Najava turnira na ostrvu Tenerife
Najava turnira na ostrvu Tenerife

Vraća se najbolja evropska košarka - Superkup Španije: Real juri poker, Barsa nastavak trofejnog niza

Vreme čitanja: 4min | sub. 11.09.21. | 11:36

Valensija vreba iz senke, Tenerife se uzda u domaći teren

Znak da se najbolja evropska košarka vraća na parkete i u naše domove jeste upravo Superkup Španije! Dok se beogradski večiti rivali još spremaju za izazove u takmičarskoj 2021/22, na Iberijskom poluostrvu pripreme su za Real Madrid, Barselonu, Valensiju i Tenerife počele znatno ranije kako bi sve bilo spremno za premijeru gde je ulog veliki - pehar osvajača Superkupa Španije.

Drugu godinu zaredom Superkup se igra na ostrvu Tenerife. Real Madrid želi pehar na otvaranju četvrte uzastopne sezone, Barselona da nastavi pobednički niz posle osvajanja duple krune u Španiji, dok se Valensija kao trećeplasirani tim ACB lige i domaćin završnog turnir Tenerife nadaju iznenađenju.

Izabrane vesti

Žrebom je odlučeno da se u polufinalu sastanu Barselona i Valensija od 19 časova, odnosno Real Madrid i Tenerife u 22.00. Utakmice se organizuju uz maksimalno poštovanje kovid protokola, pa će tako u Paviljonu Santiago Martin de San Kristobal de la Laguna biti dozvoljena popunjenost od maksimalno 50 odsto ukupnog kapaciteta, što je najviše 2.200 gledalaca.

19.00: (1,30) Barselona (16,0) Valensija (3,90)

Uprkos tome što su Blankosi osvajači Superkupa tokom poslednje tri godine, sada je prvi favorit Barselona koja završnicu dočekuje u skoro najjačem sastavu. U rotaciji neće biti novajlije Sertača Šanlija zbog preloma palca na levom stopalu, ali su ostala pojačanja u likovima Nikolasa Laprovitole, Rokasa Jokubaitisa i Najdžela Hejsa spremna za premijeru. Barsa pred sobom ima ne samo teškog rivala na papiru, već i izazov da prekine post u ovom takmičenju. Naime, katalonski velikan je trofej u Superkupu osvojio pre šest godina, posle čega su se lovorikama kitili Gran Kanarija, Valensija i onda triput zaredom Real Madrid.

Nikola Mirotić (©MN Press)Nikola Mirotić (©MN Press)

Barselona je tokom leta ostala bez dva važna šrafa. Adam Hanga je pojačao Real Madrid zajedno sa Tomom Ertelom, dok se Viktor Klaver vratio u svoju Valensiju. Iako nije bilo lako doneti odluku da se pojačaju dva velika konkurenta, Barselona je Hangu i Klavera svesno žrtvovala kako bi se smanjio pritisak na klupsku kasu zbog njihovih visokih primanja.

Upravo iz tog razloga poslednjih dana špansku javnost potresaju priče o razmiricama na relaciji klub – Nikola Mirotić. Naime, španski reprezentativac navodno odbija da pristane na smanjenje ugovora, zbog čega mu je Barselona čak zapretila raskidom ugovora pod izgovorom slabih igara u završnici sezone. Od toga se naravno odustalo, ali se gotovo svakodnevno provlače priče kako je zbog Mirotićevog odbijanja Barselonina finansijska budućnost nepredvidiva i nestabilna, čime se praktično vrši pritisak na igrača da pristane na korekciju ugovora. Bez obzira na to, uz prisustvo Mirotića, Korija Higinsa, Brendona Dejvisa i Nika Kalatesa Barselona je na papiru udarna sila koja ima sve uslove da dođe do vrha.

O košarkaškom prelaznom roku u Španiji se mnogo priča prvenstveno iz razloga što su Barsa i Real “razmenili“ igrače. Na odlaske Hange i Ertela u Madrid Barsa je reagovala dovođenjem Laprovitole upravo od najvećeg rivala. Pablo Laso je ovog leta izvršio određene promene u rosteru. Klub je uz Laprovitolu napustio supertalentovani Usman Garuba koji je otkupio svoj ugovor kako bi se preselio u Hjuston Roketse. Ekipu su pored Hange i Ertela pojačali Geršon Jabusele i Najdžel Vilijams Gos koji su označeni kao nosioci igre Reala u predstojećoj sezoni.

Veliki problem za Blankose uoči završnog turnira jesu statusi Valtera Tavaresa, Treja Tompkinsa i Džejsija Kerola. Prvi se tek nedavno vratio u Španiju posle reprezentativnih obaveza s Kape Verdeom u kvalifikacijama za Afrobasket. Za drugog se apsolutno ništa ne zna posle operacije kolena na kraju prošle sezone, dok je treći ostao u SAD jer nije odgovorio na predlog Kraljevskog kluba da produži novi ugovor.

22.00: (3,05) Tenerife (15,0) Real Madrid (1,45)

Aktivno leto imao je Tenerife. Trener Čus Vidoreta doveo je Đoana Sastrea, Kajla Viltdžera, Šona Smita Garsiju i Tobijasa Borga čiji je transfer potvrđen pre samo dva dana. Uz ostanke iskusnih kajli Gjorgija Šermadinija i Marselinja Uertasa, uz Arona Dornekampa, Sasua Salina, Bruna Fitipalda i Frana Guere, Tenerife ima respektabilan sastav koji će ponovo ciljati visok plasman u ACB ligi, uz eventualno iznenađenje u Superkupu. Najveće pojačanje za Tenerife je Vidoretin ostanak, jer je upravo on čovek najzaslužniji za kvalitativni skok ekipe poslednjih godina. Osim toga jako dobro zna kako se osvaja Superkup iz drugog plana, s obzirom da je to učinio 2016. sa Gran Kanarijom.

Valensija je posle izgubljenog mesta u Evroligi najveću promenu napravila na klupi. Đaume Ponsarnau je dobio zahvalnicu, a na njegovo mesto postavljen je Đoan Penaroja koji će pokušati od Valensije da napravi defanzivnu mašineriju. Povratak Klavera posle devet godina oduševio je navijače, kao i potpis makedonskog plejmejkera Nenada Dimitrijevića. Novajlije Ćabi Lopez Arostegi i Hasijel Rivero su izgubljeni za ovaj turnir zbog povreda. S jezgrom koje čine Bojan Dubljević, Sem Van Rosom, Klemen Prepelič i Majk Tobi, zajedno s Lujem Labejrijem Valensija još traži potrebnu širinu za sve izazove koji predstoje, ali daleko od toga da nema s kim da napadne Barselonu.

Samo, Barselona Šarunasa Jasikevičijusa izgleda zrelo da uzme i taj Superkup konačno...

SUPERKUP ŠPANIJE

Subota:

19.00: (1,30) Barselona (16,0) Valensija (3,90)

22.00: (3,05) Tenerife (15,0) Real Madrid (1,45)


tagovi

ACB ligaENDESA ligaKK Real MadridKK BarselonaKK ValensijaKK Tenerife

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara