Zenit u kojeg se Sankt Peterburg još nije zaljubio

Vreme čitanja: 3min | sre. 14.11.18. | 08:07

Budžet Zenita u sezoni 2015/2016 iznosio je 7.470.000 evra, sledeće je bio 12.100.000 evropskih novčanica, a prošle sezone 11.600.000. I u aktuelnoj sezoni brojke su približne, odnosno radi se pet puta većem budžetu nego što ga ima Partizan

(Od specijalnog izveštača iz Sankt Peterburga)

Nekada, kada bi rekli Zenit, prvo što bi ljudima palo na pamet je stari fotoaparat sovjetske proizvodnje. U poslednjih petnaestak godina prva asocijacija je moćni i bogati fudbalski klub uz Sankt Peterburga, a uz dužno poštovanje prema sledećem protivniku Partizana u Evrokupu, teško da bi se neko setio istoimenog košarkaškog kluba, osim ozbiljnih ljubitelja igre pod obručima. Ali možemo reći da je to u neku ruku nepošteno prema onome što je za kratko vreme urađeno za košarku u jednom od najlepših evropskih gradova.

Izabrane vesti

Istorija kluba pod sadašnjim imenom je vrlo, vrlo kratka. Naime tek 2014. godine je Zenit počeo da se takmiči u regionalnoj VTB ligi i to tako što je praktično doveo sve igrače i stručni štab iz Trijumfa. Praktično su nasledili sve od ovog kluba, preselili ga iz Ljubertsija, grada moskovske regije, na krajnji ruski zapad, u Sankt Peterburg. A ključna stvar je bila to što su postali košarkaška sekcija moćnog fudbalskog kluba Zenit koji finansira gigant Gazprom. Za poznavaoce košarke sa boljim sećanjem, podsećanje da je svojevremeno i kapiten reprezentacije Srbije Nenad Krstić igrao za pomenuti Trijumf.

Već u prvoj sezoni u Sankt Peterburgu, to je bila 2014/2015, iako je tim kompletiran u minut do 12, Zenit je osvojio četvrto mesto u VTB ligi, a u Evrokupu je stigao do osmine finala. Ipak, na osnovu ulaganja jasno je da vlasnici, odnosno sponzori Zenita žele da vide ovaj klub jednog dana u Evroligi, kao što je praktično obaveza fudbalske sekcije da svake sezone igra Ligu šampiona.

Ono što je Zenitova odlika za razliku od većine bogatih ruskih klubova je što veruje treneru i gleda na duže staze. Barem tako deluje sa strane, jer Vasilij Karašev sedi na klupi od početka, odnosno od leta 2014. On je praktično jedini trener kojeg je Zenit imao u dosadašnjoj kratkoj, ali interesantnoj istoriji. A za sada Karašev nije uspeo da se domogne trofeja sa Zenitom, najbliži tome klub iz Sankt Peterburga bio je 2016. godine, ali je izgubio u finalu ruskog kupa. Što se tiče Evrokupa, tu je do sada najveći domet Zenita bio plasman u četvrtfinale.

Zenitovi igrači u Beogradu

Paralelno sa konstantnim jačanjem igračkog kadra, klub je radio i na uspostavljanju finansijske stabilnosti. Tako je recimo budžet Zenita u sezoni 2015/16 iznosio 7.470.000 evra, sledeće je bio 12.100.000 evropskih novčanica, a prošle sezone ta suma je iznosio 11.600.000 evra. I u aktuelnoj sezoni brojke su približne, odnosno radi se pet puta većem budžetu nego što ga ima Partizan, pa su tu od prosečnom ljubitelju košarke u Srbiji poznatijih igrača i Marko Simonović i Gal Mekel, bivši igrači Crvene zvezde.

Inače, košarkaši Zenita utakmice kao domaćini igraju u hali Jubilejni arena koja je po kapacitetu slična hali Pionir, dakle ima negde oko 7.000 mesta. Iako je ekipa imala u principu dobre rezultate u prethodne četiri godine, često se dešava da ova hala bude poluprazna, odnosno da veća poseta bude na hokejaškim utakmicama. Sa fudbalom i ne vredi da se prave poređenja. Tako je recimo, na prethodnom meču Evrokupa koji je odigran u ovoj hali i to protiv Valensije, bilo tek nešto više od 4.000 gledalaca. I to je podatak koji oslikava da se KK Zenit još nije u potpunosti primio u Sankt Peterburgu, a možda bi to mogao da bude jedan od aduta Partizana.

Jedan od retkih, ali svakako važan.

(FOTO: Shutterstock, Star Sport)


tagovi

KK Zenit

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara