Duško Ivanović (©MN Press)
Duško Ivanović (©MN Press)

Igrači Zvezde ne priznaju umor pred večiti derbi: Snaga u nizu od sedam pobeda u tri sedmice

Vreme čitanja: 4min | pon. 05.12.22. | 14:24

Crveno-beli sa Duškom Ivanovićem na klupi upisali četiri trijumfa u Evroligi i tri u ABA ligi od kojih je jedan i nad Partizan Mozzart Betom

"Jedan od mojih postulata je da umor ne postoji. Uvek sam svojim igračima govorio da mi ne pričaju o umoru, jer on postoji samo u njihovim glavama. Toga sam se držao i kao igrač i kao trener", pričao je svojevremeno u intervjuu za index.hr trener Crvene zvezde Duško Ivanović. Za 21 dan od kako je preuzeo redove srpskog i regionalnog šampiona ostvario je sedam trijumfa, na isto toliko mečeva, pa se može zaključiti da u glavama košarkaša Zvezde umor ne postoji.

Odigrali su crveno-beli sedam utakmica u 18 dana i redom na kolena bacali Asvel, Cibonu, Albu, Makabi, Partizan Mozzart Bet, Virtus i sinoć Studentski centar. Snagu crpeli iz niza koji uporno raste. Specifično je da su, izuzev susreta sa timom iz Zagreba koji je rešen sa ubedljivih 92:53, svaki duel rešavali u završnici.

Izabrane vesti

Sinoć im je sastav iz Podgorice pružio dobar otpor u prve tri deonice. U trećoj čak prišao i na pola koša zaostatka. Nisu uspevali crveno-beli da se odlepe, sve do poslednjih 10 minuta. Stefan Lazarević je sa dve trojke trasirao put ka pobedi, a već sredinom odlučujućeg perioda je bilo jasno da Studenti nemaju snage ni da pokušaju da se vrate u meč. Zvezda je sa druge strane delovala daleko svežije, igrala sa većom koncentracijom, pa je na kraju stigla i do ubedljivih 92:76.

Ponovo su Ivanovićevi izabranici sačuvali energiju za kraj i još jednom slomili protivnika u završnici. Zaista je neverovatno kako je crnogorski stručnjak za kratko vreme preokrenuo situaciju u Crvenoj zvezdi. Od tima koji je ostajao bez goriva u ciljnoj ravnini, napravio četu koja punim gasom prva prolazi kroz cilj.

Insistirao je od starta na strpljenju, veri u rad i pobede. Još posle trijumfa nad Cibonom u svom drugom meču na klupi beogradskog kluba isticao da je neophodno održavati koncentraciju u što većim intervalima - po mogućstvu svih 40 minuta. Jasno, bilo je oscilacija, ali sinonim za sve uspehe od Ivanovićevog dolaska je pobednički karakter tima koji je najrazličitije protivnike uspeo da nokautira u završnim momentima.

Četvrtak, 20.30: (1,60) Partizan Mozzart Bet (14,5) Crvena zvezda (2,55)

Od Asvela, "koji igra veoma brzo, agresivno u tranziciji", preko "izuzetno dobre napadačke i atipične" Cibone, Albe "koja igra najbolju košarku", Makabija kao jedne od "najboljih i najsnažnijih ekipa", Partizana sa "najboljim napadom u Evropi", Virtusa "koji želi da kontroliše ritam i traži slabosti u odbrani protivnika", pa sve do "moderne košarke sa mnogo tranzicije i kontranapada" Studentskog centra, kako je trofejni strateg opisivao protivnike pre nego što ih je obarao, Zvezda je vođena glavnim postulatima novog trenera pronašla univerzalni recept za trijumfe - bila je najbolja kada je najpotrebnije.

Iako u haotičnom rasporedu nije bilo vremena za treninge, Duško Ivanović je uspeo i da individualno podigne gotovo čitav tim. To se jasno vidi na primeru Lazarevića, koji je od njegovog dolaska uglavnom bio u drugom planu i mesto u 12 ustupao Džonu Holandu. Igrao je protiv Cibone, ali nije imao sreće da ofanzivno doprinese ubedljivoj pobedi. Nije ga bilo na naredna četiri susreta, a onda je blesnuo u Morači. Za tri šutirao 3/5, ubacio ključne šuteve sa distance kojim je razoružao rivala i pritom odradio paklen posao u odbrani protiv tima koji izuzetno dobro trči u tranziciji i ima nekoliko vrsnih šutera u svojim redovima. Vredan rad i strpljenje su se ponovo isplatili.

Nemanja Nedović i Luka Vildoza su se na poslednjih sedam utakmica pokazali kao tandem za visoke domete koji dugo nije viđen na Malom Kalemegdanu. Primetan je i napredak kod Hasana Martina koji je odigrao ključnu ulogu u pobedi nad Makabijem, Filipa Petruševa koji igra daleko zrelije i pruža sve bolja izdanja u odbrani.

Ben Bentil nastavlja dobro da koristi svoje minute, Luka Mitrović igra na visokom nivou u kontinuitetu, Nikola Ivanović je do povrede bio jedan od ključnih igrača, iako je prilično oscilirao početkom sezone. Ognjen Dobrić je blesnuo u sudaru sa Virtusom (20 poena), kao i Stefan Marković koji je pokazao da iskustvom i znanjem može da "pokrpi rupe" i da veliki doprinos u teškim trenucima.

Kapiten Branko Lazić je nastavio vredno da obavlja svoje zadatke u odbrani i drži ekipu na okupu, a sinoć je dao i značajan doprinos u ofanzivi sa 13 poena, uz samo jedan promašaj iz igre. Holand u ograničenoj minutaži mahom uspevao da ubrizga novu energiju ekipi, da je pokrene ofanzivno sa par pogođenih šuteva.

Ekipa raste, utisak je da su uloge odlično raspoređene, disciplina i koncentracija na visokom nivou, što rezultira i sjajnom igrom u odbrani. A sve to skupa omogućilo je Zvezdi da posle turbulentnog početka postane hit evropske košarke i napravi idealnu uvertiru za istorijski večiti derbi sa Partizan Mozzart Betom - prvi u Evroligi.



tagovi

KK Crvena zvezdaDuško Ivanović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara