Heroj: Luka Dončić
Heroj: Luka Dončić

Zvezda muški poginula, Dončić pokazao da je košarkaška muškarčina (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pet. 30.03.18. | 20:53

Real slavio trojkom mladog asa u poslednjoj sekundi - 79:82

Imala je Crvena zvezda zlatnu priliku da napravi veliki skalp i savlada Real Madrid drugi put ove sezone, ali je nedostajalo tako malo. Imala je Zvezda i šest poena prednosti u poslednjoj deonici posle serije 13:0, ali nije uspela da iskoristi neverovatno dobru atmosferu i buku u Pioniru da ponovo baci Kralja na kolena. Borila se muški, ali je ovoga puta tim Pabla Lasa na čelu sa neverovatnim Lukom Dončićem slavio - 79:82.

Sve se lomilo u poslednja tri minuta. Zvezda je ušla u egal poenima Feldina, Real se vratio i imali smo rezultatsku klackalicu. Feldin je igrao kao u transu u završnici, potom je uzvratio Tavares poenima iz reketa, Real je poveo sa dva poena razlike, Bjelica promašio trojku... Real je otišao na četiri poena razlike, Feldin dao nadu Zvezdi, a onda Omić zakucao za izjednačenje na pet sekundi pre kraja.

Izabrane vesti

Onda je usledio Luka Dončić i njegova trojka u poslednjoj sekundi! Majstorski, pogledajte i sami...

Rođen je 1999. godine, a danas, 19 godina posle, je najbolji igrač u Evropi. Predviđaju mu mesto prvog ili drugog pika na predstojećem NBA draftu. A svi koji su večeras bili u beogradskom hramu košark  mogli su možda da vide na delu budućeg Boga košarke, kako već sada najavljuju Luku Dončića. Da li možete da zamislite da igrač sa 19 godina dođe i postigne Zvezdi za prvih 10 minuta 12 poena? Ukupno 24 poena i indeks korisnosti 35 za pobedu Real Madrida.

Naravno, veliki udeo u ovom trijumfu imali i ostali košarkaši Reala, jaka unutrašnja linija Reala, ali utisak je da je oko 6.000 duša bez treptanja pratilo šta će sledeće da uradi Dončić. Bio je ovo svojevrstan rastanak Dončića i Pionira. Sledi mu put u NBA na kraju sezone. Osetila je to i beogradska publika, veoma vatrena i temperamentna, ali publika koja poznaje košarku. Nekoliko puta su se čuli aplauzi za ovog mladog momka posle sjajnih poteza.

Real je odmah na startu počeo jako - teškim šutem iz naskoka unazad Luke Dončića, te uz poene Kozera i Tavaresa došao u prednost. Kada je opet Dončić pogodio za tri posle nekoliko driblinga, Real je očas posla poveo 8:0.

Laso je zatvorio reket sa Tavaresom i Rendolfom i tu nije  imalo baš mesta igla da prođe, a tek igrač sa loptom. Prve poene za Zvezdu dao je Ročesti posle tri i po minuta igre. A u isto vreme čak je i Lazić imao probleme sa Dončićem koji je za četiri minuta ubacio već sedam poena.

Zvezda je ovu  utakmicu igrala bez Nemanje Dangubića i Pera Antića (meč proveo gledajući ga s longetom na nozi), dok kod Reala nije bilo Fakunda Kampaca, a u igri su se našli roviti Gustavo Ajon i Džef Tejlor.

Kasnije je Zvezda uspela da uhvati priključak pre svega uz  pomoć dobrog šuta za tri poena. Trojkama Dobrića i Feldina crveno-beli su ušli u egal. Tu harmoniju kvario je Trej Tompkins sa dve trojke i tako držao real na dvocifrenoj razlici. Zvezdu je držao Omić sa nekoliko dobrih poteza. U prvih 20 minuta već je imao 12 poena i šest skokova.

Ognjen Dobrić je donosio mnogo energije svom timu, što odbranom što napadom, a u tim momentima sudije su bile na udaru navijača koji su veoma glasno protestovali zbog pojedinih odluka. Delovala je atmosfera u Pioniru jednako užareno kao da se igra odlučujuća utakmica za prolazak. Toliko je bilo glasno i napeto. Real je probudio duh Pionira svojim imenom i veličinom.

Kako se samo borila Zvezda, Davidovac je plenio požrtvovanjem, Omić igrao ispod koša protiv Ajona kao nijednom do sada. Navijači su bili zadovoljni. Iako je Real u prvom poluvremenu vodio i sa 11 razlike (35:34), na poluvreme se otišlo s rezultatom 43:39 za Kraljevski klub. Drugi deo počeo je opet u znaku Luke Dončića koji je prvo dao trojku, a onda posle spretnog driblinga pogodio i za dva poena. Neverovatna veština za nekoga ko je nedavno napunio 19 godina...

Mnogo je problema Zvezda imala sa ofanzivnim skokovima Reala, ali je zato Lesor uspeo da doprinese u napadu i opet uvede utakmicu u neizvesnu zonu pred kraj treće deonice. Ipak, nekako kad god bi Zvezda prišla, Real bi pronašao način da pobegne taj jedan korak.

CRVENA ZVEZDA – REAL MADRID 79:82 (20:27, 19:16, 18:21, 22:18)

Dvorana: Aleksandar Nikolić
Gledalaca: 5.745
Sudije: Hristos Hristodulu (Grčka), Jakub Zamojski (Poljska) i emin Mogulkoč (Turska).

CRVENA ZVEZDA: Kešelj, Davidovac 3, Lazić 2, Dobrić 12, Feldin 18, Janković, Ročesti 6, Omić 25 (10 sk), Lesor 6, Enis 5, Jovanović, Bjelica 2.

REAL: Kozer 6, Rendl 6, Rendolf 7, Fernandez, Dončić 24, Rejes 14, Ajon 2, Justa, Kerol 4, Tavareš 8, Tomkins 11, Tejlor.


EVROLIGA - 29. kolo

Četvrtak:
Himki - Fenerbahče 64:73
/Šved 19 - Vonamejker 14/

Efes - Barselona 83:107
/Motum 19 - Ertel 20/

Bamberg - Armani 78:83
/Heket 17 - Micov 14/

Baskonija - Makabi Tel Aviv 83:72 
/Vojtman 14 - Džekson 14/

Petak:
Unikaha - Olimpijakos 87:85 pro 74:74
/Nedović 17 - Spanulis 15/

Crvena zvezda - Real Madrid 79:82
/Omić 25 - Dončić 24/

Žalgiris - CSKA 85:73
/Dejvis 17 - De Kolo 18/

20.15 (1,17) Panatinaikos (20,0) Valensija (5,50)

*** Kvote su podložne promenama

Foto: MN press


tagovi

Evroliga 2017/2018Luka Dončić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara