Mek Meklang (©AFP)
Mek Meklang (©AFP)

Jutjub senzacija ili NBA kalibar: Fener zvao, leteći Mek odbio – u Evropi misle samo o trofejima (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pon. 20.02.23. | 10:22

Pobednik takmičenja u zakucavanjima na Ol-star vikendu nije baš tipičan igrač…

Belci ne mogu da skaču”, naslov je kultnog filma iz 1992. godine u kome Vudi Harelson sastavlja kraj sa krajem tako što igra ulični basket za novac. Mek Meklang nema baš toliki problem da ne može da dočeka prvi u mesecu, ali ni on do sada nije živeo od košarkaškog ugovora u klasičnom smislu, mada se vrlo dobro snalazio po društvenim mrežama na kojima je reklamirao fantastične atletske sposobnosti i federe u nogama.

Sada bi ipak konačno mogao da dobije šansu da pokaže šta zna, jer je 24-godišnji plejmejker dan pred Ol-star vikend dobio ugovor u Filadelfiji Seventisiksersima, a posle trijumfa na spektakularnom takmičenju u zakucavanjima franšiza iz Pensilvanije dobro će razmisliti pre no što se odluči na raskid saradnje sa 188 centimetara visokim momkom odraslim u Gejt Sitiju, savezna država Virdžinija.

Izabrane vesti

Prosto, Meklang je u marketinškom smislu torta s najslađim čokoladnim filom. Mamac za mlade naraštaje još i pre no što je došao u NBA ligu. Iliti što se danas reklo: Jutjub senzacija. Zaludeo je društvene mreže još dok je bio srednjoškolac kadar da preskoči najvišeg u odeljenju, pa ćete na Jutjubu pronaći barem 22 njegova klipa koje je pregledalo najmanje 1.000.000 ljudi.

Neke je videlo i po 3.500.000 ljudi. Na drugima se Meklang takmiči sa Hjustonovim Kevinom Porterom, dok se legendarni Alen Ajverson kao član žirija hvata za glavu. Zbog Mekovih zakucavanja naravno.

Dečko kao da je iskočio iz crtaća. Na Instagramu ga prati 820.000 ljudi, a NBA liga je objavila da je u prvih 12 sati posle subotnjeg ol-star programa sakupila rekordnih 520.000.000 pregleda, dobrim delom i zbog njegovih letova nad obručem.

I mada je Kevin Durant bio razočaran što je na takmičenju u zakucavanjima nastupao momak iz razvojne Dži lige, svet je ostao šokiran. Sada svi navijaju da Meklang dobije šansu u Filadelfiji kako bi nas i dalje zabavljao. Jer do sada je uspeo da u NBA ligi odigra samo dve utakmice, a poslednji od tri koša – naravno da je bilo zakucavanje i to spektakularno – postigao je još u aprilu u kontri Lejkersa protiv Denvera.

Nije ni da Mek zna samo da skoči. Kao srednjoškolac je poobarao državne rekorde pomenutog Ajversona. U januaru je bio u top 20 u skoro svim statističkim kategorijama u Dži ligi: 21,2 poena po utakmici, 5,7 asistencija, 58,3 odsto ubačenih šuteva iz igre, 48 procenata za tri poena, 88,5 sa penala…

Ali to je ipak razvojna liga, a NBA je sasvim druga dimenzija. Probao je u Čikago Bulsima, nije uspeo. Probao je u LA Lejkersima – ni tamo nije prošao. Letos ga je testirao Golden Stejt – ništa.

Tražili smo plejmejkera koji pre svega razigrava saigrače. Obožavam Meka, mislim da je NBA igrač, ali morali smo da ga pustimo. Teška je to odluka bila”, pravdao se trener Voriorsa Stiv Ker.

Da li je bio iskren ili samo ljubazan? Teško je reći, ali Mek svakako nije dobio šansu i sada će pokušati i četvrti put, samo u Pensilvaniji. Mogao je već i u Evropu, zvao je Fenerbahče, ali Meklang je odbio. I to pod obrazloženjem koje se nama u Evropi neće baš i dopasti, jer predstavlja sve ono što ne valja sa NBA košarkom.

Sa finansijskog stanovišta – nisam imao šta da razmšljam. Vrhunski evropski klubovi Amerikancima nude ozbiljan novac da zaigraju preko bare, često i sedmocifrene plate. Da sam razmišljao o novcu,odluka ne bi bila teška. Ali, za mnoge igrače novac nije glavni cilj. Kada govorimo o razvoju karijere, Dži liga je bolja opcija. Kada igrač ode u Evropu obično nema izlaznih klauzula za povraak u NBA ligi usred sezone. Evropske timove ne zanima razvoj igrača koliko osvajanje trofeja”, objašnjavak je Meklang Amerikancima, kao da ima nečeg čudnog u tome što klubovi žele trofeje.

No, druga je to kultura, drugačije shvatanje sporta, pa iako Meklang ne odbacuje mogućnost da jednog dana ipak dođe u Evropu priznaje da ga je ovog puta sprečio poziv nekadašnjeg saigrača i bliskog prijatelja Zeka Irvina.

Kad imaš te milionske ponude počneš da razmišljaš: ‘Ovo bi moglo da promeni život i porodici i meni. Tako da jesam razmišljao. Ali Irvin me je zvao i rekao: Mek, čoveče, sad ideš na sve ili ništa”.

 (©AFP) (©AFP)

Mek je ostao, mada su mu društvene mreže i dalje bile u prvom planu, pa je delio lekcije o motivaciji, fitnesu i šerovao slike… Na jednoj je pisalo, parafraziraćemo, “ne skreći sa puta”.

Prošle nedelje dobio je ugovor sa Pumom koja u portfoliju ima i Šarlotovog Lamela Bola i Deandrea Ejtona iz Finiksa. Meklang je već i modno lice juvelirnice Jaxxson, kompanija ReAthlete i Bearbottom, a pokrenuo je i svoj program za vežbanje koji bi sportistima trebalo da pomogne da poboljšaju eksplozivnost i odraz.

A, da li će zaista da bude dovoljno dobar za NBA? To sad niko ne zna. Jedino što se zna, izgovorio je legendarni Šekil O’Nil.

Spasio je takmičenje u zakucavanjima”.

Šou prvo. Trofeji posle. To je sport u SAD.


tagovi

Mek MeklangFiladelfija Seventisiksers

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara