Nikola Milutinov (©FIBA Basketball)
Nikola Milutinov (©FIBA Basketball)

Vratili smo snagu i počistili Dominikanu: Baš ovakav Vanja nam treba, Jović delio lekcije dok je Mile iskrivio obruče

Vreme čitanja: 6min | ned. 03.09.23. | 15:43

Bogdanović povratio šutersku rutinu i završio meč bez promašaja, Tauns i Montero bili jedini dostojni rivalu u karipskom sastavu

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Manile)

Osmeh je ponovo na licima košarkaša, Srbija je sada i zvanično u četvrtfinalu Mundobasketa. Povratili smo samopouzdanje i snagu i počistili Dominikanu posle neprijatnog i bolnog sloma protiv Italije. Neka nam to iskustvo od petka ostane samo gorka uspomena, sad samo možemo da gledamo napred. Ko god da nam bude rival u četvrtfinalu - duel SAD i Litvanije počeo 40 minuta posle našeg - svi verovatno žele isto: Da košarkaši Srbije istrče na parket i da je sve od sebe, pa kako bude...

Izabrane vesti

Za Dominikansku Republiku smo i ovako ranjeni klasa - 112:79 (29:15, 27:20, 31:18, 25:26). Ako je možda trunka straha da bi naši mogli da dožive totalni slom zbog onoga što se desilo u petak popodne, brzo je ista otklonjena. Srbija je od prvog napada, do poslednjeg zvuka sirene maksimalno kontrolisala utakmicu i vratila se navikama iz grupne faze, brzoj košarci sa mnogo brzih i jednostavnih rešenja, dobrim rotacijama u odbrani i sa dosta razigranih lica na drugom kraju terena.

Baš smo se lepo poigrali sa Dominikanskom Republikom. Kada smo postavili neprobojni zid ispred našeg koša i izuzetno agresivnim pristupom razbili svaku taktičku postavku rivala, preorali smo teren, razleteli se na sve strane kao osice i samo punili statističke kolone! Sve pred očima 400 naših pristalica na tribinama Araneta Koloseuma, sve vreme fantastično raspoloženih za igru, pesmu i da daju punu podršku Orlovima. Rivala smo ostavili u rasulu i naterali na 22 izgubljene lopte, iz čega smo direktno izvukli brdo jednostavnih rešenja i preko 30 poena...

Posle nimalo dobre utakmice protiv Italije Bogdan Bogdanović je povratio šutersku rutinu i utakmicu završio bez promašaja - 20 poena (7/7 iz igre, 3/3 za tri), uz pet asistencija. Vanja Marinković je svoje minuta odlično iskoristio da se spremi za, nadamo se, veću rolu u narednom meču. Raspucao se i razigrao, već u prvoj deonici imao 10 poena uz dve trojke, do kraja je spakovao 16 poena. Dok su dvojica šutera nameštali nišan, Nikola Milutinov maltretirao je protivničke centre i lomio obruče na oba koša. Dopisao je 16 poena i pet skokova.

Stefan Jović je definitivno zaslužio posebnu pohvalu. Čovek koji je mnogo toga prošao u poslednjih nekoliko meseci ponovo je bio naš "mozak" i kreator lakih poena za Srbiju. Osim toga bespoštedno je radio sve što je trebalo, a da je dobio još koji minut više možda bismo videli i njegov tripl-dabl! Susret je završio sa 12 poena, sedam asistencija i šest skokova. Više minuta konačno smo videli od Filipa Petruševa uz njegovih 13 poena, Ognjen Dobrić je dodao devet, Marko Gudurić 10, a Aleksa Avramović osam poena.

Filip Petrušev i Karl Entoni Tauns (©Star Sport)Filip Petrušev i Karl Entoni Tauns (©Star Sport)

Svaka čast Karlu Entoniju Taunsu na svemu i turniru koji ima, ali nije mogao on sam da iznese ceo teret nikako. Dok je on jedini bio spreman da se potuče sa srpskom defanzivom, ostali su ga ostavili na cedilu. Tauns je meč završio tri minuta pre isteka vremena, a sa tribina ispraćen je velikim aplauzom. Na kraju je imao 25 poena, sedam uhvaćenih i isto toliko izgubljenih lopti. Malo mu je Đan Montero pomagao, ubacio 15 poena, ostali od kojih se najviše očekivalo - ništa. Pre svega Andres Feliz i Viktor Liz, pa ni Lester Kinjones koji je tek pred kraj nešto ubacio... Rigoberto Mendoza je imao 14 poena.

Odlučio se Svetislav Pešić da uvede jednu promenu u startnu petorku u odnosu na prethodne mečeve, pa je od starta zaigra Vanja Marinković. Bio je to pun pogodak! Već u prvom kontaktu sa loptom pocepao je mrežicu trojkom u blizini klupe Srbije, zbog čega je cela ekipa skočila na noge i proslavila njegov pogodak.

Vanja je zablistao i odigrao gotovo perfektnu četvrtinu sa 10 poena, koliko je dodao i Bogdan Bogdanović. Šteta je što Marinković nije dobio više minuta protiv Italije, možda je moga da bude naš kec iz rukava... Ali, kada mu je Pešić ipak dao šansu, potrudio se da je maksimalno iskoristi. Zajedno sa kapitenom bio je turbina naše ekipe, dok je pogonsko gorivo bio Stefan Jović.

Iskusni plejmejker je već u prvoj četvrtini imao pet asistencija i razlog zašto je naš napad funkcionisao kao sat u uvodnih sedam-osam minuta. Odbrana je uradila koliko treba da se zaustave svi oko Karla Entonija Taunsa za koga je bio zadužen Nikola Jović, ali i pored toga što ga je dobro čuvao, nije mogao previše toga da uradi pa je zvezda Minesote bila praktično jedina u tonusu za početak meča.

Dok je Stefan Jović vodio šou nisu se raspucali samo Bogdanović i Marinković, razigrao se i Milutinov sa dva snažna zakucavanja već na startu i svom direktnom čuvaru Anhelu Delgadu naneo je mnogo štete. Defanzivno je Srbija takođe dobro funkcionisala, sa pravom energijom kojom je protivnik nateran na pet izgubljenih lopti iz kojih smo stigli do osam poena. Sve je teklo po planu za Srbiju, videlo se da Dominikana nije bila ravnpravan takmac.

Nakrakto su igrači Nestora Garsije uspeli vezanim poenima Taunsa da stignu na -11 (20:31), ali to su se nadanja karipskog sastava ugasila. Jović je proigrao Petruševa i započeo seriju 9:0 kojom smo već do i pre polovine druge četvrtine stigli na komotnih 20 razlike (40:20). Napadački je tada proigrao i plejmejker Saragose, te podsetio na najbolje dane svoje karijere. Raznovrsnom košarkom ubijao je u pojam svoje čuvare koji nisu imali nikakvo rešenje za njegove lopte sa očima, ali ni za prodore kojim je odveo Srbiju u komfornu zonu pred završnicu poluvremena. Već na polovini druge četvrtine imao je devet poena, šest asistencija, četiri skoka i jednu ukradenu loptu.

Za razliku od meča sa Italijom, danas smo do kraja držali konstantan ritam i to je rezultiralo ne samo igrom kojom možemo da budemo zadovoljni pred tradicionalno najvažniji meč na turniru, već i tome da razlike postepeno raste i da Dominikanska Republika ostane daleko iza nas. Ovo nam je baš trebalo! Da se malo dignemo i probamo da skupimo redove, da izvučemo maksimum i vidimo da li je to dovoljno za polufinale. Nadamo se da hoće, bez obzira ko bude na drugoj strani terena. Verujemo u Srbiju!

Mi se sada selimo u polovinu kostura gde će biti još prvoplasirani tim Grupe L (Letonija ili Kanada), dok je od ranije tu i Slovenija kao druga iz Grupe K. Po trenutnom programu na sajtu FIBA, na parketu dvorane "Mall of Asia" smo već u utorak kao drugi meč tog dana. Ali, sačekaćemo još zvaničnu potvrdu...

- Mundobasket 2023 - druga faza -

DOMINIKANSKA REPUBLIKA - SRBIJA 79:11

(15:29, 20:27, 17:31, 26:26)

Dvorana: Araneta Koliseum (Kezon)

Sudije: Johan Roso (Francuska), Luis Kastiljo (Španija), Gatis Salins (Letonija)

Dominikanska Republika: Delgado, Feliz 5, Figeroa, Liz 7, Mendoza 14, Montero 15, Penja, Kinjones 11, Solano 2, Suero, Tauns 25, Vargas

Srbija: Avramović 8, Bogdanović 20, Davidovac 3, Dobrić 9, Gudurić 10, N. Jović, S. Jović 12 (7as, 6sk), Marinković 16, Milutinov 16, Petrušev 14, Ristić 4

MUNDOBASKET, 10. DAN

Nedelja

Australija - Gruzija 100:84

/Mils 19 - Bitadze 20/

Italija - Portoriko 73:57

/Riči, Tonut 15 - Voters 13/

10.40: (2,40) Grčka (15,0) Crna Gora (1,70)

11.45: (1,80) Brazil (15,0) Letonija (2,25)

13.10: (1,60) Nemačka (16,5) Slovenija (2,65)

14.00: (5,50) Dominikanska Republika (19,0) Srbija (1,20)

14.40: (1,05) SAD (27,0) Litvanija (11,0)

15.30: (3,70) Španija (16,0) Kanada (1,35)

*** Kvote su podložne promenama




tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeMundobasket 2023Bogdan BogdanovićKarl Entoni Tauns

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara