Aleksa Avramović (© ABA liga)
Aleksa Avramović (© ABA liga)

Aleksa Avramović odigrao antologijsko poluvreme, Partizan pokazao da može sa Zvezdom

Vreme čitanja: 5min | ned. 06.03.22. | 20:36

Plejmejker crno-belih u partiji sezone ubacio 33 poena za prvu pobedu u derbijima ove sezone

Treći večiti derbi i prva pobeda Partizana. Pokazali su izabranici Željka Obradovića energičnu igru koja se najviše manifestovala kroz nastup Alekse Avramovića. Plejmejker crno-belih odigrao je drugo poluvreme za pamćenje i bio je najzaslužniji za pobedu. Dobio je čak i skandiranje publike koja jednostavno nije mogla da ostane ravnodušna na igru srčanog Čačanina. Njegova partija sezone donela je pobedu protiv Zvezde rezultatom 98:84 u 21. kolu ABA lige.

Zvezda je dva derbija rešila i više nego ubedljivo, posebno u finalu Kupa u Nišu. Na tim mečevima je uvek falio košgeter da donese Partizanu potrebnu energiju. Na ovom meču je to bez ikakve dileme bio Avramović. Okončao je susret sa 33 poena, od toga čak 31 je ubacio u drugom poluvremenu kada je izgledao nezaustavljivo na parketu. Pogađao je trojke, rutinski rešavao situacije jedan na jedan, pronalazio put do reketa. Sve to razgalilo je publiku, ali i saigrače koji su ga ispratili i tako krunisali najbolju utakmicu crno-belih ove sezone.

Izabrane vesti

Sjajno je bio i Kevin Panter koji je postigao 22 poena, većinu u prvom poluvremenu. Matijas Lesor je imao 15, a Dalas Mur 10 poena.

Kod Zvezde su se izdvojila dva imena. Dejan Davidovac i Ostin Holins su bili najefiksniji sa po 17 poen.

Partizan na prethodna dva derbija je već u prvoj deonici bio u žestokom zaostatku koji nije bio u stanju da sustigne. Sada je meč počeo mnogo bolje po crno-bele, pre svega na energetskom nivou, ali i napadačkom. Panter je otvorio meč poenima, a Holins trojkom na drugoj strani. Ipak, posle pet minuta igre koš za koš, Partizan je taj koji uspeva da se odlepi. Posle dobre odbrane, crno-beli su postigli lake poene, bio je to znak za Radonjića da pozove minut odmora iako je bio u zaostatku svega četiri poena. Jasno je bilo treneru Zvezde da je protivnik u naletu. Minut odmora nije poremetio napad ekipe trenera Obradovića. Posle 10 minuta Partizan je imao sedam poena prednost, a koliko Zvezda nije bila u stanju da zaustavi napad protivnika se dovoljno ilustruje u rezultatu – 28:21.

Već u 12. minutu Partizan je imao dvocifrenu prednost. U prvom planu bio je Matijas Lesor. Našao se u duelu sa Lukom Mitrovićem, u dva navrata je tražio loptu. Prvo je bio fauliran posle čega je promašio oba slobodna bacanja, ali je već u narednom napadu bio precizan posle snažnog kontakta – 31:21. Ipak, nije Zvezda dozvolila tada da se večiti rival odlepi dodatno. Mitrović uzvraća i smanjuje na 33:26. Obradović nije hteo ništa da prepušta slučaju, zatražio je prvi tajm-aut. Baš kao Radonjić u prvoj, Obradović je sada osetio pad njegove ekipe.Crno-beli su isključivo funcionisali na pogon Pantera u ovom period koji je ubacio čak 18 poena, ali ostatak tima nije imao rešenje na odbranu Zvezde. Vrlo brzo su se crveno-beli vratili u igru,posebno posle trojke Lazića za 36:34. Ipak poslednji minut je protekao u znaku Partizana i Lesora pa se na poluvreme otišlo rezultatom 40:34.

Igrači Partizana (© Star sport)Igrači Partizana (© Star sport)


Avramović otvara drugo poluvreme u velikom stilu. Trojka, pa uspešan prodor i još jedna trojka, a onda na sve i sjajna odbrana u kojoj izvlači faul u napadu. Posle njega Glas pogađai vrlo brzo Partizan je ponovo na dvocifrenom plusu – 51:39. Slovenac je samo na kratko preuzeo pažnju navijača pošto je treći kvartal u potpunosti pripao Avramoviću. Baš kao u dresu reprezentacije Srbije protiv Slovačke, u trećoj četvrtini je zatrpao koš protivnika. Srčani Avramović je ubacio čak 16 poena u ovoj deonici, ali kada se sabere i oduzme, Partizan je imao samo poen prednosti (64:63) pred ulazak u poslednjih 10 minuta.

Zvezda je pokazala veliku dozu smirenosti u tom periodu. Ostali su igraiči Dejana Radonjića hladnokrvni i u momentima kada je izgledalo da Partizan lomi meč u svoju korist, ali na kraju Avramović je jednostavno bio nezaustavljiv. Ofanzivnim skokom su iz minuta u minut topili prednost, a onda i poveli početkom poslednje četvrtine. Davidova, Vajt, Kalinić, Mitrović i Kuzmić su imali udeo u preokret i najavi da se očekuje dramatičan finiš meča, ali on je i ovoga puta izostao.

Avramović je osetio da je ovo njegov meč. Ponovo je pogodio trojku koja je raspalila atmosferu. Huk sa tribune kao da je najviše uticao na Lesora koji je vezao četiri poena I ponovo vratio nešto komotniju prednost crno-belima na osam minuta pre kraja – 71:66. Zvezda je živela u reketu, ofanzivnim skokom i lakim poenima se održavala u životu, a na drugoj strani već toliko pominjani Avramović je komandovao.

Igrači Zvezde (© Star sport)Igrači Zvezde (© Star sport)


Novom trojkom na pet minuta pre kraja pokazuje da je u spektakularnoj formi. Kompletna odbrana Zvezde je tada bila fokusirana na reprezentativca Srbije u redovima crno-belih, bio je to znak za Mura da pogodi. Brzonogi plej je bio precizan i vratio je devet poena prednosti - 81:71. Bilo je to znak da je Partizan obezbedio pobedu. Do kraja meča Radonjić je dobio i drugu tehničku pa je i drugi derbi u nizu isključen. Do kraja Avramović je ispogađao sve što je šutnuo i doneo trijumf klubu iz Humske koji bi mogao mnogo da znači za nastavak sezone.

 ABA liga se maksimalno zahuktava, očekuje nas spektakularan finiš.

----------------------------------

PARTIZAN - CRVENA ZVEZDA 98:84

/28:21, 12:13, 24:29, 34:21/

Dvorana: Aleksandar Nikolić (Beograd)

Sudije: Matej Boltauzer, Josip Radojković, Milan Nedović

Partizan: Kuruc 2, Panter 22, Ledej 9, Zagorac, Avramović 33 (6as), Koprivica, Smailagić 4, Mur 10, Glas 3, Lesor 15 (7sk), Trifunović, Madar

Crvena zvezda: Lazarević, Volters 10, Davidovac 17 (10sk), Mitrović 4, Lazić 3, Kalinić 6 (6as), Dobrić 8, Holins 17, Simonović, Ivanović 6, Vajt 7, Kumić 6

----------------------------------


ABA LIGA – 21. KOLO

Subota

Mornar Bar – Cedevita Olimpija 79:101

/Živanović 19 – Pulen 17/

Zadar – Budućnost 65:63

/Tompson 16 – Sili 14/

Nedelja

Mega Mozzart - Igokea 71:81

/Valer 17 - Jović 22/

Cibona - Borac Čačak 89:74

/Gegić 22 - Pecarski 16/


18.30: (1,80) Partizan (14,5) Crvena zvezda (2,15)

20.30: (1,45) Krka (15,0) Split (3,05)


Ponedeljak

17.00: Studentski Centar – FMP Železnik

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK Partizan

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara