Uvod u blokbaster završnicu

Vreme čitanja: 5min | čet. 14.03.19. | 12:45

​Evroliga se približava četvrtfinalu, a nikad nije bila zanimljivija borba za plasman u TOP 8

Tačno još pet rundi ostalo je do kraja prvog dela Evrolige, a situacija na tabeli nikada nije bila tako neizvesna!

Čak šest timova u rasponu od šestog do jedanaestog mesta deli samo jedna pobeda, što znači da će na kraju čak tri kluba ostati kratkih rukava u foto-finišu. U ovom trenutku Baskonija, Olimpija i Olimpijakos imaju po 13, a Makabi, Panatinaikos i Bajern po 12 pobeda. Dakle, čeka nas blokbaster završnica!

Izabrane vesti

Himkijeve takmičarske ambicije iščezle su sa tri uzastopna poraza, pa će do kraja Evrolige igrati za prestiž. U Mitišći stiže madridski Real, koji na horizontu i dalje vidi drugo mesto na tabeli, dok će se za vrh izvesno boriti CSKA i Fenerbahče u direktnom okršaju koji nas čeka naredne sedmice u Moskvi. Za aktuelnog prvaka Evrope stižu po jedna dobra i loša vest. Naime, Trej Tompkins bi posle problema sa povredom noge mogao da zaigra za Real, pošto je otputovao sa ekipom u Moskvu, ali je mnogo veći problem što će utakmicu propustiti Entoni Rendolf. Odličnom krilnom centru natekao je skočni zglob i neće igrati u Himkijevom domu.

Real na noge Himkiju stiže osokoljen ubedljivim izdanjem protiv Fenera, što je obrisalo ružna sećanja na nedavne poraze od Barselone. Himki se prilično ukanalio iako se Aleksej Šved vratio u tim. Tim Rimasa Kurtinaitisa ne izgleda ništa bolje nego li u vreme Jorgosa Barcokasa, a kako je odbrana prilično loša, Real ima auto-put za novi trijumf i dalji pritisak na CSKA i Fenerbahče pod komandom Serhija Ljulja, ali će Himki pokušati da iskoristi Švedov uticaj da dobije revolveraški obračun dva vrsna strelca. Treba videti i da li će Endrju Harison debitovati za Himki baš protiv aktuelnog evropskog šampiona.

Sve manje od pobede Kraljevskog kluba u ovom meču bilo bi ravno senzaciji, a hrabriji bi mogli da iskoriste mogućnost da dvojku eventualno upare sa plusom na poene.

Ni Žalgiris nema previše razloga da se nada, jer bi zaista samo neviđeno čudo moglo da ih odvede u plej-of. Litvanski šampion i dalje igra po sistemu „toplo-hladno“, mada je i Bajern sada ušao u neke čudne dane, kada se dešavaju neočekivani porazi. Mislimo, pre svega, na nedavni šok od Vehte u nemačkom prvenstvu, koji je Bajern doveo u situaciju da ima četiri poraza na gostovanjima u prethodnih pet utakmica i da tek dva puta u tom intervalu primi manje od 75 poena.

Žalgiris će sigurno igrati za obraz i kec nam je bliskiji od bilo čega u ovom trenutku, uprkos nepovoljnim vestima koje stižu iz Kaunasa. Na zvaničnom klupskom sajtu potvrđeno je da Paulijus Jankunas neće igrati protiv Bajerna, a četvrtu uzastopnu utakmicu propustiće i Antanas Kavalijauskas. Ono što bi moglo da obraduje Šarasa jeste sve izvesniji povratak Nejta Voltersa, koji je ove sezone mnogo značio ekipi.

Ne treba, opet, zaboraviti da se Bajern solidno snašao na istoku Evrope, da je nadigrao Himki i ozbiljno namučio CSKA. Povrede na obe strane će značajno krojiti konačni ishod ali kec je realniji i ne bi bilo čudno ako baš Žalgiris izbaci Bajern iz dalje trke...

Dve utakmice na koje treba obratiti posebnu pažnju su sudari Makabija i Efesa u Tel Avivu i Olimpije i Olimpijakosa u Milanu. Sve četiri ekipe jure pobedu praktično iz istog razloga, s tim što Efes jedini ima motiv više od ostalih, a to je da zadrži četvrto mesto na tabeli i prednost domaćeg terena u doigravanju.

Ponos Izraela je posle slabog početka sezone ipak uspostavio pravu kontrolu na svom terenu i nanizali recke protiv Olimpije, Barse, atinskih velikana. Trenutno je na sedam pobeda u nizu u Tel Avivu, a Efes dolazi s namerom da taj niz prekine i tako produži svoju tradiciju u Izraelu, gde je slavio na poslednja dva gostovanja.

Međutim, Efes je nije ista napadačka mašina kada igra na strani. Nije slavio u poslednjih pet utakmica izvan svog doma u 40 minuta igre, a poslednji evropski brejk ostvario je još 8. januara u Kaunasu. Posle eksplozije Šejna Larkina prošle sedmice, svi u timu se nadaju da bi pelcer mogao da se prenese i na meč u Tel Avivu. Ovde, ipak, vlada ozbiljna nedoumica šta gađati. Gledajući papir, Efes je favorit, ali formu dva tima – Makabi ima prvenstvo, a Janis Sferopulos se nada da će opet proraditi i nešto mirniji Džoni O'Brajant, kome su brojke u poslednje dve utakmice opale.

Možda je najlogičnije da probate plus na poene. Iako je Makabi u poslednje dve utakmice kod kuće spustio Darušafaku i Olimpijakos na ispod 59 poena, ni jedni ni drugi nisu oličenje napadačke košarke. Efes to svakako jeste, a jednom mora da stane crni niz...

Utakmica u Mediolanum forumu ima ogroman ulog. Pobednik ovog meča imaće mnogo veće šanse da se izbori za mesto u osam, iako će realno biti dovoljno vremena da se stvari promene. Dva tima nalaze se na suprotnim krajevima skale po pitanju forme. Manekeni su prekinuli seriju pobeda u Moskvi, dok je Olimpijakos konačno ostvario trijumf uz ubedljivo izdanje u Podgorici nakon razočaravajućeg niza... Svašta treba očekivati u Milanu, iako je po nama domaćin veliki favorit. Ali ne treba otpisati tandem Printezis – Spanulis, čak i kada su na drugoj strani napadačke mašine poput Džejmsa, Nedovića, Micova, Kuzminskasa, Bruksa... Olimpijakos je slavio u Milanu u tri od prethodna četiri navrata, a treba se i osvetiti za onu blamažu u prvom meču ovih timova u Pireju. Bliži smo kecu, mada možda treba probati s hendikep jedinicom. Čisto da se ogradite.

Susret Gran Kanarije i Darušafake na Kanarskim ostrvima igra se za prestiž i tu čekamo keca.

Vreme RB Liga Meč Tip Kvota
Čet 20:05 11489 EVRL Maccabi T.A. - Efes up više (162.5) 1,90
Čet 20:45 11490 EVRL Milano - Olympiakos h 1 (-3.5) 1,90
Čet 21:30 11491 EVRL Gran Canaria - Darussafaka ki 1 1,30
Čet 19:00 11488 EVRL Zalgiris - Bayern ki 1 1,50
Čet 18:00 11487 EVRL Khimki - Real Madrid k 2&više (168.5) 2,55
Ukupna kvota17,95

EVROLIGA - 26. kolo

Četvrtak

18.00: (3,50) Himki (16,0) Real Madrid (1,35)
19.00: (1,50) Žalgiris (14,5) Bajern (2,85)
20.05: (1,60) Makabi Tel Aviv (14,5) Anadolu Efes (2,55)
20.45: (1,60) Armani Milano (14,5) Olmpijakos (2,55)
21.00: (1,30) Gran Kanarija (16,0) Darušafaka (3,90)

Petak

18.00: (1,17) CSKA Moskva (20,0) Panatinaikos (5,50)
18.45: (1,30) Fenerbahče (16,0) Barselona (3,90)
20.30: (1,05) Baskonija (27,0) Budućnost (10,0)

NAPOMENA: Kvote su podložne promenama

Foto: Star Sport


tagovi

Serhio LjuljAleksej ŠvedNemanja NedovićEntoni RendolfNejt VoltersVladimir Micov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara