""
""

Želeli smo zlato, bronza nas nije zanimala: Medalja je francuska...

Vreme čitanja: 2min | ned. 20.09.15. | 15:44

Tim Aleksandra Đorđevića poražen u borbi za treće mesto na Prvenstvu Evrope - 68:81

Ni Olimpijske igre, ni medalja! Do projektovanog cilja na Evropskom prvenstvu nismo stigli još u petak veče, a u pretposlednjoj utakmici turnira ostali smo i bez utešne nagrade, pošto se na poslednji stepenik pobedničkog postolja popeo domaćin. Srbija se iz Lila vraća pognutih glava, jer je u meču za treće mesto bila nedovoljno dobar rival ne toliko ubitačnim, koliko uz podršku 27.000 grlatih navijača, poletnih Francuza 81:68 - (16:16, 21:16, 21:12, 23:24).

Tačno 17 godina, dva meseca i 17 dana pošto nam je i istoj državi Vlade Divac doneo poslednju bronzu sa Evrobasketa, selekcija Aleksandra Đorđevića je stala. Potpuno. Sa samo jednim razigranim košarkašem u prvom poluvremenu - Bogdanom Bogdanovićem, koji je protiv Litvanije promašio šut za izjednačenje - bili smo mahom statisti u predstavi koju je tim Vensana Kolea, verovatno, planirao da priredi publici u večernjem terminu. Ovako, i dalje važećem prvaku u ruke je otišla deveta medalja sa kontinentalnih šampionata, šesta bronzanog sjaja.

Izabrane vesti

Nama - ništa.

Osim kad je već pomenuti Bogdanović na početku 12. minuta pogodio šut s distance, a onda i položio za vođstvo 20:16, srpski tim je sve vreme meča u Lilu bio u zaostatku. Najčešće u rasponu od pet do osam poena, ali je prazan hod s kraja treće deonice i značajno ubrzanje protivnika dovelo Francusku do maksimalnih 58:42 na 81 sekund pre kraja treće četvrtine. Imali smo sredinom poslednje deonice šansu za eventualni priključak, spustili se na 53:62, ali snage da ozbiljnije ugrozimo favorita nismo imali. Nemanja Bjelica i Miroslav Raduljica se jesu probudili u drugom delu. Reklo bi se, kasno...

Kao što nismo imali pravilnu organizacije igre i precizniji šut. Naročito za tri poena, pošto smo čak 31 puta pokušali van linije 6,75, a pogodili samo osam. Po dve Bogdanović, Nemanja Bjelica i Stefan Marković. Još kad se na to nadovežene neprepoznatljivo loša partija Miloša Teodosića već sredinom treće deonice moglo se pretpostaviti da ćemo kući pognutih glava. Kapiten Srbije je pogađao samo s linije slobodnih bacanja, promašio je svih osam šuteva iz polja i sa samo jednom asistencijom bio igrač koji nam je nedostajao.

Na drugoj strani, domaćin nije imao tih problema. Spoljna linija funkcionisala je kao po taktovima Marseljeze - nadahnuto. Nando De Kolo je ubacio 20 poena, od toga pet od šest za dva, pratio ga je Evan Furnije (15), te Toni Parker sa 13 (sedam od sedam sa penala). Plus, nadmoć Rudija Gobera pod koševima (14 skokova)... Sve je bilo jasno.

------------------------------------------------------

FRANCUSKA - SRBIJA 81:68 (16:16, 21:16, 21:12, 23:24)

Lil
Stadion Pjer Moro
Gledalaca: 27.000

FRANCUSKA: Vesterman -, Batum 7, Lovernj 1, Kaudi 2, Parker 13, Furnije 15, Pjetrus - , De Kolo 20, Diao 4, Želabal 4, Gober 15 (14 skokova).

SRBIJA: Teodosić 3, Simonović 3, Kuzmić -, Bogdanović 14, Bjelica 12, Marković 8, Kalinić 1, Nedović 9, Milosavljević -, Raduljica 11, Erceg 7, Milutinov -. 

(FOTO: Star sport)


tagovi

Srbijakošarkaška reprezentacija Srbijekošarkaška reprezentacija FrancuskekošarkaFrancuskaEvropaEvrobasket 2015

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara