Zvezdi je potreban Silan Enis

Vreme čitanja: 4min | pet. 23.03.18. | 09:50

"To je moj posao. Da budem varnica sa klupe. Želim da nastavim to da radim bez obzira na to da li igram pet ili 25 minuta", kaže Zvezdin bek

Ako biste nas pitali koji stranac je do sada zaslužio svaki cent koji je zaradio ove sezone, onda je to Tejlor Ročesti. Ceo prvi deo sezone teglio je čitavu ekipu na svojim plećima. Kao novi igrač u timu, igrač koji nije igrao prošle sezone u novom sistemu Evrolige, pokazao se izuzetno. Možemo da kažemo i najbolje od svih igrača.

Kasnije, u središnjem delu sezone, mnogi igrači su počeli da mu se pridružuju, ali je Tejlor i dalje bio glavni krojač Zvezdine igre. Međutim, u poslednjih desetak utakmica deluje u pojedinim momentima da je i on ostao bez daha, što je i normalno s obzirom na činjenicu da se radi o igraču koji u julu puni 33 godine.

Izabrane vesti

Videlo se na završnih nekoliko kola ABA lige da Ročestiju treba malo odmora, u Evroligi je imao bljeskove kada je zatrpavao Unikahu i Valensiju, ali praktično bez odmora cele sezone potrebno je i njemu da predahne kako bi bio tip-top naredne sezone. Recimo, na poslednje dve utakmice Evrolige dao je sedam i šest poena, što je ispod njegovog nivoa i na ono na šta nas je navikao.

I tu dolazimo do značaja Dilana Enisa.

Radi se o dosta mlađem igraču, savršene fizičke spreme koji bi mogao da ima veliki uticaj na igru Zvezde. Enis je pokazao da poseduje visok napadački potencijal, a kada ga krene onda može da zatrpa svakog protivnika.

On će imati važnu ulogu do kraja sezone da menja Ročestija na pravi način. Posle Fenerbahčea je istakao da mu ne smeta težak raspored koji Zvezda ima.

Vidi se da je zapet kao struna.
Jak ritam mečeva je deo profesionalnog košarkaškog života. Radimo dobar posao što se tiče oporavka, čuvamo se od povreda. Trudili smo se da nas vode pozitivne misli i energija. Definitivno smo im dali više poštovanja, iako su veliki tim, prvaci Evrope. Ipak, sad imamo malu pauzu, pa moramo da se borimo u plej-ofu i do kraja sezone. Moramo da izađemo jako protiv Mornara i biće sve u redu. Da budemo fokusirani. Ne da igramo 20 ili 30, nego 40 minuta”, rekao je Enis.

Recimo, Enis je protiv Fenera igrao samo 11 minuta, ali je za to vreme dao 10 poena i tome dodao jedan skok. Za malo vreme provedeno na parketu pokazao je da mu je i to dovoljno da pruži doprinos.

Ima ispravno razmišljanje što se tiče minutaže i svoje uloge.
To je moj posao. Da budem varnica sa klupe. Želim da nastavim to da radim bez obzira na to da li igrao pet ili 25 minuta”, rekao je Enis koji svakako nije “klasičan” stranac, već igrač koji je svestan okruženja i uloge u timu.

Enis je ove sezone imao neke blistave napadačke trenutke. Recimo, dao je 21 poen Olimpijakosu, 22 Baskoniji, 12 Žalgirisu. Imao je i neke strašne serije pogodaka za tri poena i to u serijama, kao protiv Cibone ili na Kupu.

Međutim, sama činjenica da govorimo o njegovom napadačkom uticaju, a ne onom razigravačkom, plejmejkerskom, govori da je on vrsta igrača koji bolje stvara situacije za sebe nego što pravi igru. I sa te strane ima mnogo prostora da napreduje. Kada bi sazreo u smislu organizacije igre, u smislu mirnoće na lopti, pravovremenog dodavanja, postao bi opasan igrač.

Istina, Dejan Davidovac se na poslednjim utakmicama baš zbog toga istakao i poenterski i na poziciji pleja, ali on nije igrač koji je klasična jedinica i Zvezdi bi mnogo značilo kada bi imala Enisa da pravovremeno odradi posao. Bilo sa pozicije jedan ili dva.

Dobra ideja kako bi mogao da igra je prvi meč polufinala protiv Mornara kada je imao samo dva poena, ali pored toga i šest asistencija. Vrlo je važno da puni i tu statističku kategoriju. Kada bi spojio to sa dobrim šutem koji svakako postaje, postao bi Silan Enis i pravi dodatak u jelo u kom se već nalaze Ročesti i Davidovac.

Ovako protivnici imaju jedan i osnovni cilj kada igraju u odbrani - zaustaviti Ročestija. To nije lako, ali mnogima je uspevalo. Koristili su njegovu fizičku inferiornost u odbrani i uz pomoć visokih plejeva ga napadali pod košem i “nabijali” mu lične greške.

To su prelomne situacije na utakmici. Ako tada Enis ili Davidovac ne preuzmu ritam od Ročestija i odigraju iole slabije to se odmah vidi na rezultatu. E da bi Enis mogao da bude na tom nivou mora još da napreduje i da usvoji sve ono što mu Dušan Alimpijević uporno crta prilikom skoro svakog izlaska iz igre. Da se smiri, odigra pametnije i odigra više za ekipu. Uz neizostavno eksploatisanje precizne “prangije” sa distance i poludistance.

To bi Zvezdi značilo - baš, baš… Idu najteže utakmice u sezoni.

FOTO: MN press


tagovi

Dilan Enis

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara