Trej Tompkins (©Star Sport)
Trej Tompkins (©Star Sport)

Zvezda u pravi čas dobija pojačanje sa velikim iskustvom

Vreme čitanja: 4min | ned. 12.05.24. | 12:08

Trej Tompkins uhvatio zalet za partije koje je pružao u najboljim danima, sada i pred njim najveći izazov dosadašnjeg boravka na Malom Kalemegdanu

Izbor Crvene zvezde da se preseli iz Beogradske arene kako bi prve dve utakmice i potencijalnu majstoricu finala Jadranske lige igrala u Pioniru probudila je pomešane emocije kod navijača, mada preovladava utisak da je bar kratkoročno napravljen dobar potez zbog kompaktnosti dvorane, akustike i pre svega poznatog osećaja da su navijači maltene na parketu... Da li je klub ovim potezom ipak napravio određenu štetu zbog toga što hala prima manje gledalaca (8.000) nego što je prodato sezonskih karata (12.000) tema je za diskusiju, ipak na Malom Kalemegdanu su sve misli usmerene ka finalu i novoj seriji utakmica sa najvećim rivalom.

Nepovoljna okolnost za trenera Janisa Sferopulosa je odsustvo Adama Hange za koga je sezona završena, dok su dve dobre vesti doneli Nikola Topić povratkom na teren posle tromesečnog odsustva i Trej Tompkins debitantskim nastupima u crveno-belom. Prisustvo momka kome se prognozira izbor među šest najboljih pikova na sledećem draftu u spoljnoj liniji biće od izuzetnog značaja za rotaciju, ponajviše jer je Crvena zvezda najveći deo sezone kuburila upravo na plejmejkeru. Tompkinsov oporavak od povrede kolena i mogućnost da se razigra u intervalu od proteklih mesec dana dobro će doći Sferopulosu da dobije ono što je ekipi nedostajalo od početka sezone, a to je 'četvorka' koja po vokaciji to jeste.

Izabrane vesti

Posle duge pauze i oporavka, nekadašnji as madridskog Reala je tokom dosadašnjih šest utakmica uspeo da uhvati zalet ka formi i partijama koje je pružao u najboljim danima. Kroz drugi meč sa Studentskim Centrom u četvrtfinalu i prvi duel sa Megom u polufinalu pokazalo se na delu da u ciljanoj minutaži može da bude i te kako od velike koristi za ekipu u oba smera, pre svega u napadu.

Sada je pred njim najveći izazov dosadašnjeg boravka među crveno-belima. Partizan Mozzart Bet je uz Efes - igrao deset minuta - jedini rival evroligaškog kalibra sa kojim će se Trej Tompkins sresti do kraja sezone. Pomenuti meč sa Efesom bio mu je tek drugi u dresu Crvene zvezde i tada je bilo još rano da se očekuju velike stvari od momka rodom iz Džordžije. Nije ni sada trenutak da se od osvajača Evrolige sa Blankosima traži da rešava velike utakmice, ali isto tako je jasno da on ima kapacitet za tako nešto.

Njegovo dugogodišnje iskustvo u Madridu, gde je osvojio četiri ACB lige, tri Kupa kralja, dva Superkupa Španije i Evroligu 2018. godine moglo bi suštinski da bude od velike koristi u seriji koju će verovatno da reše sitnice. Drugo je pitanje da li je Tompkins u stanju da isprati ritam kakav se očekuje u finalu sa Partizan Mozzart Betom, ali baš iz tog razloga stručni štab treba da gleda kako da ga što bolje upotrebi u kraćim vremenskim intervalima.

Tompkins bi potencijalno mogao dobro da dođe Zvezdinoj centarskoj liniji kao igrač sposoban da u visokim procentima ubacuje šuteve sa distance i tako raširi protivničku odbranu, čime bi ostavio veći manevarski prostor Luki Mitroviću i Džoelu Bolomboju - pod uslovom da bude u timu -, pa čak i Frediju Gilespiju koji je već u direktnom okršaju sa večitim rivalom pokazao da može da bude koristan u pik'n'rol igri sa Milošem Teodosićem što, opet, zahteva manju gužvu u reketu. I sam je takođe sposoban da rešava situacije u i oko reketa, što ga čini dodatno opasnijim kada je lopta na protivničkoj polovini.

Defanzivno će 33-godišnji krilni centar biti na posebnom zadatku. Pre svega u direktnom okršaju sa Zekom Ledejem koji je uvek posebno inspirisan protiv crveno-belih, potom i Alenom Smailagićem, koji će verovatno više vremena da provede kao 'četvorka' ili 'petica' u eventualnim nižim petorkama. Za njega je još i bolje što serija kreće iz Pionira u kojem će Zvezda biti domaćin, kako bi se lakše adaptirao na uslove i košarku koja će preovladati do kraja najvažnijeg perioda sezone.

Za Treja Tompkinsa će finale ABA lige, kao i eventualne utakmice za titulu prvaka Srbije biti poput audicije za dalje. Ako pokaže znake daljeg napretka u igri, jer kvalitet kojim je godinama odisao u Realu nije sporan, Zvezda će imati valjan razlog da sa njim pregovara o nastavku saradnje u narednoj sezoni.

Ako Janis Sferopulos i Crvena zvezda uspeju da vrate starog Tompkinsa, biće veliko pojačanje za sledeću jesen. No, da vidimo prvo njegove role u finalu pred nama...


tagovi

Trej TompkinsKK Crvena zvezdaABA ligaFinale Jadranske lige

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara