Šaj Gildžes Aleksander (©AFP)
Šaj Gildžes Aleksander (©AFP)

Šaj u MVP formi gradi dalje Ol star status

Vreme čitanja: 4min | čet. 03.11.22. | 18:39

Novi iskorak momka iz Toronta je baš ono što je Oklahomi potrebno za uspešno renoviranje

Oklahoma Siti Tanderi uspeli su da izađu iz vrtloga i posle tri vezana poraza na otvaranju ligaškog dela povezali su četiri pobede. Imaju pozitivan skor prvi put još od druge utakmice sezone 2020/21. Jedan od razloga velikog uspona mladog sastava Marka Degnolta leži u brzom rastu pojedinaca koji su stidljivo započeli sezonu, poput Alekseja Pokuševskog. Drugi, možda i važniji za Oklahomu je taj što je dobio istaknutog lidera na parketu.

Šaj Gildžes Aleksander napravio je možda i najveći iskorak dosadašnje karijere i do kraja prihvatio ulogu prve figure tima. Kao igrač u petoj NBA sezoni, Gildžes Aleksander je pronašao način da pomogne saigračima da pronađu svoje mesto u rotaciji, a igrama na nivou Ol stara uradio je više nego što su neke druge superzvezde uradile. Naravno, radi se o malom uzorku utakmica, a ne treba zaboraviti ni to koliko je konkurencija na Zapadu jaka. Šaj je sezonu otvorio sa 31,5 poena – ubacio 30 i više poena u četiri od šest mečeva –, 6,8 asistencija, 4,8 skokova i 2,5 ukradene lopte, što pokazuje da prošlogodišnja forma nije bila slučajnost i da je uspeo čak da je nadogradi. Tada je, podsetimo, beležio 25,4 poena, 6,1 dodavanje i 5,2 uhvaćene lopte na 45,3 odsto sa distance u 56 utakmica.

Izabrane vesti

On je još protekle sezone zapravo počeo da gradi status Ol stara. Tada je iskočio kao jedan od najboljih mladih igrača NBA lige. Nije bio imenovan u najvećoj egzibicionoj utakmici, niti je izabran za igrača koji je najviše napredovao, ali je pokazao kvalitet za oktavu više. Ol star nije postao jer Tanderi nisu imali skor dovoljan da bi uopšte bio privlačan, ali je nakon pauze i kompletnog događaja u Klivlendu započeo niz koji traje do danas.

01.00: (3,35) Oklahoma (14,0) Denver (1,40)

Sa brojkama koje beleži sada Šaj Gildžes Aleksander ističe ozbiljnu kandidaturu da konačno zasluži status Ol stara, a potencijalno i superzvezde u dogledno vreme.

Sposobnost da kreira izgledne situacije za saigrače po volji i samostalno rešava napade čini ga jednim od najopasnijih bekova u ligi. Trenutno je četvrti strelac takmičenja, a ispred njega samo su Kevin Durent sa 32,5, Janis Adetokunbo sa 33,6 i Luka Dončić sa apsurdnih 36,1 poenom po utakmici. Sa 6,8 asistencija je među 20 najboljih u toj kategoriji, dok je 2,9 izgubljenih lopti četvrti najbolji učinak među igračima koji imaju loptu u svom posedu bar 30 odsto vremena. Bolji od njega u tom pogledu samo su Luka Dončić, Paskal Sjakam i Trej Jang. U poređenju sa prošlom sezonom Šaj uzima 3,4 šuta više, dok beleži 51,8 odsto iz igre. Popravio je za nijansu svoje procente za dva i tri, što je takođe vredno pomena.

Jednu trećinu Oklahominih napadačkih poseda završio je pokušajem realizacije, izvučenim faulom ili izgubljenom loptom, dok mu je “true shooting“ – napredni statistički parametar koji se određuje po posebnoj formuli – čak 61 odsto. Statistika kaže da su samo desetorica bekova imali takav nivo upotrebe lopte tokom cele sezone. Među njima su Majkl Džordan, Džejms Harden, Stef Kari, Ajzea Tomas pre povrede kuka i Trej Jang.

Defanzivno Šaj je postao jedan od onih protiv kojih ne želite da se nađete u direktnom sudaru. Drugi je “kradljivac“ lige, odmah iza O Dži Anunobija koji je na respektabilne tri ukradene lopte po meču. Uspeo je da nađe balans između potrošnje u odbrani i onoga što treba da radi u napadu i sada je postao još bitniji faktor igre Oklahome.

Sa Gildžes Aleksanderom Oklahoma je možda dobila centralnu figuru franšize, nekog ko bi mogao da olakša tranziciju Četa Holmgrena koji je od njegovog izbora na draftu bio projektovan da se oko njega gradi ekipa u budućnosti.

Otkako je ušla u renoviranje, Oklahoma je često bila meta kritika zbog nedovoljno jasnog izbora smera “rebildinga“. Veliki broj pikova – 15 u prvoj rundi – vredi pametno iskorstiti, a dok se to ne dogodi Šaj radi na tome da Oklahomi podari sjaj tima dostojnog plej-ofa. Da bi se to dogodilo Tanderi će morati svojski da se potrude jer bi plasman u doigravanje u ovom trenutku premašio sva očekivanja. Ekipi i dalje nedostaje kvalitetan centar, neko koga bi Mark Degnolt mogao da upari sa Gildžes Aleksanderom čime bi verovatno i njegov učinak dodatno porastao.

Da li će Oklahoma porasti kroz sezonu zavisi od mnogo faktora koji ne zavise samo od momka iz Toronta. Za dalji nastavak razvoja, Šaj i njegova ekipa moraće da pobede Denver dvostrukog uzastopnog MVP Nikole Jokića. A, to je uvek težak zadatak, bez obzira na to što i Nagetsi imaju 4-3 posle sedam utakmica.



tagovi

Šej Gildžes AleksanderNBA ligaOklahoma Siti Tander

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara