Zvezda preživela Borac! Rezultat pozitivan, sve ostalo za zaborav

Vreme čitanja: 4min | sre. 09.05.18. | 19:58

Trijumf crveno-belih u prvom meču novog trenera, ali igra kakva ne sme da se ponovi - 84:74

Era Milenka Topića na klupi Crvene zvezde počela je - pobedom. Tačnije - preživela je Borac! Gosti iz Čačka hrabro su poginuli u beogradskom hramu košarke i naterali aktuelnog šampiona da žestoko preznoji opremu pre nego što dođe do nova dva boda. Toliko je da je drama za konačnu razliku i vrh trajala do poslednjeg zvuka sirene - 84:74 (20:18, 20:20, 21:18, 23:18).

Istini za volju, uspela je Crvena zvezda da nadoknadi minus od sedam poena iz onog košmarnog meča u Čačku pre samo dve sedmice i tako preuzela prvo mesto na tabeli Grupe A košarkaške Superlige. Rezultat pozitivan, sve ostalo za zaborav. Nije Milenko Topić ni imao previše vremena da bilo šta napravi sa ekipom koja je odavno izgubila svoj put, ali ekipa nije pokazala apsolutno nikakvu reakciju posle odlaska Dušana Alimpijevića. Mučno, anemično, bezvoljno. A to je Borac umalo iskoristio i kaznio. Izgubio jeste, ali je Miloš Dimić promašio šut za prvo mesto na tabeli! 

Izabrane vesti

Borac je u ovom meču skupo koštala uspavanost u vremenskom intervalu od samo pet minuta u samom finišu utakmice. Poput onih reči dojučerašnjeg trenera Alimpijevića posle utakmice protiv Tamiša - Borac je izgubio ovaj meč, nije ga Zvezda dobila. Upravo te reči možda najjače oslikavaju Zvezdinu igru i ceo razvoj situacije na parketu. Praktično 35 minuta Zvezda i Borac vodili su egal borbu za pobedu, ali je u pomenutih 300 sekundi sredinom poslednjeg kvartala domaći sastav napravio razliku koja se na kraju ispostavila krucijalnom za ostatak utakmice. 

Rasplet kao takav počeo je na sedam minuta pre kraja utakmice, pri vođstvu beogradskih crveno-belih rezultatom 63:60. Borac je u nepuna dva minuta ispustio tri napada kroz dva promašaja iz igre, jednu izgubljenu loptu Ilije Đokovića, ali i njegova tri promašena slobodna bacanja posle lošeg faula Tejlora Ročestija, posle čega je Zvezda stigla do prve dvocifrene prednosti na utakmici. Mada je i sama vezala nekoliko loših napada na drugoj strani. Na solidno rešenje Alena Omića za 63:60, Omić je u sledećih nekoliko napada pogodio tri uzastopna hica sa penala, a najvažniju rolu odigrao je Ognjen Dobrić dalekometnim hicem kojim je odveo crveno-bele na tada maksimalnih devet poena viška (69:60). Samo nekoliko trenutaka kasnije Omić je iskoristio snagu u reketu i dodatno uvećao prednost, da bi Džejms Feldin svojim prvim poenima na utakmici i to u 37. minutu odveo Zvezdu na gornju granicu od 13 poena (73:60).

I umesto da dokrajči protivnika, Crvena zvezda je Borcu dozvolila da iz nokdauna ustane, uzvrati udarac i umalo utiša i dvoranu Aleksandar Nikolić! Najbolji igrač Borca Nemanja Todorović blistao je iz napada u napad i još jednom pokazao da je velika enigma Zvezdine krhke odbrane, odlično su ga ispratili Dimić i Đoković, da bi Marko Stojadinović trojkom na pragu ulaska u poslednji minut susreta sipao vodu u uši ranjenog takmaca (78:69)!

Činilo se da bi Stefan Janković mogao da bude tihi heroj Zvezde posle velikog ofanzivnog skoka na Čovićev promašaj i vraćanja lopte u obruč, ali je upravo mladi krilni centar napravio nepromišljeni faul nad Đokovićem u šutu za tri poena, posle čega je nastala prava drama. Srpski reprezentativac je rešio sve tri situacije, iako je prethodno promašio pet šuteva zaredom, ali u poslednjim momentima ovog napetog meča odgovornost je preuzeo Feldin!

Jeste meč završio sa osam poena, uz loše procente šuta (1/4 za dva, 0/5 za tri), ali je šest ključnih ubacio upravo sa crte, kada je Zvezdi najviše trebalo.

Do tog momenta Crvenu zvezdu su kroz prvo i veći deo drugog poluvremena držali Dejan Davidovac sa 16 i Ognjen Dobrić sa 17 poena. Tejlor Ročesti nije imao svoje veče, ali je na kraju ipak imao 14 poena (4/11 iz igre), uz četiri asistencije. Alen Omić je bio žila kucavica Zvezde u prelomnim trenucima, a meč je završio s dabl-dablom od 11 poena i 10 skokova (pet u napadu).

Kod Borca 20 poena imao je Todorović (8/14 iz igre), a dvocifren je bio još samo Dimić sa 11 poena. Đoković nije blistao u ofanzivni, imao je sedam poena (2/7 iz igre), ali je podelio šest završnih dodavanja.

Bitan detalj ove utakmice - Borac je na kraju promašio čak 14 slobodnih bacanja (21/35).

SUPERLIGA – 8. KOLO

Sreda

Crvena zvezda - Borac 84:74
/Dobrić 17 - Todorović 20/

Mladost - Mega Bemaks 67:125
/Svilar 13 - Mišković 24/

19.00: (1,70) Tamiš (14,5) Zlatibor Čajetina (2,30)

*** kvote su podložne promenama

Foto: MN Press


tagovi

Košarkaška SuperligaBorac ČačakOgnjen DobrićDejan DavidovacDžejms FeldinTejlor Ročesti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara