basketball


tagovi

Aleksandar Đorđevićmundobasket2019

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara