Tradicija se nastavila - jedan od retkih intervjua Darko Rajaković opet daje Mozzart Sportu

Vreme čitanja: 6min | sre. 13.06.18. | 15:21

Trener u Oklahomi ovih dana u proširenom sastavu uživa u Srbiji i kraj Morave!

Na naše veliko zadovoljstvo tradicija se nastavila. Košarkaški trener u Oklahomi Darko Rajaković je iskoristio svoj novi dolazak u Srbiju i ponovo za Mozart Sport odvojio malo svog dragocenog vremena za jutarnju kaficu, u hladovini, pored čuvene Morave, i jedan intervju na aktuelne NBA i ostale košarkaške teme…

Ovog puta, Rajakovići su bili u proširenom sastavu, predivna supruga Dragana, šestomesečni sinčić Luka, a naravno nećemo zaboraviti ni Miroslava Milića, velikog Darkovog prijatelja i dugogodišnjeg trenera u čačanskom Borcu.

Izabrane vesti

Pa krenimo redom…

Darko, da li ste zadovoljni poslednjom sezonom Oklahome?
“Definitivno očekivanja nas u klubu su bila velika. Puno novca je uloženo, trejdom smo dobili Pola Džordža, Karmelo Entonija… iskusne i dobre igrače. Imali smo periode perfektne igre kad je naša odbrana bila najbolja u celoj ligi. Ipak, cele sezone smo se tražili, imali pehove sa povredama pojedinaca, Andre Roberts je odigrao samo 39 duela… Nadali smo se da ćemo u plej-ofu biti bolji, ali naišli smo na jako dobrog, motivisanog rivala koji je bio uspešniji u mini seriji. Sigurno da su naša očekivanja bila veća, ali i porazi su sastavni deo sporta”, kaže za MOZZART Darko Rajaković.

Rajaković, koji je bio prvi Evropljanin i šef struke u jednom NBA razvojnom timu, u ovom momentu nije siguran kako će izgledati sastav Oklahome u narednoj sezoni.
“Pod ugovorom imamo devetoricu igrača. Pol Džorž u ovo leto ulazi kao slobodan agent, a naredna sedmica doneće mnoge odgovore i izdefinisaće tim za narednu takmičarsku godinu”.

Kako vam je izgledala poslednja finalna serija između Golden Stejta i Klivlenda?
“Pobednik sigurno ima najtalentovaniji tim u celoj ligi. Dugo su na okupu, igrači se odlično poznaju, a svako veče je neko drugi iskočio u prvi plan. Kad je trebao Klej Tompson je bio na visini zadatka, potom Stef Kari, Kevin Durant… Klivlend se potrošio u prethodnoj mini seriji protiv Bostona, potom izgubili su nesrećno prvu utakmicu mada su imali slobodna bacanja… Kad se sve stavi na papir pobedio je najbolji tim, sasvim zasluženo”.

Zamolili smo sjajnog stručnjaka i čoveka da kroz svoj skener propusti srpske NBA zvezde.
“Nikola Jokić je igrač koji može mnogo toga da reši u jednoj ekipi, što je sad slučaj u Denveru. U toku su pregovori oko novog ugovora sa klubom u kome će biti stožer u narednim sezonama. Prošlo leto koje je posvetio treninzima i svom telu donelo je mnogo boljitaka. Radi se o fantastičnom igraču, individualno je mnogo napredovao, ali sad se od Denvera traži da izbori učešće u plej-ofu. Srbija nikad nije imala takvog igrača u NBA ligi koji je nosio i rešavao praktično sve u jednoj ekipi. Pred Jokićem su godine u kojima će samo napredovati jer se radi o izuzetno mladom igraču. Teodosić je imao pehove sa povredama, ali u timu ga zovu Genije. Košarku drži u malom prstu, a da je u SAD stigao ranije mogao je mnogo toga više napraviti. Teo mora da vodi računa o svom telu i očekujem lepih pet-šest godina u Americi”.

Vlade Divac je napravio pravi potez angažovanjem Bogdana Bogdanovića?
“Bogdan je takođe imao sjajnu sezonu. Teo i Bogdanović nisu ruki, već vrlo, vrlo dokazani igrači. To što je radio sa Željkom Obradovićem u Feneru odnosno Sašom Đorđevićem u reprezentaciji puno mu je značilo. Bogdan je gladan rada i napredovanja, Sakramento ima perspektivan sastav i Vlade Divac je napravio fantastičan potez. Bobi Marjanović se još uvek traži u NBA ligi. Kad dobije šansu Bobi je i iskoristi. Bori se za tim, pomogao je Klipersima da dobije neke mečeve, igra na fantastičan način… Zaslužuje konstantniju minutažu. Nemanja Bjelica je slobodan igrač, ali i dokazan jer može da pomogne ekipi. Svi su ponos Srbije i naše košarke”.

Vaš prijatelj Igor Kokoškov postaće prvi Evropljanin koji će predvoditi jedan NBA tim!
“Da, bilo je trenera iz Australije, Kanade, ali ne sa Starog kontinenta. Velika stvar za Igora, Srbiju, Evropu… Dobio je posao u svom Finiksu, gde mu živi i porodica. Poznaje tim, grad, navijače… u pravim je godinama, zna šta želi, hoće. Uspeh Igora Kokoškova je uspeh svih evropskih trenera. Zaista svim srcem sam uz Igora, navijam da uspe u potpunosti”.

Vi ste sledeći koji bi trebalo da preuzme kormilo neke NBA ekipe?
“Uf, mnogo kockica mora da se složi za tako nešto. Moje je da radim, da ulažem u sebe i svoj trenerski napredak, da pomažem svojoj Oklahomi, a ako se ukaže šansa, potrudiću se da je iskoristim”.

Luka Dončić je ime broj jedan na ovogodišnjem draftu.
“Draft je izuzetan ove godine. Dončić iza sebe ima sjajnu sezonu. Sve što je mogao da uzme, uzeo je. Luka je igrač broj jedan koji dolazi iz Evrope, mislim da će mu prelazak preko okeana biti pravi potez i da će nastaviti da se razvija. Pored njega ima interesantnih momaka, ali moraju da dođu u pravi sistem koji će ih prepoznati. Ne smemo zaboraviti da Nikola Jokić nije bio prvi ili drugi pik, da je stigao iz druge runde pa vidite koliko je toga napravio. Draft je lutrija, bitni su rad, želja, ulaganje u razvoj i snovi se mogu ostvariti”.

Tokom leta bićete na relaciji Evropa – Amerika?
“Biće puno posla. Evo vraćam se preko okeana jer me očekuju pripreme za draft, treninzi sa našim momcima,  moram da ih obilazim , putujem, nadzirem njihov razvoj… Letnja liga je od 5. do 16. jula u Las Vegasu, moramo da ispratimo naše mlade igrače i vidimo gde su u odnosu na vršnjake iz drugih ekipa. Potom mini kampovi u LA, Njujorku… sve moram da ispratim”. 

Selektor  Aleksandar Đorđević vam je bio u poseti.
“Sale je po okončanju misije u Bajernu bio naš gost. Video je naš sistem rada, imao je puno razgovora, sastanaka sa našim ljudima u klubu. Radi se o jednom od najboljih mlađih trenera koji će tek da dostigne vrhunac. Bilo je lepo imati ga kao gosta, a naš trener Bili Donovan je takođe prezadovoljan što je imao zadovoljstvo da upozna i druži se sa Saletom”.

Sale Nacionale okuplja reprezentaciju u petak 15. juna. Verujete da Srbija neće imati većih prepreka u kvalifikacijama za SP?
“Sale je čovek koji svakoj utakmici pristupa kao da je najbitnija, poslednja… Mi imamo talenat, kvalitet da sve iznesemo na najbolji način. Naše mesto je na završnoj, svetskoj smotri sa najboljim reprezentacijama”.

Pored nacionalnog tima stižete da ispratite i igre čačanskog Borca?
“Raško Bojić je maestralno izneo prvi deo sezone. Borac je završio na prvim mestima u dva takmičenja. Ipak, pehovi odnosno povrede su nas koštale ABA 1 lige. Prvo je iz stroja ispao Ilija Đoković, pa Dimić u polufinalu sa Krkom. Sve sam ispratio. Potom je veliki posao odradio Jovica Arsić, kao i svi igrači…od Marinovića, Pešakovića, Đokovića…Sigurno će Borac jednog dana biti član ABA 1 lige, a najveći benefit od ove sezone je što se košarka na velika vrata vratila u Čačak. Video sam da su tereni puni dece i kroz deset godina imaćemo nove prvotimce, nekog novog reprezentativca iz grada sa Morave… To je najveća pobeda. Iskoristio sam priliku da posetim svoj klub kraj Morave i prijatno ćaskam sa ljudima iz uprave, trenerima…”.

Sad slede nove obaveze prema Oklahomi.
“To je moj klub, dajem sve od sebe i fokusiran sam na radne zadatke…Vraćam se u Ameriku, svima želim svako dobro i radujem se novom susretu sa Mozzartom”, konstatovao je Darko Rajaković.

PIŠE: Đurđe MEČANIN
Djurdje.mecanin@mozzartbet.com


tagovi

Darko RajakovićNBA ligaČačak

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara