Nikola Topić (Foto: ABA League/Dragana Stjepanović)
Nikola Topić (Foto: ABA League/Dragana Stjepanović)

Zvezda protiv svog najvećeg talenta

Vreme čitanja: 4min | pon. 11.12.23. | 12:21

Košarkaši Crvene zvezde sastaju se sa Megom u 11. kolu ABA lige, a u centru pažnje biće Nikola Topić

Odlučila je Crvena zvezda minulog leta da dozvoli Nikoli Topiću da se sa epitetom MVP-a juniorskog prvenstva Evrope i jednim od najtalentovanijih igrača na kontinentu preseli na pozajmicu u Megu. Kako je i predsednik kluba Nebojša Čović nedavno istakao, mladi košarkaš je to sam tražio. Ideja je očigledno bila da se preseli u tim u kojem će imati veću ulogu, više vremena za treninge i napredak. I zasad se čini kao dobar potez za perspektivnog plejmejkera, iako bi večeras mogao da bude najveća pretnja po koš tima sa Malog Kalemegdana (18.00).

Nikola je ne samo lider Mege, već i jedan od najboljih igrača ABA lige posle 10 odigranih utakmica. U proseku beleži 18,9 poena i drugi je strelac takmičenja. Po nastupu podeli 6,8 asistencija, te je i na toj lestvici drugi na Jadranu. Veći prosečan indeks imaju samo prošlosezonski MVP Luka Božić i Kenan Kamenjaš, kao i Markus Veters iz Mornara, ali na samo dva odigrane utakmice. Topićev indeks korisnosti po nastupu iznosi za njegov uzrast impresivnih 20,1.

Izabrane vesti

Samo protiv Budućnosti je bio na jednocifrenom broju poena, ali i tada je bio nadomak dabl-dabla (po devet poena i asistencija). Preuzeo je i odgovornost u završnici, ali promašio šut za pobedu. Jednom je imao i jednocifren indeks (devet), kada je Mega izgubila od Krke, ali je i na tom meču postigao 16 poena. Statistički gledano jedino bi trebalo da popravi šut sa distance (26,1 odsto) i uspostavi nešto bolju kontrolu lopte (3,3), ali sve su to normalne stvari kod mladih igrača, koje 18-godišnjak poništava brojnim dobrim stvarima na parketu.

Jednako kao statistika, ako ne i više, impresionira i "očni test". Topićeve partije često ostavljaju bez daha. Odlično probija protivničke odbrane prodorima, a u tranziciji mu nema ravnog u ABA ligi. Sa 4,1 poenom u brzom prelaženju iz odbrane u napad lider je takmičenja. Naravno, tu su i lucidne asistencije, sjajno sarađuje sa centrom Urošem Plavšićem, a možda najveće divljenje izaziva činjenicom da je po pravilu najbolji kada je najpotrebnije.

Sjajno komanduje igrom Mege na protivničkoj polovini, diktira tempo, a za svoje godine krase ga i neverovatna zrelost i strpljenje u igri. A sve to spojio je u utakmici sezone, kada je u trijumfu nad Zadrom postigao 27 poena (12/12 bacanja), podelio 10 asistencija i uhvatio šest lopti pod svojim obručem za indeks 41. Vrednije partije uspevao je da upiše samo alfa i omega Zadra, Božić, sa tri 41+ nastupa. Nastavio je sin čuvenog Milenka Topića tamo gde je stao u juniorskom uzrastu i to je nešto što se retko viđa. Zato i neprestano raste u očima NBA eksperata, koji ga iz sedmice u sedmicu podižu na lestvicama draft predikcija za naredno leto. Na jednoj je procenjeno da bi mogao da bude i drugi pik.

Zbog svega navedenog je jasno da će biti u centru pažnje kada Mega bude ugostila Crvenu zvezdu u Hali sportova Ranko Žeravica. Nikola je letos, pre odlaska na pozajmicu, potpisao prvi profesionalni ugovor sa crveno-belima, u trajanju od četiri godine, pa Zvezda tako večeras igra protiv svog najvećeg talenta.

S ozbirom da je na samom startu karijere pokazao da je veliki profesionalac, da ga krase zrelost i izuzetan takmičarski mentalitet, neće biti nikakve treme sa njegove strane što igra protiv evroligaškog rivala. A ni popusta jer je s druge strane parketa njegov matični klub. Biće to prilika za Topića da zasija pred očima crveno-bele javnost, a možda i budućim trenerom Janisom Sferopulosom. Pominjalo se da bi Zvezda mogla da vrati mladog plejmejkera pred drugi deo sezone, a sve i da se to ne desi, obojica imaju ugovornu mogućnost da sledeće takmičarske godine budu na Malom Kalemegdanu.

Jasno, reflektori će biti na Nikoli, ali činjenica je da crveno-beli ne bi trebalo da imaju problema. Od Mege nisu nijednom izgubili u ABA ligi, razlika u kvalitetu je jasna, a dosadašnji učinak tima Marka Baraća poziva na oprez, te nema sumnje da će Sferopulosova četa ozbiljno pristupiti zadatku. Pojedini igrači bi mogli ovaj duel da iskoriste i da se podignu, poput Jaga dos Santosa koji je odigrao prilično loše na turneji u Španiji. Drugima će biti šansa da nastave sa dobrim partijama, kao što je recimo slučaj sa Rokasom Giedraitisom koji je eksplodirao po povratku u Vitoriju.

Pobeda je imperativ, to je potpuno jasno, kako bi se zadržala prednost u odnosu na najbliže pratioce i sačuvalo prvo mesto na tabeli, koje donosi prednost domaćeg terena sve do eventualnog finala ABA lige. Videćemo da li Nikola Topić može crveno-belima da pomrsi račune.

ABA LIGA – 11. KOLO

Četvrtak:

Cibona – Split 81:73

/Aranitović 19 – Perković 13/

Petak:

Krka – Igokea 80:92

/Radovanović 14 – Milosavljević 25/

Zadar – Borac Mozzart 79:80

/Ramljak 19 – Segu 28/

Subota:

Mornar  Cedevita Olimpija 74:86

/Vejters 16 – Matković 24/

Budućnost - FMP 82:76

/Rajt 11 - Beson 19/

Ponedeljak:

18.00: Mega – Crvena zvezda

20.00: Partizan Mozzart Bet – Studentski Centar

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK MegaNikola Topić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara