Puna hala, ne i puna kasa (©Starsport)
Puna hala, ne i puna kasa (©Starsport)

Nepravedno malo? Zvezdina zarada od Evrolige – 910.526 evra

Vreme čitanja: 3min | pet. 14.04.23. | 10:34

Ako gledamo smo regularni deo sezone Partizan Mozzart Bet će proći još gore... Bar kada su u pitanju premije od same Evrolige

Liga šampiona u fudbalu: prestiž, euforija zbog takmičenja sa najboljima, ali i finansijska sigurnost.

Evroliga u košarci: prestiž i euforija, bez finansijske sigurnosti.

Izabrane vesti

Jer dok sam plasman u elitno fudbalsko takmičenje garantuje klubovima iz siromašnijih sredina većinu budžeta, u košarci pokrije tek manji deo. Pa će tako Crvena zvezda ulaganje u tim sa Nemanjom Nedovićem, Fakundom Kampacom i Lukom Vildozom, između ostalih, morati da finansira uglavnom iz svog džepa, jer će od ovogodišnjeg nastupa u Evroligi prihodovati skromnih 910.526 evra.

Naime, Evroliga timove više ne premira sa 37.500 evra po pobedi, već nagrade za sportski rezultat vrednuje na osnovu plasmana na tabeli. Sa učinkom od 17 pobeda i 17 poraza crveno-beli su osvojili 10. mesto na tabeli, jer iako je Anadolu Efes sustigne pobedom nad Monakom ostaće ispod nje pošto je +13 iz Istanbula prosuo kada ga je Zvezda u Beogradu pregazila rezultatom 94:75.

Deseto mesto na tabeli se ove sezone premira sa 410.526 evra, a na tu sumu treba dodati i 500.000 evra od marketinškog kolača koje će dobiti svaki klub.

To jeste više novca za sve nego ranije, ali problem je što će vlasnici A licenci dobiti i dodatan novac, jer njima je zagarantovana minimalna marketinška zarada od 1.500.000 evra, čak i ako na osnovu TV prava ne unesu toliko u evroligašku kasu što je recimo slučaj sa Žalgirisom.

Bez obzira, mamutski deo tih marketinških prihoda od čak 24.700.000 evra deliće samo 12 vlasnika A licenci (bez moskovskog CSKA), dok Zvezda, pa ni Partizan Mozzart Bet, od toga neće moći da uzmu ni dinar, iako je rivalitet večitih ove sezone svakako nemerljivo doprineo atraktivnosti Evrolige. Pa opet, novcu od TV prava koje je platio Sport Klub više će se radovati vlasnici A licenci nego beogradski velikani.

Inače, Partizan je, bar finansijski, prošao još gore kada govorimo striktno o regularnom toku sezone, jer on je morao da u startu plati 500.000 evra za samo učešće u Evroligi. Taj je deo vratio sa onim novcem od marketinga koji svima pripada, dok će od sportskog rezultata prihodovati 645.112 evra ako bude šesti, odnosno 586.466 ako bude sedmi.

Naravno, to što je Partizan Mozzart Bet dobio na terenu – to ne može da se meri novcem. A i novca je svakako bilo više od sponzorskih ugovora i prodaje ulaznica. I biće ga još više zbog plasmana u četvrtfinale, a tek bi ga bilo više ako se crno-beli domognu Fajnal fora u Kaunasu.

Pa ipak, jasno je da bi Evroliga morala da pronađe način da bude malo darežljivija prema svima, pa i onima koji nemaju A licencu. Jer čak i da u svoje jato privoli klubove iz Londona, Pariza ili Dubaija i time značajno popuni kasu – a i to je pod znakom pitanja kada pričamo o tržištima u Engleskoj i Francuskoj, tradicionalno nezainteresovanih za evropsku košarku – neke stvari novac jednostavno ne može da kupi. Recimo, beogradsku atmosferu na košarkaškim utakmicama. Ove sezone to je svima u Evropi postalo kristalno jasno.


tagovi

KK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara