""
""

Veliki crveno-beli jubilej slavi se u Areni: Prva evropska titula, 40 godina kasnije... (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | sre. 02.04.14. | 13:33

Akteri šampionske generacije biće specijalni gosti na utakmici protiv Uniksa

Polufinale Evrokupa u Kombank areni neće proteći samo u odmeravanju snaga između Crvene zvezde i Uniksa, već i u obeležavanju velikog jubileja. Prvi meč između crveno-belih i ruskog predstavnika u Evrokupu igra se na tačno 40. godišnjicu nakon što je Zvezda osvojila Kup pobednika kupova.

Te 1974. godine Zvezdinu košarkašku selekciju činili su Goran Rakočević, Zoran Lazarević, Ivan Sarjanović, Božidar Pešić, Radivoj Žiković, Dragoje Jovašević, Dragan Kapičić, Ljubodrag Simonović, Dragiša Vučinić, Zoran Latifić, Ljupče Žugić i Zoran Slavnić. Tim je sa klupe predvodio čuveni Profesor, Aleksandar Nikolić, pomoćnik mu je bio Nemanja Đurić, a kao juniori su timu bili priključeni Žarko Koprivica i Vesko Pajović.

Izabrane vesti

Do prvog i jedinog evropskog trofeja u svojoj istoriji klub sa Malog Kalemegdana je na putu do finala redom eliminisala Nandori iz Tirane, Banjole iz Pariza, a zatim u grupnoj fazi prošla u polufinale kao prvoplasirana u konkurenciji CSKA iz Sofije i torinskog Sakla. Usledila je fenomenalna igra Zvezde u dvomeču sa madridskim Estudijantesom kome su crveno-beli u Beogradu ubacili čak 104 poena i našli se u borbi za trofej. U finalu u Udinama rival Crvenoj zvezdi bio je Spartak Zbrojovka je iz Brna koji nije uspeo da pruži jači otpor pa su crveno-beli pobedom 86:75 prigrabili trofej namenjen Kupu Pobednika Kupova.

Akteri šampionske generacije biće specijalni gosti na utakmici protiv Uniksa. Kapiten ekipe Dragan Kapičić prisetio se kakav je bio osećaj podići trofej namenjen Kupu pobednika kupova:
"To je bio prvi put da klub sa prostora Jugoslavije dođe do finala i osvoji trofej pa je to bilo nešto sasvim posebno. Mi smo dugo bili u vrhu jugoslovenske košarke i znali smo da nam pripada pozicija evropskog vrha. Bilo je mnogo teško i plašili smo se da nam fali korak do uspeha. Međutim, uspeli smo na našu veliku radost", istakao je Kapičić, a zatim se prisetio utakmica na domaćem terenu iz tog perioda:
"Igrali smo u jednoj maloj sali na Novom Beogradu, mnogo maloj za današnje uslove. Ipak, sa tribina je stizalo mnogo emocija, a to je Crvena zvezda".

Sastav Crvene zvezde je tada predvodio jedan od najvećih trenera Evrope svih vremena i član čuvene Kuće slavnih u Springfildu Aleksandar Nikolić. Njegov pomoćnik je bio Nemanja Đurić koji ističe da je ekipu krasilo veliko jedinstvo:
"To je bio skup fantastičnih igrača. Nije bio slučaj da imate jednog, dva ili tri individualca pa da morate nešto specijalno da radite. U ekipi je bilo deset fantastičnih igrača. U finalu smo odigrali fantastično i savladali Zbrojovku bez većih problema i dramatičnih trenutaka", rekao je Đurić.

Dragiša Vučinić je kratko objasnio kako se ekipa okupila:
"Mi smo bili generacija i našli smo se 1967. godine . Simonović i ja smo došli iz malih klubova, a iz juniora Kapičić i Slavnić. Dočekao nas je Cvetković koji je bio već afirmisani reprezentativac. Već u prvoj godini smo nagovestili da ćemo biti ozbiljan autoritet".

Slikovito objašnjenje mlađim naraštajima šta je u to vreme značilo biti prvotimac Crvene zvezde dao je Ljupče Žugić:
"U Zvezdu sam došao praktično iz gimnazije. Do juče sam lepio sam slike tih igrača po koricama rokovnika, a onda sam odjednom sve te igrače imao kraj sebe. Bio sam jako važan u gimnaziji tih dana. Član tima sam bio deset narednih godina i meni je srce zauvek ostalo u Crvenoj zvezdi",  rekao je on.

Goran Rakočević se podsetio puta do finala Kupa pobednika kupova:
"Mi smo u tom probijanju do finala dve utakmice dobili nešto teže. To je bio meč sa Parižanima i španskim Estudijantesom. Čehe smo dosta lako dobili zahvaljujući Kapičiću, Simonoviću i Slavniću koji su odlično odigrali. Utakmica je iznedrila dvojicu igrača iz drugog plana Lazarevića i Sarjanovića", izjavio je Rakočević, a njegovo izlaganje je potvrdio Zoran Lazarević:
"Kapičić, Simonović i Slavnić su imali svojih 25-30 poena, a mojih ili Sakijevih (Ivan Sarjanović) deset je tada bilo veoma značajno", rekao je uz osmeh Lazarević.

Ivan Sarjanović je u finalnom meču imao verovatno najteži zadatak. Naime, njemu je trener Nikolić dodelio da čuva jednog od najboljih evropskih strelaca Pospišila što je on fantastično uradio:
"Meni je Aca Nikolić dan ili dva ranije rekao da ću početi u prvoj petorci i da ću imati zaduženje da čuvam Pospišila koji je tada bio jedan od najboljih evropskih igrača i strelaca. On je tada davao po 30 ili više koševa. Svoj zadatak sam ozbiljno shvatao, ne samo protiv njega, već sam obično imao zaduženja da čuvam najbolje igrače protivničkih ekipa. Sećam se odlično jednog prelomnog trenutka. Pospišil je valjda navikao da u njegovu korist sviraju faulove, a ja sam se postavio kao bedem da me je on udario laktom. On je računao da će meni svirati faul, a sudija je svirao faul u korist Zvezde. To je bio moj doprinos i bio sam veoma zadovoljan da sam ispunio želju pokojnog Ace koji nam je bio kao otac i veliki autoritet", izjavio je Sarjanović koji je potom prokomentarisao uspehe svojih naslednika, koji su Crvenu zvezdu po prvi put u istoriji doveli na dva koraka od trofeja namenjenog pobedniku Evrokupa:
"Igrački kadar je odlilčan, menadžment takođe i finansije su sređene. Ipak, sve to ne bi bilo dovoljno da nema hemije među igračima u klubu. Mene mnogo veseli da se posle toliko godina Zvezda vraća, ali i da misli na nas i da ćemo mi biti prisutni na utakmici sa Uniksom", dodao je Sarjanović, a slično mišljenje je imao i Kapičić:
"Mislim da se ovim projektom Zvezdi vraća stari sjaj. Uz sve teškoće i probleme koje nosi današnje društvo, klub odlično funkcioniše. Za to je uložen veliki napor i mislim da svi Zvezdaši treba da neki način izraze zahvalnost, a mislim da to čine kada se u onolikom broju kao na utakmici sa Budiveljnikom pojave u dvorani", zaključio je on.

(FOTO: kkcrvenazvezda.rs)


tagovi

Nemanja ĐurićLjubodrag SimonovićSrbijaKup pobednika KupovaGoran RakočevićIvan SarjanovićDragan KapičićFK Crvena zvezdaBožidar PešićAleksandar Nikolić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara