Foto: ABA liga
Foto: ABA liga

Tajna Jošilovih 61,5% za tri poena u sezoni

Vreme čitanja: 5min | ned. 04.04.21. | 10:53

“Nije to jednostavno. Dosta zavisi od toga i da održavaš sebe. Profesionalac sam u tom pogledu, gledam da telo dovedem da bude u maksimumu. Odmah se bolje osećam, komotnije dok šutiram, slušaju onda i noge i ruke, celo telo, sve”, kaže šuter Igokee za Mozzart Sport

Nije ABA liga nikako za poređenje sa NBA ligom, razlika u kvalitetu je ogromna, nemaju ta dva takmičenja previše toga zajedničkog osim lopte i dva obruča, ali čisto zabave radi treba reći da jedan od najboljih šutera u istoriji igre, Stef Kari, ima ove sezone 43,3% za tri poena. A da šuter Igokee, Marko Jošilo, ove sezone ubacuje jako visokih 61,5% za tri poena. I to ne na malom uzorku.

Šutnuo je 65 puta i od toga pogodio 40 koševa. U jednom momentu je bio i iznad neverovatnih 70%, čak i 75% šuta van linije 6,75, ali je malo protiv FMP-a i Borca spustio jako visoke brojke. I sa ovih 61,5% je naravno najbolji na Jadranu u dosadašnjem delu sezone.

Izabrane vesti

Sezone u kojoj Igokea poseduje dobre šanse da se plasira u plej-of pošto je trenutno na skoru od 18 pobeda i samo četiri poraza. Zbog svega navedenog sagovornik Mozzart Sporta upravo je haubica Igokee Marko Jošilo.

Prva stvar na dnevnom redu razgovora – naravno trojke i fenomenalan procenat van linije 6,75.

Jeste visok procenat. Sazreo sam kao igrač, dobio veće samopouzdanje. Selekcija šuta je važna, ne želim da forsiram, bez obzira na procenat. Ne uzimam nerezonske šuteve preko tri ruke. Već gledam koji je pravi momenat za to. I procenat šuta za tri poena je rezultat svega toga”, kaže Jošilo za Mozzart Sport.

Dakle, važno je pametno birati situacije.

Svaki igrač može sebe da ubaci u kontraritam koliko god da je dobar šuter. Da, ne znam, uzme teška prva tri-četiri šuta, da se ubaciš u loš ritam tokom utakmice i onda loše šutiraš koliko god da imaš dobru ruku ili da si precizan”.

PROCENTI ŠUTA ZA TRI POENA MARKA JOŠILA (ABA liga)

Sezona 2015/2016 - 20,5%

Sezona 2018/2019 - 26,1%

Sezona 2019/2020 - 38,7%

Sezona 2020/2021 - 61,5%

Ozbiljan je napredak Jošilo napravio igrajući ABA ligu u pogledu šuta za tri poena, od 20,5% u sezoni 2015/2016, pa do 61,5% ove sezone. Prošle je šutirao solidnih 38,7%. Ali ovo je sada potpuno novi nivo.

Radio sam na sebi. Očigledno i da mi ovi sistemi u kojima igramo odgovaraju. Prethodnih sezona u Krki sam dosta morao i sam za sebe da kreiram. Morao sam mnogo više stvari da radim što se tiče tranizicije, skokova, trošiš energiju. Ovde mi je taj opseg posla suženiji, ali to doprinosi da budem efektivniji na tim košgeterskim stvarima”.

Ovi procenti mu donose i zvanje najboljeg trojkaša (dosadašnjeg dela) sezone ABA lige.

Nije to jednostavno. Dosta zavisi od toga i da održavaš sebe. Profesionalac sam u tom pogledu, gledam da telo dovedem da bude u maksimumu. Odmah se bolje osećam, komotnije dok šutiram, slušaju onda i noge i ruke, celo telo, sve”.

Pošto je srpski košarkaš rođen u Čačku, da li se i na njega odnosi da je “Oprao ruke u Moravi” kao i brojni sjajni čačanski šuteri?.

A-ha-ha. To je ona čuvena kada je, mislim, Kićanović rekao kada su ga pitali, da je oprao ruke u Moravi. Ali verovatno nije rekao da je ubacivao po jedno 500 trojki dnevno, a-ha-ha. Ima i toga, ima i toga”.

KOLIKO MOŽE IGOKEA OVE SEZONE?

Sa dobrim igrama Jošila poklopili su se i dobri nastupi Igokee koja je trenutno na 18 pobeda i samo četiri poraza posle 22 odigrane utakmice. Vizuelno gledano, na prvom je mestu na tabeli, ali to nije do kraja merodavno jer nisu sve ekipe odigrale isti broj utakmica.

"Mislim iznenađenje nije u aspektu načina igre i kako igramo. Što se tiče rezultata sigurno da malo jeste iznenađenje, možda i nismo očekivali da će ovako dobro da izgleda. Svi smo zadovoljni".

Igokea ima jako dobre šanse da se nađe u plej-ofu.

"Tako je. Nemamo imperativ, da su nam to stavili kao cilj. Mi lično igrački imamo želju da se nađemo među četiri najbolje ekipe u ABA ligi. Odradili smo uprkos problema sa koronom u pripremnom periodu odličnu pripremu za sezonu i čestitke kondicionom treneru Aleksandru koji nas je odlično pripremio. Selekcija je takva, da su igrači fizički sposobni i dominantni. Možemo da igramo čvrsto i da se prilagodimo protivniku, ali i da nametnemo svoj ritam", kaže Jošilo.

Da li Igokea može da pripreti možda čak i osvajanjem Jadrana? To je pitanje kojim se bave poneki košarkaški zaljubljenici.

Prva je ideja da se obezbedi plej-of, a onda ako si već tamo, glupo je da se zadovoljiš samo time. Biće to iskustvo više. Cilj treba da nam bude da igamo kao do sada ako dođemo do tamo. Dosta će tamo zavisiti i od zdravstvenog biltena, stanja protivnika”, analizira Jošilo.

BUDUĆNOST TRENUTNO U NAJBOLJOJ FORMI NA JADRANU

Već je Igokea tukla ove sezone i vodeće timove ABA lige. Kako se Jošilu čine konkurenti u vrhu Jadrana?

Budućnost i Crvena zvezda sigurno. Meni se Mornar u toku sezone činio kao prvi favorit, ali su ih povrede osakatile it u su izgubili zalet. A stvarno su igrali nezgodno, otvoreno, čvrsto i napadački. Bili su prvi favorit do povreda. Kako je sezona odmicala, sada mi Budućnost deluje da igra jako dobro i po trenutnoj formi bih njih rekao kao favorita broj jedan. Iza njih Zvezda koja je možda najkvalitetnija po igračkom kadru, ali i oni muče muku sa povredama i kovidom. Ako gledamo pred početak sezone, Zvezda je bila prvi favorit zbog igranja Evrolige, dužine rostera. To su sjajni momci, sjajni igrači. Nema nekog tima za koji bih rekao da su dominirali celom ligom”.

Jošilo je deo karijere proveo u Partizanu, a crno-beli nemaju previše razloga za zadovoljstvo ove sezone.

Dosta je uticalo što nisu imali navijača, to je prevashodno. Možda imaju tu i najveći vetar u leđa u ligi, a sada ga nisu dobijali. Nisu im se poklopile kockice. Od početka su ušli u kikseve, uticalo je to na samopouzdanje, a liga je takva da nema prostora za toliko kikseva. Njima je sezona krenula u potpuno drugačijem smeru od onoga što su očekivali”, zaključio je 28-godišnji Jošilo.

ABA LIGA, 24. KOLO

Subota

Borac - Zadar 61:65

/Miletić 13, Todorović 13 - Onaku 13/

Partizan - Krka 91:67

/Tomas 17 - Kemfor 13/

Nedelja

12.00: (1,20) Budućnost (19,0) Mega (5,00)

19.00: (1,15) Igokea (20,0) Cibona (6,00)

Ponedeljak

18.00: FMP - Mornar

Odloženo

Cedevita - Crvena zvezda

*** kvote su podložne promenama

 



tagovi

IgokeaMarko Jošilo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara