Danijel Jusup (© ABA liga)
Danijel Jusup (© ABA liga)

Zamisao trenera Zadra: ABA liga bi mogla da ograniči broj stranaca, Zvezda i Partizan su drugi svet

Vreme čitanja: 3min | sub. 30.09.23. | 09:32

Danijel Jusup je pričao za Mozzart Sport o svim izazovima u regionalnom takmičenju

ABA liga je počela u petak, regionalni klubovi kreću u trku za što bolju poziciju. Nije tajna da su dva beogradska tima Partizan Mozzart Bet i Crvena zvezda iznad ostalih, ali to ne znači da će borba i motivi ostalih biti umanjeni. Posebno kada je u pitanju Zadar, tim koji je prošle sezone mnoge oduševio, uostalo i dalje se ne zaboravlja velika pobeda Zadrana prošle sezone protiv crno-belih. Sada pošto je Zadar uspeo da zadrži kostur ekipe od prošle sezone, očekuju ih novi izazovi o kojima je pričao trener Danijel Jusup za Mozzart Sport.

Izabrane vesti

"ABA liga je teško i komplikovano takmičenje. Pre svega sa taktičke strane. Svi se pripremaju studiozno i teško ćeš uhvatiti nekoga na spavanju. Posebno u taktičkom delu. Uz to ima dosta stranaca, samim tim je liga je nominalno jača, ali prostor za mlađe igrače se sužava. ABA liga više nije liga za mlađe igrače, jer se uvek boriš za rezultat. Posebno u borbi za opstanak, zato se trener teško odvažuje da pusti nekog mlađeg igrača da možda istoleriše neku grešku jer se uvek nešto mora na planu rezultata", počinje trener kome je ovo čak šesti mandat u pomenutom timu.

Naravno svi gledaju ka Zvezdi i Partizanu koji po svim stavkama prednjače.

"Kažem, ne volim da gledam u tuđi novčanik, mi imamo koliko imamo. Niko nas ne tera da budemo ovde i da igramo sve ove utakmice. Ipak, to je potpuno drugi svet. Ova liga je nužna, nama da se ograničimo na hvatsku ligu... ma kakvi... za domaću ligu nema ni interesa"

Šta bi onda to bilo što bi po trener Zadra moglo da se uradi da se kvalitet ujednači?

"Prvo što mi pada na pamet da se možda ograniči broj stranaca, što se kaže na prvu loptu. To bi ujednačilo malo ligu, a dalo bi i prostora za talente, jer je ovaj region bogom dan za igrače. Sada je ABA 2 liga postala to. Prilika da se razigraju neki mlađi igrači".

Činjenica je da u ABA ligi u ovom momenti igraju zaista kvalitetni stranci. Na čelu sa Kevinom Panterom, Zekom Ledejom, Šabazom Nejpirom, ima tu i NBA igrača. Prošle sezone je na ABA parketima blistao i Fakundo Kampaco i Luka Vildoza...

"Mene lično zanima moj roster. Gledam kada bi imali još jednog ili dva igrača, nisu to neki veliki novci, onda bi me manje glava bolela. Ne mogu ja da razmišljam o igračima Zvezde i Partizana, oni su jaki pa su jaki. Teško protiv njih može da se nađe pukotina pa da se napadne, voleo bih da imamo više igrača pa da ih na intenzitet napadnemo".

Za kraj smo pričali o izazovima Zadra za ovu sezonu.

"Zadar je specifična sredina, veoma zahtevna. Lani smo napravili što smo napravili. Sada smo uz velike napore zadržali kostur ekipe. Meni iskustvo govori da je druga sezoan mnogo teža nego prva. Sada su očekivanja veća, ali pitanje je šta je realno. Ako je ekipa slična kao prošle sezone, a jeste, onda i ciljevi ne mogu da budu previše drugačiji. Cilj je da se borimo za domaće trofeje, a da se pritom izborimo za opstanak u ABA ligi. Veliki problem su putovanja, mi igramo domaću ligu, pa primera radi u subotu igramo u Rijeci, a onda u ponedeljak u Beogradu. To je vrlo komplikovano", završava Jusup.


tagovi

Danijel JusupKK Zadar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara