Zvezdina potraga za savršenim početkom 2019.

Vreme čitanja: 4min | sre. 02.01.19. | 12:10

Vreme je za TOP 16 fazu

Trijumfalni kraj godine iza nas doneo je obavezu Crvenoj zvezdi da i početak 2019. bude u istom tonu. Pogotovo jer posle utakmice sa Limožom (TV Sportklub, 20.00) pred svojom publikom slede četiri gostovanja, od kojih će dva biti u Malagi (8. januar) i Valensiji (16. januar).

Uoči početka TOP 16 faze Evrokupa trenera Milana Tomića muče problemi njegovih igrača. Mohamed Faje je tokom jučerašnjeg dana trenirao, ali ga i dalje muči povreda zgloba, zbog čega je i dalje pod upitnikom za večerašnji meč. Isti problem ima i Aleksa Radanov, dok su Ognjen Dobrić i Filip Čović i dalje roviti zbog gripa, ali će se o njihovom daljem ulasku u roster odlučiti pred utakmicu. 
"Moramo da odigramo dobro protiv Limoža zato što je to prva utakmica u Novoj godini kojom otvaramo Top 16 fazu Evrokupa, a pogotovo je važna jer igramo pred našim navijačima. Pozvao bih navijače da nas podrže i ispune halu na toj utakmici kao protiv Budućnosti jer se pokazalo koliko nam znače. Nadam se da će nastaviti da dolaze u velikom broju", poručio je Stratos Perperoglu.

Izabrane vesti

Trener gostujućeg sastava Fransoa Perone često je znao tokom prve faze da promeša karte i utakmicu počne sa različitim petorkama. Zbog toga je, primera radi, prva udarna sila ekipe Aksel Butej. Mladi francuski šuter je dosad počeo samo dve utakmice u takmičenju, ali je skupio 130 poena i često na svoja leđa stavlja odgovornost kada je Limožu potreban neko s mirnom rukom. Uz Buteja najviše se izdvajaju njegov sunarodnik i saigrač na krilu Vilijam Hauard, te prekaljeni šuter Dvajt Hardi, koji su ujedno i bili najstandardniji na otvaranjima evropskih utakmica. Kroz njihove ruke prolazi najveći broj lopti u realizacijama. Nećete očekivati mnogo ispucavanja za tri poena i svi su na iznad 45 odsto procenta uspešnosti, ujedno su i igrači od kojih najviše zavisi napadački manevar. Prvi trojkaš ekipe je Ajzea Majls. Igra manje od Buteja, Hardija i Hauarda i obično deluje iz drugog plana. Često zna da pogađa u serijama i tako razbija protivničke odbrambene koncepcije.

Nekadašnji prvak Evrope je prvu fazu Evrokupa završio s učinkom 97/226 van linije 6,75 metara, što je bilo dovoljno za drugo mesto liste najpreciznijih timova sa distance uz 42,9 odsto uspešnosti i na to će Zvezdina odbrana morati posebno da obrati pažnju.

Limožove opcije u reketu su Samardo Semjuels i Džeri Butsijel. Uprkos tome što u prve tri utakmice nije mogao da pomogne ekipi zbog povrede, nekadašnji Partizanov igrač uspevao je da ubaci bar devet poena u svakoj od narednih sedam utakmica. Istina, Limož ne traži toliko poena kroz ofanzivne postavke za centra, već se više traže bolje šuterske opcije, Semjuels svoje poene dobrim delom dobija kroz ofanzivne skokove. Zanimljivo, u prvoj fazi ih je imao 20, što je četiri više nego u odbrani.

Limožova odbrana reketa pogotovo nije na zavidnom nivou, pošto je rivalima dopuštala preko 57 odsto realizacije situacija u blizini koša. To Crvenoj zvezdi ostavlja veći prostor za rad, jer će Majkl Odžo i Majk Cirbes morati da koriste fizičku komponentnu kako bi probijali odbranu i kroz pik’n’rol situacije ostavljali prostor Biliju Beronu i Džou Reglandu da dolaze do lakih poena. Boriša Simanić bi mogao da iskoristi svoje atletske sposobnosti da dominira na obruču, iako se uglavnom odlučuje da raširi defanzivnu liniju i rešava akcije šutem za tri poena. Svojim iskustvom pomoći će i Stratos Perperoglu, koji ne krije da obožava šuteve sa poludistance, kada se prvo dobro zagradi, a onda iz okreta raspali uz skok unazad...
"Utakmica protiv Budućnosti je bio pravi test za nasi za start Evrokupa.  Limož je sigurno dobra ekipa čim je našla svoje mesto u Top 16 fazi Evrokupa. Oni su tipična francuska ekipa koja igra dosta u tranziciji, atletski jaki.  Imali smo već prilike da se susretnemo sa francuskim ekipama u grupnoj fazi pa znamo šta možemo da očekujemo. Grupa je teška, ali daćemo sve od sebe i zato je važno da dobro počnemo, jer nas čekaju dva teška gostovanja u Španiji. Valensija i Unikaha su evroligaške ekipe, ali i mi smo prošle godine igrali Evroligu. Sigurno da je to najjača grupa u Top 16 fazi, ali bićemo spremni", dodao je Dejan Davidovac.

Crvena zvezda će se odmah posle utakmice sa Limožom autobusom uputiti prema Novom Mestu, gde će već 4. januara ići na noge Krki. 

EVROKUP, DRUGA FAZA - 1. KOLO

GRUPA E

Sreda
18.00: (1,60) Ritas (14,5) Partizan (2,55)

Četvrtak
18.30: (1,55) Alba (14,5) Monako (2,70)

GRUPA F

Sreda
18.30: (1,35) Lokomotiva Kubanj (16,0) ASVEL (3,50)

Četvrtak
20.15: (1,35) Ulm (16,0) Frankfurt (3,50)

GRUPA G

Sreda
20.00: (1,25) Crvena zvezda (17,0) Limož (4,40)
20.45: (1,40) Valensija (15,0) Unikaha (3,25)

GRUPA H

Sreda
16.45: (1,25) UNIKS (17,0) Zenit (4,40)
19.30: (1,70) Cedevita (14,5) Andora (2,30)

*** kvote su podložne promenama

FOTOStar sport


tagovi

Milan Tomić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara