Zvezdo, prst na čelo

Vreme čitanja: 4min | uto. 20.02.18. | 17:15

Poraz i gubitak trofeja Kupa Radivoja Koraća je bez sumnje kiks. Ali daleko važnije od toga će biti odgovor igrača na sve što se dogodilo u Nišu

Upozorenje. U pravom momentu. Crveni alarm za crveno-bele. Crvena zvezda je dobila poruku, da ne kažemo šamar kako je Dušan Alimpijević opisao prvi meč na Kupu protiv Borca. I već rekao tada - "ovo nam je bilo potrebno". Bilo mu je jasno da mu ekipa "spava". Izgleda da je taj prvi udarac bio slab da bi na vreme probudio ceo Zvezdin tim, pa je onda u finalu usledio onaj snažniji, koji više boli - zaslužen poraz od Partizana u večitom derbiju, poraz u prvoj borbi za trofej ovog novog tima crveno-belih.

Prava opomena za Zvezdu pred završnicu sezone koja je iza ćoška.

Izabrane vesti

To što Zvezda kao najkvalitetniji tim na papiru nije osvojila Kup vrlo je jasno - kiks. Bez ikakve sumnje. I od toga sigurno ne beže ni stručni štab, ni igrači. Samo po sebi ovaj poraz Zvezdi ništa više ne oduzima od jednog trofeja manje u vitrini, ali može da bude jak psihološki faktor u nastavku sezone. Videćemo samo da li će delovati stimulišuće, ili će dodatno skratiti ruke i samopouzdanje Zvezdi?

Znamo kako se kretala sezona pre Niša, koji su sve klubovi padali pred crveno-belima, Zvezda je došla na kup kao tim koji je rutinski savladao neke evroligaške ekipe poput Olimpije iz Milana. Potom se mučio sa Borcem koji jeste odličan tim, ali naravno nije na tom nivou. Jasno je da niti su igrači zaboravili košarku za par dana, niti je stručni štab zaboravio svoj posao, ali je priprema, izgleda pre svega ona psihološka, bila ispod nivoa koji bi Zvezdi doneo bolje rezultate. I tu svi podnose krivicu.

Čak je i Dilan Enis dobio srpski pasoš, pa je Zvezda mogla da računa na sve strance, ali joj ni to nije pomoglo u pohodu na pehar. Smeša psihološke inferiornosti, uspavanosti, loše forme pojedinih igrača - donela je epilog koji smo videli. Partizan je bio pre svega borbeniji, pa sve ostalo u tom finalu.

Da se razumemo, znamo svi šta Kup Radivoja Koraća nosi, ali to jeste nešto čega Zvezda može da se odrekne u ovoj sezoni. Samo, problem po crveno-bele je što su taj prvi trofej svi u klubu očekivali, kao zamajac za nastavak sezone i ulivanje sigurnosti u ovaj novi tim koji nema nijedan trofej osvojen zajedno i gde 10 pojedinaca čeka prvi uspeh u crveno-belom dresu.

To se nije dogodilo. I sada se situacija znatno komplikuje.

Zvezda je bila izrazit favorit pred ovo takmičenje. Drugo - u Zvezdi je od prvog dana ove sezone postavljen jasan cilj - osvajanje ABA lige. I taj trofej je nešto što bi bio istinski "kiks" ukoliko se ne osvoji. Posle kog ne bi bilo "vađenja fleka". Ovaj kiks u Nišu može da bude opomena i nije ta vrsta problema kao što bi bila neosvajanje ABA lige. Kao što ne bi bila ta vrsta kiksa da Zvezda ne dođe do titule u KLS ligi, što jeste pitanje ponosa, ali ne i dobiti u vidu igranja Evrolige što je vitalno pitanje kluba. ABA liga je apsolutni prioritet Zvezde.

To svakako ne menja činjenicu da crveno-beli moraju da stave prst na čelo i da se zapitaju. Kako su došli do toga da u prvoj četvrtini postignu samo devet poena? Kako je moguće da Zvezda postigne samo devet poena i ima 1/11 iz igre (i taj jedan Dangubić posle pet sekundi igre). Kako je Zvezda dozvolila da ima samo 8% šut iz igre u jednom momentu i gubi 31:11. Zašto su centri Antić (2), Lesor (4) i Omić (2) dali ukupno osam poena? A sa druge strane Gagić i Šalić daju 14. Uz Novičinih 13 uz sedam skokova.

U poslednje tri godine, Zvezdi je ovo tek drugi kiks. I opet u kupu. Pored toga Zvezda je uzela tri ABA lige, tri domaća šampionata i jedan Kup Radivoja Koraća.

Tako je Zvezda sada došla u situaciju da je prva u ABA ligi, da ima solidne rezultate ali ne i realnu šansu za TOP 8 Evrolige, te da je Kup otišao u nepovrat. Superliga još nije na dnevnom redu.

Sve ovo govori da u Zvezdi moraju da stave prst na čelo i da razmotre šta i kako dalje. Idu najvažnije utakmice u sezoni i borba za ABA ligu. Ona je ključ ove sezone. Bez ikakve dileme. Ona donosi Evroligu za narednu sezonu. A Zvezda je u Nišu izgledala kao tim koji mora da radi na psihiloškoj stabilnosti kako bi bio spreman za najveće izazove.

Ostaje samo pitanje - da li će Zvezda izaći posle Niša kao motivisanija ekipa ili psihički uzdrmana ekipa sa problemom takve vrste? Tu će posao stručnog štaba biti nemerljivo bitan.

To će odrediti ishod ove veoma važne sezone za Crvenu zvezdu.

Piše: Strahinja Klisarić

(FOTO: Action images)


tagovi

Dušan Alimpijević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara