Šta Srbija mora da ispravi za meč sa Austrijom?

Vreme čitanja: 4min | ned. 25.02.18. | 11:45

Četiri stvari koje su odlučile susret protiv Nemačke

Srbija se nije proslavila u Frankfurtu i to je koštalo trijumfa protiv Nemačke. Razloga za paniku nema, ali je utakmica sa usamljenim liderom Grupe G pokazala određene nedostatke u igri. Koji su i logični imajući u vidu nedovoljnu uigranost sastava, ali i činjenicu da je sa poslednjeg Evrobasketa u timu bio samo Stefan Birčević, a od svih igrača koji su Srbiju vodili do medalja od dolaska Aleksandra Đorđevića još - Miroslav Raduljica i Marko Simonović. 

Nemačka je iskoristila sve protivnikove „minus faze“ i zasluženo pobedila. Upravo zato Srbija bi trebalo da ispravi određene stvari za meč sa Austrijom (RTS, 20.20) kako se ishod ne bi ponovio.

Izabrane vesti

SLOBODNA BACANJA

Previše ispuštenih slobodnih bacanja dovelo je do toga da Nemačka obezbedi pobedu u Fraport Areni. Čak devet promašaja (15/24) previše je za ovaj rang košarke i utakmicu takve važnosti. Čak tri puta u završnih 68 sekundi Orlovi nisu iskoristili pokušaje sa crte (jednom Raduljica, dva puta Todorović), zbog čega su ispustili svoju priliku da meč uvedu u još neizvensiju završnicu. Dovoljno je samo istaći da je o ovog segmentu igre Aleksandar Đorđević govorio i posle Nemačke, ali i pred Austriju.
"Pred novi duel sa Austrijom ne smemo da razmišljamo o utakmici u Beogradu, jer, pre svega, mi nismo isti tim, a i oni imaju dvojicu novih igrača. Moramo maksimalno da ispoštujemo sve principe koje smo uvežbavali, ali i da pogađamo slobodna bacanja".

ODBRANA

Srbija je ovde odigrala ispod očekivanog. Naravno, sve to ide u prilog tvrdnji da je tim imao premalo vremena za taktička uigravanja, što je Nemačkoj donelo previše lakih poena, najviše iz reketa. Bilo ih je ukupno 30, ali momenti u kojima Majk Cirbes ili Danilo Bartel ostaju usamljeni u reketu posle loših iskakanja srpskih defanzivaca ostavili su gorak ukus u ustima. Gledajući sve ono što se dešavalo u Frankfurtu, Nemačka je iz grešaka Srbije izvukla čak 14 poena, naspram osam na drugoj strani. Uprkos tome što je imala četiri ofanzivna skoka više od Nemačke (10-6) Srbija je ubacila šest poena manje iz napada posle uhvaćenih lopti u protivničkom reketu. Tim Henrika Redla (pre)često je kažnjavao lošu odbranu Srbije, što se ogledalo i nekim važnim pogocima za tri poena. Njima je Nemačka prvo okrenula rezultat, onda i dobila meč, a nemali broj pokušaja bio je iz situacija gde su Bencing, Saibu ili Doret bili usamljeni. 

NERVOZA

Ona se najviše videla u organizaciji napada. Srbija je, nažalost, ponovo bila lišena pomoći Stefana Jovića, pa su Stefan Peno i Ilija Đoković, donekle i Ognjen Jaramaz morali da ponesu najveći teret. Istina, pomagali su Ivan Paunić i Milenko Tepić. Ali, problem je bio u tome što su Peno, Đoković i Jaramaz nedovoljno iskusni za ovakve reprezentativne utakmice, dok Paunić i Tepić nisu po vokaciji klasični plejmejkeri. Tepić jeste imao takvu ulogu svojevremeno u Partizanu i to radio dobro, ali mu kroz igračku karijeru nije bio poziv. Nemačka odbrana je čekala srpske plejmejkere i dobrim kretnjama ih udvajala, što je bio okidač za neka loša dodavanja i prerano izgubljene lopte. Bilo je i ishitrenih šuteva, ali i oni su došli kao element manjka iskustva. Odnosno - prevelike želje za dokazivanjem i pobedom, samim tim - opterećenjem koje su Orlovi sebi postavili na leđa. 

POENI SA KLUPE

Činjenica je da je Srbija najvećim delom utakmice zavisila od učinka startne petorke. Miroslav Raduljica je, na primer, već u prvoj četvrtini imao 11 poena, Srbija je u jednom trenutku imala i 11 poena viška (17:6), ali kada je iskusni centar ušao u problem sa faulovima, izgubila se nit lakih poena. Birčević, Gagić i Jelovac zajedno su ubacili 15 poena, Raduljica sam - 22. S tim da je debitant Jelovac pružio zadovoljavajuću rolu u svom prvom meču za nacionalni tim. Srbiji je nedostajao samo jedan raspoloženi igrač sa klupe koji bi napravio razliku. Jelovac je to mogao da bude, ali nije dovoljno napadao. Dejana Todorovića nije poslužio šut kada je trebalo, Ilija Đoković se raspucavao, što je samo na trenutak donelo željeni rezultat. Ostali su bili možda i previše neutralni. Poređenja radi, klupa Nemačke je ubacila čak 41 poen, a u najvažnijim momentima prevagu su napravili Hartenštajn, Saibu i Gifaj. Nema sumnje da bi Milan Mačvan i Vladimir Lučić napravili razliku.


Srbija je protiv Nemačke postala „žrtva“ novog Fibinog sistema. Samo prošlo kolo donelo je nekoliko senzacionalnih rezultata - Hrvatska je doživela novi debakl od još jednog košarkaškog anonimusa, Turska je poražena od Švedske, dok su Litvanija i Španija umalo položile oružja protiv Mađarske, odnosno Belorusije. Da ne bude zabune, daleko je Nemačka od Rumunije, Švedske, Belorusije ili Mađarske, ali Srbija bi u normalnim okolnostima, odnosno da je bar na raspolaganju imala sve dostupne igrače - isključujemo one iz NBA i Evrolige - pobedila ekipu Henrika Redla bar u devet od deset slučajeva. Jer, takva bi razlika u kvalitetu bila da su u Frankfurtu zaigrali samo još Stefan Jović, Milan Mačvan i Vladimir Lučić.

Nemačkoj je u petak došao baš taj deseti meč. Odigrala je hladnokrvnije, opuštenije, smislenije, iskoristila greške okrnjenog protivnika i obezbedio važne bodove za drugu fazu. 

KVALIFIKACIJE ZA MUNDOBASKET

Nedelja:

15.00: (1,17) Francuska (20,0) Belgija (5,50)
15.00: (1,15) Rusija (20,0) Bosna i Hercegovina (6,00)
16.00: (3,05) Gruzija (15,0) Nemačka (1,45)
16.00: (2,70) Estonija (14,5) Izrael (1,55)
17.00: (2,55) Island (14,5) Češka (1,60)
17.00: (1,10) Grčka (23,0) Velika Britanija (7,50)
17.30: (1,60) Finska (14,5) Bugarska (2,55)
20.20: (12,0) Austrija (28,0) Srbija (1,03)

Ponedeljak:

17.30: (12,0) Belorusija (28,0) Slovenija (1,03)
18.00: (1,07) Ukrajina (25,0) Švedska (8,50)
18.00: (3,50) Rumunija (16,0) Italija (1,35)
18.30: (2,55) Letonija (14,5) Turska (1,60)
18.30: (1,85) Litvanija (hendikep -28,5) Kosovo (1,85)

19.00: (1,15) Španija (20,0) Crna Gora (6,00)
20.00: (2,70) Mađarska (14,5) Poljska (1,55)
20.00: (1,25) Hrvatska (17,0) Holandija (4,40)

*** Kvote su podložne promenama

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (nicolaS_sN)
Foto: FIBA Basketball


tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeMundobasket 2019

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara