Zvezdine cigle za odbranu od koje će drhtati Evropa

Vreme čitanja: 6min | pon. 08.07.19. | 11:40

Zvezdin roster broji 17 košarkaša. Deficitarna pozicija jedino je na plejmejkeru, gde je trenutno dostupan samo Filip Čović kao izvorni košarkaš te uloge. Sastav koji će voditi Milan Tomić odiše ratničkim mentalitetom i strahovitim defanzivnim potencijalom, a svaka pozicija izuzev plejmejkerske sada ima (bar) po trojicu kvalitetnih igrača u konkurenciji. Ambicije su najviše

13. jul 2018. godine: Milan Tomić je novi trener Crvene zvezde!

8. jul 2019. godine: Jedanaesti Zvezdin potpis je Džejms Gist!

Izabrane vesti

Vremena na Malom Kalemegdanu rapidno se menjaju. Ako su posle prošlogodišnjeg sunovrata u finalu Jadranske lige letnji prelazni rok i povratak u Evrokup dočekani s dozom zebnje i neizvesnosti, sportski sektor Crvene zvezde je u tri sedmice po osvajanju jubilarne dvadesete šampionske krune u Srbiji nadmašila očekivanja i počistila konkurenciju u regionu, pa i šire! U zvezdaškim košarkaškim krugovima već se odomaćio termin „zidanje“ kao jasan sinonim poslovanja klupskog marketinga preko društvenih mreža, koji ciglama sa ugraviranim imenima potpisanih igrača predstavlja javnosti sve obavljene poslove i tako gradi neprobojni zid (čitaj: tim) za narednu sezonu. 

Crvena zvezda je za 21 dan naređala čak jedanaest potpisa, a uprava i stručni štab jadranskog i srpskog šampiona pokazali su jasnu viziju i filozofiju koja se od početka vrtela oko zadržavanja „kostura“ prošlosezonskog tima i nadogradnje kvalitetnim pojačanjima evroligaškog kalibra. Posle obnavljanja ugovora sa Bilijem Beronom, Brankom Lazićem, Filipom Čovićem, Borišom Simanićem, Mohamedom Fajeom, Statosom Perperogluom i Ognjenom Dobrićem, Crvena zvezda obradovala je svoje navijače vraćanjem verovatno omiljenog stranca u klupskoj istoriji Čarlsa Dženkinsa i reprezentativnog centra Ognjena Kuzmića, dok se prva detonacija začula dovođenjem Derika Brauna. Ipak, najveći potpis došao je u noći između nedelje i ponedeljka, kada je na klupskom sajtu osvanuo lik Džejmsa Gista. Dugogodišnji as Panatinaikosa (zasad) je poslednji čije je ime uzidano u ovaj jedinstveni bedem Zvezdine košarkaške tvrđave. Ne i poslednje! Crveno-beli su za kraj ostavili najznačajnije, mnogi veruju i najveće pojačanje, ono sa ulogom organizatora igre. 

Tim iz prošle sezone, nedostaju Regland i Cirbes

Ne pamti se kada je jedan klub s prostora bivše Jugoslavije u gotovo rekordnom vremenskom periodu imao sklopljen roster za novu sezonu. Osmog dana jula, više od mesec dana pre starta priprema, Zvezda ima gotovo potpuno oformljen sastav i s potpunim mirom u kući iščekuje obavezne lekarske preglede i uigravanje za napad na tri glavna pehara i što bolji plasman u Evroligi. Poređenja radi, tokom tri najuspešnije sezone u trenerskoj eri Dejana Radonjića - od 2014. do 2017. -, ujedno i najboljeg perioda u novijoj klupskoj istoriji, Crvena zvezda je rostere neretko zatvarala tokom priprema, čak i po startu takmičarske sezone usled nesrećnih povreda tadašnjih prvotimaca. Prošlog leta poslednji novajlija bio je Džo Regland - ne računajući Borišu Simanića i Nemanju Nenadića kao deo Zvezdinog sistema - koji je ugovor s Crvenom zvezdom parafirao 10. avgusta. Bio je zaključak vrlo radnog meseca u kojem su crveno-beli pod komandom novog trenera Milana Tomića zatvorili roster sa sedmoricom novih igrača.

Danas je situacija takva da su sedmorica članova šampionskog tima produžili ugovore, a da će pojačanja biti u manjini. Ono što je takođe primetno jeste klupska tendencija da i novajlije budu vezane dugoročnim ugovorima. Izuzetak je Derik Braun, koji posle dužeg perioda bez odigrane utakmice treba da pohvata konce i saradnja je dogovorena na jednu sezonu. Kao i sa Mohamedom Fajeom i Stratosom Perperogluom, gde godine predstavljaju važan faktor. Senegalac u septembru puni 34, a Grk u avgustu 35. Ipak, bili su stubovi šampionske sezone i ljudi od Tomićevog poverenja, zbog čega se instistiralo na njihovom ostanku. 

Čovek s kojim je počela serija potpisa - Bili Beron

Zvezdin roster broji 17 košarkaša. Deficitarna pozicija jedino je na plejmejkeru, gde je trenutno dostupan samo Filip Čović kao izvorni košarkaš te uloge. Čarls Dženkins je i u prethodna dva mandata znao da bude pomoćni plejmejker, a tu rolu imali su i Dejan Davidovac, Bili Beron i Nemanja Nenadić, po potrebi. Sastav koji će voditi Milan Tomić odiše ratničkim mentalitetom i strahovitim defanzivnim potencijalom. Branko Lazić je godinama bedem Crvene zvezde i nepresušni izvor energije izbog čega ima veliko poštovanje saigrača i protivnika, a 2017. bio je u najužoj konkurenciji za defanzivnog igrača godine u Evroligi. Mohamed Faje je znao da bude Zvezdin okidač i neko ko je odrađivao najteže poslove u odbrani tokom sezone u kojoj je osvojena četvrta titula regionalnog prvaka. Stratos Perperoglu je svoje bogato iskustvo znao da stavi u funkciju tima i defanzivno zatvarao protivnike - ne treba zaboraviti kako se uvukao pod kožu ponajboljem igraču Budućnosti Erlu Klarku -, dok je Ognjen Dobrić svoju mladost i poletnost iskoristio da bude koristan u obe faze igre! Dejan Davidovac je umeo da bude koristan na više pozicija, a o Čarlsu Dženkinsu i Ognjenu Kuzmiću ne treba preterano trošiti reči. Bili su motori Radonjićeve Zvezde, a obojica u sistem daju na još širem dijapazonu odbrambenih mogućnosti i dodatno utemeljuju mišljenje da će novi tim u tom segmentu prevazići sve one koji su pravljeni u ovoj deceniji i svojevremeno bili sinonim žestoke odbrane i filozofije u kojoj je sve polazilo iz čuvanja sopstvenog koša. 

Sa Džejmsom Gistom kao poslednjim, ujedno i najvećim pojačanjem ovog leta Crvena zvezda je došla u situaciju da na četiri pozicije ima bar po jednog vrsnog defanzivca, zbog čega će drhtati čak i najveći favoriti za osvajanje Evrolige, kao i ceo košarkaški region. Gist je još tokom vremena provedenog na univerzitetu Merilend važio za igrača izraženih defanzivnih kvaliteta, a na talasu njegovih fizičkih i atletskih predispozicija, kao i vrsnog osećaja za skok i atraktivne poteze gradio je reputaciju i postao jedan od najboljih na svojoj poziciji u Evropi. Vrlo je inteligentan u odbrani i dobro čita situacije, zbog čega je najčešće bio zadužen da zaustavlja najbolje protivničke strelce u reketu. Zbog toga je Gist jedan od najraznovrsnijih dvosmernih dugajlija na Starom kontinentu. 

Poslednje pojačanje u nizu - Džejms Gist

Poslednja sezona u Panatinaikosu bila mu je ispod proseka. U grčkim košarkaškim krugovima vlada mišljenje da nije zaslužio godišnju platu od 900.000 evra, koliko je imao u Atini. Na momente je znao da bljesne i pokaže sve što zna, ali cela sezona Panatinaikosa bila je turbulentna, što je krajem decembra prošle godine dovelo do smene Ćavija Paskvala i dolaska Rika Pitina. Gist je najviše vremena provodio kao centar, gde je mesto krilnog centra zauzeli Dešon Tomas Konstantinos Mitoglu. Iako nema izražene karakteristike izvornih centara, Gist dominira reketom snažnim zakucavanjima, a kako godine prolaze sve se više usmerava ka roli petice. Sa Nikom Kalatesom pravio je ozbiljne probleme čak i najboljim odbranama u pik'n'rol igri, te pravovremenim čitanjem namera svog plejmejkera i hvatanjem lopti za alej-up. Bili su nezaustavljivi, a njihove akcije često su završavale na listama najspektakularnijih poteza runde, meseca, sezone...

Sa Gistom u kombinaciji sportski sektor Crvene zvezde verovatno će se okrenuti raščišćavanju ekipe od prekobrojnih igrača. Na petici Zvezda sada ima Ognjena KuzmićaMajkla Odža, Dušana Ristića i Nikolu Jovanovića, a jedan od njih sigurno će biti prekobrojan, ako ne i dvojica. Kuzmić Odžo zasad imaju garantovano mesto u timu, a u slučaju dobre ponude Zvezda će verovatno pustiti snažnog momka iz Nigerije da ode. Ristić i Jovanović u ovom rasporedu snaga ne mogu da se nadaju ozbiljnijoj minutaži. 

Ne treba zaboraviti da Zvezdu u novoj sezoni čeka verovatno i preko 80 utakmica, pa roster mora da bude dobro popunjen. Zato svaka pozicija izuzev plejmejkerske sada ima (bar) po trojicu kvalitetnih igrača u konkurenciji. Ambicije Crvene zvezde su najviše. Čuvanje titula u Jadranskoj ligi i Superligi su prioritet, kao i trofej u Kupu Radivoja Koraća, a sa ovakvom selekcijom napad na četvrtfinale Evrolige je, da ne zvuči grubo, minimalni cilj. Za to je, osim evidentnog kvaliteta, potrebno i malo sportske sreće i da se sve spone vežu u jak sistem koji funkcioniše. 

Da bi se složio mozaik, sada će zvezdaška javnost čekati tog plejmejkera...

CRVENA ZVEZDA - IGRAČI PO POZICIJAMA

Plejmejkeri: Filip Čović;
Bekovi: Bili Beron, Branko Lazić (2/3), Čarls Dženkins (2/1), Aleksa Radanov, Nemanja Nenadić (2/1);
Krila: Dejan Davidovac, Stratos Perperoglu, Ognjen Dobrić (2/3), 
Krilni centri: Boriša Simanić, Mohamed Faje, Derik Braun;
Centri: Majkl Odžo, Ognjen Kuzmić, Džejms Gist, Dušan Ristić, Nikola Jovanović.

CRVENA ZVEZDA - UGOVORI IGRAČA

PRODUŽENI UGOVORI

Bili Beron (jun 2020. godine)
Boriša Simanić (jun 2021. godine)
Branko Lazić (jun 2022. godine)
Filip Čović (jun 2021. godine)
Mohamed Faje (jun 2020. godine)
Stratos Perperoglu (jun 2020. godine)
Ognjen Dobrić (jun 2021. godine)

NOVI IGRAČI

Čarls Dženkins (jun 2021. godine)
Ognjen Kuzmić (jun 2021. godine)
Derik Braun (jun 2020. godine)
Džejms Gist (jun 2021. godine)

ISTEKLI UGOVORI

Džo Regland (jun 2019, opcija produžetka na još godinu dana)
Marko Kešelj (jun 2019. godine)
Kej Si Rivers (jun 2019. godine)


IMAJU AKTIVNE UGOVORE

Aleksa Radanov (jun 2020. godine)
Dejan Davidovac (jun 2021. godine)
Nemanja Nenadić (jun 2021. godine)
Dušan Ristić (jun 2021. godine)
Majkl Odžo (jun 2020. godine)
Nikola Jovanović (jun 2021. godine)

Trener: Milan Tomić (jun 2021. godine)

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (nikolaS_sN)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara