Toronto Champions! Da li je ovo kraj dinastije Voriors? (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pet. 14.06.19. | 08:20

Utakmica prepuna neverovatnih dešavanja, Klej Tompson pokidao prednje ukrštene ligamente, Reptorsi uspeli da pobede

Kanada je i to dočekala – ima svog prvog osvajača NBA prstena! Toronto Reptorsi napravili su istorijski poduhvat, pošto su su šestoj utakmici velikog finala najjače košarkaške lige sveta i četvrti put nadigrali povredama uništeni Golden Stejt! U završnici za infarkt, pred gotovo 20.000 protivničkih navijača Reptorsi su izvukli poslednji atom snage kako bi izrežirali uspeh koji će se pamtiti i prepričavati. Na kraju – 114:110 (33:32, 27:25, 26:31, 28:22).

Ma šta javnost govorila, Toronto je apsolutno zaslužio da se nađe na tronu! Jer, ne postoji nezaslužena titula, već okolnosti diriguju sudbinu dva tima koji se bore za prsten. A, Golden Stejt kao da se našao u ratu s đavolom, jer ekipu nijedna povreda nije zaobišla... Posle Kevina Duranta i teške povrede Ahilove tetive, muka koje dve sezone ima Demarkus Kazins, povreda Kevona Lunija i Andrea Iguodale, te iščašenog prsta s kojim Stef Kari nastupa već neko vreme, nadovezala se i ona najteža sportska povreda – kidanje prednjih ukrštenih ligamenata! Klej Tompson je doživeo da sezonu završi na najteži i najtužniji način – s povredom posle koje se malo ko vrati kao isti igrač, ali i sa izgubljenom titulom. Jedan od najboljih šutera današnjice pretrpeo je povredu od koje zastaje knedla u grlu na dva i po minuta pre kraja treće četvrtine, prilikom pokušaja da zakuca iz kontre i oštrijeg kontakta s Denijem Grinom, a uprkos svemu (opširnije čitajte u odvojenom tekstu) on je uspeo da izvede dva slobodna bacanja i tako se oprosti od publike koja je možda i teže prihvatila njegov izostanak od gubitka titule...

Izabrane vesti

Iako nije odigrao više od jedne četvrtine, Klej je bio najefikasniji igrač Golden Stejta s 30 poena. Stef Kari se „ugušio“ u pritisku moranja, a iako je imao 21 poen, njegovi procenti bili su razočaravajući – 6/17 iz igre, 3/11 za tri...

Sada ostaje veliko pitanje – da li je ovo kraj velike dinastije Voriors? Povrede Kevina Duranta, onda i Kleja Tompsona, koji će izvesno propustiti najveći deo naredne sezone, ako ne i celu takmičarsku godinu, poremetiće kompletnu transfer pijacu, ali to je takođe priča za druge redove...

Dok Ouklend tuguje, Toronto i cela Kanada slave najveći uspeh u košarkaškoj istoriji te države. Kada su sirene oglasile kraj utakmice, narod je u ekstazi preplavio ulice Toronta, proslavljajući najveći sportski trenutak u gradu još od titule bejzbol ekipe Toronto Blu Džejsa iz 1993. godine.

Potpisnik neverovatnog scenarija je Kavaj Lenard! Čovek koji je prošlog leta stigao u blokbaster trejdu za Demara Derozana između San Antonija i Toronta, napravio je nešto ogromno i pokazao koliko zapravo luda može da bude NBA liga, samo kada se sve kockice poklope. Zato nije ni čudo što je izabran za MVP finala i što njegovo ime kliče ceo jedan grad, pa čak i nacija.

Gotovo kompletnu utakmicu dva tima vodila su borbu prsa u prsa, zbog čega je malo šta moglo da ih razdvoji gotovo svih 48 minuta, a razlika je retko kada prelazila brojku od pet poena i nijednom nije bila dvocifrena, ni na jednoj strani! Ali, u brzoj i vrlo uzbudljivoj utakmici samo tokom prvog dela viđeno je čak 14 promena vođstva, uz čak četiri nerešena rezultata...

Ključni poeni na utakmici delo su Paskala Sjakama! Jedan od igrača s najčudnijom životnom pričom ostao je hladan krao špricer u prelomnim trenucima, pa je na 26,5 sekudni pre kraja pogodio najveći flouter svoje karijere! Toronto je tada poveo sa 111:108, a pošto je Deni Grin izgubio posed nakon dva pogotka Karija s penala Voriorsi su imali poslednju šansu da se vrate u život... Međutim, Kari je promašio šut za tri poena kod rezultata 111:110 za goste, da bi onda Drejmond Grin napravio jako loš potez, u najboljoj nameri. U momentu kada je uhvatio Karijev promašaj na centru terena posle velike gužve zatražio je tajm-aut, ali umesto odmora zaradio je tehničku grešku! Razlog – Voriorsi tada više nisu imali nijedan tajm-aut! Zbog toga su Reptorsi dobili jedno slobodno bacanje i loptu sa strane, a Lenard je maniru najvećih majstora ove igre rešio situaciju i na 0,9 sekundi do kraja rešio sve dileme. Toronto je posao šampion!

Neverovatan posao uradio je prvi čovek Masaju Uđiriju, koji je pokrenuo celu inicijativu i uložio mnogo da bi ova franšiza postala šampionska, kao i treneru Niku Nursu jer je u godinu dana napravio pobednički tim i verovatno jedan od najvećih podviga u istoriji NBA lige.

U šampionskom timu po 26 poena imali su Paskal Sjakam i Kajl Lauri, s tim što je prvi dopisao 10 skokova, drugi isto toliko asistencija. Tihi heroj Reptorsa Fred Vanvlit i neverovatni Kavaj Lenard dodali su po 22 poena.

Inače, ovo je bila i poslednja utakmica Golden Stejta u Orakl Areni u Ouklendu i od jeseni će igrati u novom zdanju – Čejs Centru u srcu San Franciska.

Sada je ipak najvažnije samo jedno – Toronto Reptorsi su vladari NBA lige!

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara