Vranješ i Nidam pobedili Zvezdu! (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | ned. 25.03.18. | 22:00

Mornar izjednačio u polufinalnoj seriji Jadranske lige, sledi majstorica u Beogradu

I u drugom polufinalu imamo majstoricu!

Trener Mornara Mihailo Pavićević tražio je reakciju svojih pulena nakon teškog poraza u Beogradu, a sada će se na istom mestu boriti sa favorizovanom Crvenom zvezdom za finale! Barani su u drugoj utakmici plej-ofa Jadranske lige savladali vladajućeg prvaka rezultatom 88:84 (30:21, 18:24, 21:19, 19:20) i tako uveli seriju u možda i neočekivanu majstoricu, gde će pobednika odlučiti mirnija glava i jači napadački arsenal. 

Izabrane vesti

Ono što su Džejms Feldin i Milko Bjelica pokazali u prvom meču Nemanja Vranješ i Derek Nidam učinili su sa još upečatljivijim izdanjem u Topolici. Ovakvu partiju dvorana u srcu crnogorske luke dugo nije videla! Nemanja Vranješ je ove večeri bio meč-viner Mornara i njegove trojke odvojile su Zvezdu od finala, bar do narednog ponedeljka! Vranješ je utakmicu završio sa 29 poena (6/10 za tri poena), dok je Derik Nidam dopisao čak 28 koševa, bez ijedne ispravnog hica sa distance (0/7)! Vranješ i Nidam ubacili su više od polovine poena domaćeg tima, dok su Brendis Rajli Ros i Radoje Vujošević bili prava ispomoć sa po 10 poena. 

Crvena zvezda prikazanom igrom u većem delu utakmice nije zaslužila pobedu. Samo upornošću gosti iz Beograda stigli su do neizvesne završnice, u kojoj je tako malo nedostajalo da se dogodi veliki preokret. Posle trojki Dejana Davidovca i Ognjena Dobrića i rezultata 85:81, odnosno 87:84 nedostajali su samo još po jedna dobra odbrana i napad kako bi se rezultat bar izjednačio, ali je nervoza učinila svoje. Mada, takav je bio i ceo meč, koji je na kraju video čak 61 izvedeno slobodno bacanje. 

Ono čime trener Alimpijević nimalo nije mogao da bude zadovoljan već od prvog minuta utakmice jeste odbrana. Posebno u prvom delu utakmice, kada je Crvena zvezda protivniku dozvolila čak 48 poena! Odnosno, čak 30 samo u prvoj deonici posle silovitog naleta domaćina, za koji Crvena zvezda nije imala apsolutno nikakav odgovor. 

Mada se igralo u serijama, Mornar se bolje pokazao. Napadom je komandovao Nemanja Vranješ, koji je od prvog sekunda pokazao da je izuzetno motivisan da Zvezdi vrati milo za drago nakon prošlonedeljne blamaže. Vukao je šuter iz Sanskog Mosta sve konce Mornarovog napada, pa je tako vrlo brzo naterao Dejana Davidovca na faul pri šutu za tri poena, da bi situacija iz koje je nešto kasnije pogodio trojku, a Radoje Vujošević istovremeno izvukao faul Matijasa Lesora za dva dodatna slobodna bacanja odvela domaćina na opipljivih 14:6.

Uspela je Zvezda da se nakratko da se izvuče, pa je za manje od dva minuta vezala sedam poena, zaključno s Antićevom trojkom, ali je Mornarov odgovor bio žestok. Zvezdina odbrana je potpuno nestala, Vranješ je povukao napred, Reli Ros i Pavić su vezanim trojkama dodatno začinili, da bi Nidam dodao još pet poena  i domaćin je serijom 14:3 otišao na tada maksimalnih 30:18!

Konsolidacija aktuelnog šampiona počela je u završnim trenucima prvog kvartala, kada je Bjelica iskoristio lepu Omićevu asistenciju i izvukao koš uz faul i dodatno slobodno bacanje. Isti recept izneo je na sto početkom drugog kvartala, kada je Zvezda ponovo uzvatila serijom 7:0. Efekat iste bio je kratkotrajan, baš kao i nekoliko minuta ranije. Jer, Mornar je posle manjeg pada ponovo razbio Zvezdin bedem i vrlo brzo otišao na velikih 42:29.

Ono što je Zvezdu spasilo u nastavku jesu rešenja iz reketa, gde je Mornar bio i te kako ranjiv. Alen Omić je zablistao i značajno uticao da Beograđani dobiju na samopouzdanju i tako gotovo potpuno umanje zaostatak. U prilog tome ide i činjenica da je Zvezda čak 20 poena, a Omić je samo u prvom poluvremenu imao 11 poena (ostao na istom učinku do kraja). Ali, nije mogla da prelomi rezultat. Mornar je veliki zamajac dobio lakim pogocima sa linije slobodnih bacanja. Pomalo začuđujuće, Mornar je u prvih 20 minuta izveo čak 21 penal, a pogodio 18 (na kraju 27/34)! I tako, praktično, anulirao Zvezdin učinak iz polja blizu obruča.

Trećim kvartalom ponovo je komandovao Mornarov tandem Nidam - Vranješ, koji je držao Mornar u životu i bar minimalnoj prednosti! Koliki su uticaj dvojica ponajboljih šutera - doduše, Nidam je posle 2/10 u Beogradu imao 0/7 za tri poena u Baru - imali na igru Barana dovoljno govori da su zajedno ubacili 15 od 21 poena samo u ovom intervalu utakmice. Prvi devet, drugi šest, što je bilo sasvim dovoljno da se zbunjena i na momente nedovoljno konkretna Zvezda ostavi da gleda u leđa protivniku. Sve je Alimpijević pokušao kako bi promenio stvari na terenu, ali ponovo je jedini igrač sa nešto većim uticajem na igru, baš kao protiv Fenerbahčea u četvrtak uveče, bio Davidovac. Njegovi potezi jesu dali veštačko disanje Zvezdi, ali ni to nije bilo dovoljno.

Jer, ako je bilo i trunke nade na kraju treće, Vranješ se pobrinuo da u četvrtoj deonici ista - ispari! Ono što je Vranješ pogodio u završni deset minuta i trojke koje je Zvezdina odbrana dozvoljava samo je pokazalo da crveno-beli ne zaslužuju pobedu u Baru i da ovo polufinale mora da se reši u trećoj utakmici. A, svaki put kada je bilo važno - Vranješ je pogodio! Malo on, pa malo Nidam i Mornar je u završna četiri minuta ušao sa 14 poena viška (84:70). Mada je Ročesti gotovo iz besa imao želju da sve reši sam, njegovih 16 poena na kraju ostali su u zapećku novog Feldinovog košmara sa svega pet poena i neprimetnog učinka Dilana Enisa (dva poena), dok je Ognjen Dobrić proigrao tek u finišu i skupio 11 koševa. Davidovac jeste imao 14 poena, pet skokova, dve ukradene lopte i asistenciju, jeste pogodio trojku kojom je meč uveo u dramatičan finiš u poslednjem minutu (85:81) i ponovo je zaslužio pohvale za trud i prikazani kvalitet, ali činjenica je da Zvezda mora u Beograd po finale. 

Treća utakmica igra se u ponedeljak, 2. aprila. 


MORNAR - CRVENA ZVEZDA 88:84
/30:21, 18:24, 21:19, 19:20/

Dvorana: Topolica.
Gledalaca: Oko 3.000.
Sudije: Sreten Radović, Matej Boltauzer, Marko Juras.

MORNAR: Pavićević -, Ćalić 1, Mićović 6 (7sk), Nidam 28 (5as), Mijović -, Pavić 4, Vujošević 10, Mugoša -, Reli Ros 10, Vranješ 29, Bakić -.

CRVENA ZVEZDA: Kešelj -, Davidovac 14 (6sk, 2as, 2uk), Lazić -, Antić 9, Dobrić 11 (6sk), Feldin 5 (4as), Janković -, Ročesti 16 (4as), Omić 11, Lesor 8, Enis 2, Bjelica 8.


JADRANSKA LIGA - POLUFINALE - DRUGI MEČEVI

Cedevita - Budućnost 82:75
/Nikols 25 - Gibson 20/

Mornar - Crvena zvezda 88:84
/Vranješ 29 - Ročesti 16/

Piše: Nikola STOJKOVIĆ
Foto: ABA LIGA - Mornar / Media Pro


tagovi

Alen OmićTejlor RočestiNemanja VranješDerek Nidam

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara