Zvezda izabrala, Vanja promašio! Sve je spremno za večiti derbi u polufinalu

Vreme čitanja: 5min | ned. 03.03.19. | 19:56

Crvena zvezda se odbranila u finišu punom neizvesnosti - 70:68

Opet drama, opet neizvesnost do poslednjeg sekunda, ali ovog puta sa drugačijim krajem! Crvena zvezda se posle završnice za infarkt revanširala Partizanu za poraz u finalu Kupa Radivoja Koraća i sa tesnih 70:68 najverovatnije odredila protivnika u polufinalu plej-ofa. To će gotovo izvesno biti upravo Partizan.

Baš kao i pre dve sedmice i ovog puta se sve rešavalo u zaključnih minut i po. I opet je Crvena zvezda u dva navrata ispustila svoje prilike da ranije prelomi utakmicu i revanšira se za bolan poraz sa, očigledno, produženim efektom. Posle važnih pogodaka Džoa Reglanda uz faul Radeta Zagorca i dodatno slobodno bacanje, usledio je hladan tuš... Prvo je na ulaz u dva minuta pre kraja Džok Lendejl vratio film na susret iz Čaira i pogodio trojku, da bi ga nedugo zatim ispratio inspirisani Ognjen Jaramaz. Koliko je perspektivnom momku značio ovaj pogodak videlo se kroz njegovu proslavu u momentu kada je Milan Tomić uzeo minut odmora. Partizan je od četiri poena minusa (62:66) stigao do tri poena viška na 57 sekundi pre konačnog zvuka sirene. 

Izabrane vesti

Ali, kuglica je ovog puta ipak pala na crveno. I to u haotičnoj završnici! Prvo je Regland bio siguran u novom prodoru na koš, da bi iz Jaramazovog faula ubacio još dva bacanja i deset sekundi pre isteka vremena doneo Zvezdi velikih 70:68! Partizan je dobio još jedan poklon posle dva Riversova promašja sa penala, Vanja je probao da izvuče produzetak iz dvokoraka, ali nije uspeo...

Sat je bio brži od njega.

Ako je ono finale bilo jedno od najboljih poslednjih godina, onda će ovaj susret dva najveća srpska kluba što pre pokušati da zaborave i navijači i igrači. Na momente je izgledalo kao da se balon te prepoznatljive euforije i zdrave tenzije potpuno izduvao. Zato je bio na dijametralno suprotnom kraju skale u odnosu na ne tako davna dešavanja iz Niša, po svim aspektima.

Crvena zvezda je propustila veliku šansu da kroz završna tri minuta prve četvrtine napravi ozbiljnije vođstvo i odlepi se možda i na dvocifrenu razliku. Pokušao je da taj teret na sebe preuzme novajlija Kej Si Rivers, ali je na svom debiju u večitim derbijima i dresu Crvene zvezde postalo jasno da je nekadašnji šampion Evrope s Realom daleko od tražene forme. Nije uspeo da se upiše u listu strelaca, a za kratko vreme na parketu ostavio je utisak da su mu noge "teške", a nišanske sprave nedovoljno podešene za ovaj nivo takmičenja i važnost utakmice. 

Posle nekih dobrih rešenja Majkla Odža, koji je od prvih taktova utakmice pokazao koliko je nedostajao ekipi u Nišu, te reakcija kapitena Branka Lazića svoj šuterski komfor pronašao je Bili Beron. Upravo su njegove minijature u ranoj fazi donele šest poena viška (16:10) i na tri minuta pre kraja prve četvrtine omogućile Zvezdi da se dodatno odlepi, ali je stala. Nekoliko trenutaka ranije Trinkijeri je upario, čini se, sve draži tandem Janković - Lendejl, na koji je Tomić odgovorio uvođenjem Cirbesa, ali je tas prevagnuo na Partizanovu stranu. 

Partizanove dugajlije napravile su veliku pometnju u Zvezdinom reketu. Odbrana od pik'n'rola bila je gotovo nepostojeća, što je dovelo do toga da Megini učenici Zagorac i Janković prodaju istu, potpuno iskopiranu akciju dva puta i tako dođu do lakih poena. Na sve ono što su Lendejl i Janković radili u reketu, došli su sigurni poeni raspucanog i razigranog Vanje Marinkovića, koji je gotovo od šale Zvezdi ubacio 13 poena i omogućio Partizanu da u najvećem delu druge četvrtine nadigra najvećeg protivnika i da u tri i po minuta do kraja prvog dela uđe sa rezultatom 29:21 u rukama. Došli su Vanjini poeni sa poludistance i tada maksimalnih osam poena viška kao kofa hladne vode za dotad anemične crveno-bele, koji su do odlaska na konsultacije u svlačionicu značajno popravili pristup igri što se brzo ocrtalo i na semaforu. Na neke lake poene sa penala, došla je važna Beronova trojka koja je vratila ravnotežu, mada su se i gosti dosta potrošili u ranijim minutima, što se videlo i po Jankovićevim molbama Trinkijeriju da ranije izađe sa terena posle teških duela sa Odžom... Partizan je prošao kroz istu fazu kao i Zvezda četvrtinu ranije... 

Koliko je Zvezdi bilo važno da povrate samopouzdane pre odmora spoznali su igrači Partizana već na startu trećeg kvartala. Trojka Reglanda, trojka Lazića, uz Beronova dva penala i Zvezda je za manje od dva minuta sa minus dva (32:34) otišla na šest poen viška (40:34). Ali, dok je Tomićevim izabranicima nedostajalo koncentracije da konačno prelome utakmicu, tako Trinkijerijevi igrači nisu odustajali, već su se borili svim raspoloživim snagama da razlika ne postane nedostižna, ali i da iskoriste svaki trenutak da kazne Zvezdinu lošu postavku. Koliko je to zapravo bilo tačno videlo se na četiri minuta do malog odmora. Cirbes je izvukao faul od Zagorca na zakucavanju kod rezultata 46:39, otišao na liniju penala i - oba puta bio neprecizan. Iz tih promašaja dotad neprimetni Renfro je ostao dovoljno pribran da pogodi dalekometni hitac, što je dovelo do Beronove greške u organizaciji i Zagorčeve intervencije iz odbojke, nedugo zatim i novih poena nekadašnjeg igrača Barselone. Umesto devet poena za Zvezdu, Partizan je stigao na 46:46, gde je sve bilo otvoreno...

A, završilo se u korist Zvezde! Pre svega zahvaljujući dominantnoj ulozi hladnokrvnog R​eglanda na kraju i njegovih 18 poena. Odžo je odigrao možda i najbolju partiju u Zvezdinom dresu ove sezone i imao 16 poena i devet skokova, a bio je košmar za Partizanovu odbranu. Beron je imao 12, a Lazić 10 poena. Kod Partizana po 13 poena imali su Marinković i Lendejl, uz poen manje Jaramaza.


CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN 70:68
/
16:16, 16:18, 20:14, 18:20/

Dvorana: Aleksandar Nikolić;
Gledalaca: oko 4.000;
Sudije: Miloš Koljenšić, Marko Juras, Uroš Nikolić;

CRVENA ZVEZDA: Regland 18, Čović, Perperoglu 9, Davidovac, Lazić 10, Faje 5, Beron 12, Ristić, Simanić, Rivers, Cirbes, Odžo 16, 9sk.

PARTIZAN: N. Janković 9, Pejdž 4, Si 2, Marinković 13, Jaramaz 12, Gegić, Veličković, Pecarski, Zagorac 5, Renfro 8, Lendejl 13, Gagić 2.


ABA LIGA - 20. KOLO

Subota

Igokea - Mornar 81:60
/Vilijams 16 - Rebić 17/

Krka - Cedevita 82:71
/Mavra 35 - Pulen 17/

Nedelja
Crvena zvezda - Partizan 70:68
/Regland 18 - Lendejl, Marinković 13/

20.00: (1,45) Cibona (15,0) Mega (3,05)

Ponedeljak
18.00: (1,80) FMP (14,5) Olimpija (2,15)
21.00: (1,10) Budućnost (23,0) Zadar (7,50)

*** kvote su podložne promenama

Foto: Star Sport


tagovi

Vanja MarinkovićNikola JankovićMajkl OdžoBili BeronRade ZagoracDžo Regland

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara