Luka Vildoza (Foto: Starsport)
Luka Vildoza (Foto: Starsport)

Vildozin tango u krcatom Pioniru za prvu pobedu Zvezde u Evroligi

Vreme čitanja: 4min | pet. 28.10.22. | 21:08

Košarkaši Crvene zvezde savladali minhenski Bajern u petom kolu elitnog takmičenja, Nemanja Nedović upisao prve minute po povratku

U fantastičnoj atmosferi pred krcatim tribinama dvorane Aleksandar Nikolić košarkaši Crvene zvezde savladali su minhenski Bajern i upisali prvu pobedu u Evroligi ove sezone - 78:72. Vodila je četa Vladimira Jovanovića većim delom susreta, bilo je uspona i padova, ali je po notama Luke Vildoze izdržala sve nalete čete Andree Trinkijerija i u vrlo bitnom momentu slavila.

Argentinac je bio Zvezdin motor večeras. Iako je tek treći put obukao opremu srpskog šampiona, pokazao je napadačku klasu, susret okončao sa 20 (šest skokova i asistencija) poena. Pokretao crveno-bele i vadio ih iz letargije, zasuo trojkama koš rivala i poneo ubedljivo najveće zasluge za trijumf nad vicešampionom Nemačke koji je posle neuspeha u Pioniru na 0-5. Crveno-beli imaju učinak 1-4.

Izabrane vesti

Dominirala je Jovanovićeva ekipa u prvom kvartalu, imala i 15 poena viška, ali je Bajern uspeo da se vrati. Čak i da nakratko preokrene već u drugoj deonici. Ipak, trojke Vildoze i povratnika Nemanje Nedovića, koji je upisao prvi nastup u crveno-belom od kako se minulog leta vrati ona Mali Kalemegdan, donele su domaćinu pola koša viška pred veliki odmor. U trećem periodu se vodila velika bitka, da bi argentinski plejmejker u finišu sa dve trojke odbio sastav iz Minhena. Na krilima sjajnog navijanja Crvena zvezda je u prvoj polovini odlučujućeg kvartala zaigrala fantastično i vrlo brzo vratila dvocifrenu prednost, što se ispostavilo ključnim. Gosti su pokušali da se vrate, prišli na četiri poena zaostatka u finišu, ali je Zvezda u penal završnici došla do pobede.

Vildozu je ispratio fantastični Ben Bentil. Podsetimo da je imao zdravstvenih problema, ali je uspeo na vreme da se oporavi i bude jedan od najzaslužnijih za večerašnji trijumf. Pokazao je pobednički karakter i susret okončao sa dabl-dablom - 12 poena i 13 skokova. Dvocifren i Nedović sa 11 poena, kao i Ognjen Dobrić sa 12.

Najveće probleme Zvezdi napravio je Kasijus Vinston sa 18 poena, ali je bio tih u završnici. Vladimir Lučić je za razliku od njega najbolji bio u poslednjim trenucima, pa je na kraju bio drugi strelac ekipe sa 12 poena, dok je 10 dodao Elijas Heris.

- Evroliga - 5. kolo -

CRVENA ZVEZDA - BAJERN MINHEN 78:72

(28:17, 16:26, 21:14, 13:15)

Dvorana: Aleksandar Nikolić (Beograd)

Sudije: Sreten Radović, Gitis Viljus, Are Haliko

Crvena zvezda: Holand 2, Vildoza 20, Lazervić 4, Mitrović 2, Lazić, Martin 9 (7sk), Dobrić 12, Ivanović, Nedović 11, Marković, Petrušev 6, Bentil 12 (13sk)

Bajern Minhen: Vajler Beb 6 (10sk), Volden 6, Vinston 18, Bonga, Jaramaz 4, Lučić 12, Obst, Cipser 6, Vimberg, Heris 10, Rubit 8, Gilespi 2

----------------------------

Otvorila je Zvezda meč trojkama Dobrića i Bentila. Bajern je držao priključak u uvodnim minutima, ali kada je Vildoza ušao na parket crveno-beli su krenuli u furioznu seriju. Argentinac je pogođao posle prodora, sa distance, spajao igrače sa poenima i serijom 17:3 Jovanovićeva četa je stekla velikih 15 poena viška. Uspeo je Trinkijeri tajm-autom da probudi svoju ekipu. Rubit je počeo da pravi probleme pod košem i za dva minuta Bavarci su sveli razliku na jednocifren broj poena, ali je Zvezda uspela da okonča kvartal sa dvocifrenim viškom zahvaljujući seriji precizno izvedenih penala (28:17).

Tvrd početak drugog kvartala. Crveno-beli su teško dolazili do poena, pa je Bajern serijom 14:4 prošao na samo poen zaostatka sredinom četvrtine, a potom trojkom Vinstona i do preokreta na četiri minuta do odlaska na odmor (36:34). Do kraja poluvremena se vodila velika borba, da bi u poslednjim trenucima Vildoza i Nedović pogodili dve veoma bitne trojke i omogućili srpskom šampionu da na odmor ode sa pola koša viška (44:43). Argentinac je bio jedini dvocifren posle 20 minuta igre sa 12 poena u domaćoj ekipi, dok je Vinston napravio velike probleme crveno-belima u drugom periodu i na pauzu otišao sa 13 poena.

Nemanja Nedović (Foto: Starsport)Nemanja Nedović (Foto: Starsport)

Ako je početak drugog kvartala bio tvrd, šta onda reći za treći? Po pet poena na obe strane za pet minuta. Vodila se velika borba za svaku loptu, oba tima su igrala veoma agresivno u odbrani, što je dovodilo do čestih prekida igre, ali i grešaka. Poeni Nedović odmah po ulasku u igru dali su crveno-belima novu energiju, pa su stekli i sedam poena prednosti, ali je Bajern serijom 8:1 poravnao na dva i po minuta do kraja trećeg perioda. Ipak, odbila je Jovanovićeva četa nalet rivala i serijom 9:1 zatvorila četvrtinu. Dve trojke je u završnici ubacio Luka Vildoza (uključujući i precizan hitac sa distance sa zvukom sirene) i sa 20 poena dočekao odlučujući period.

Uz pesmu sa tribina, Crvena zvezda na najbolji način otvara poslednjih 10 minuta - trojkom Dobrića. Briljirala je u odbrani i dozvolila Bajernu svega tri poena za pet minuta, a Dobrić i Petrušev su uvećavali prednost (72:60). Vratio se Bajern sa sedam vezanih poena, ali su ga odbili Zvezdini centri. Martin polaže o tablu, a Bentil zakucava za eksploziju oduševljenja na tribinama i 76:67 u korist crveno-belih. Pokušao je Vladimir Lučić da vrati goste i uspeo da unervozi protivnika poenima pod faulom i realizovanim bacanjem na 80 sekundi do kraja. Ipak, Zvezda je uspela da se odbrani i sa linije penala privede meč kraju.

---------------------

Od danas je ponovo moguće vezivanje košarka-igrača sa jedne utakmice Evrolige, i to na mečevima koje igraju Partizan Mozzartbet i Crvena zvezda.

---------------------

EVROLIGA, 5. KOLO

Četvrtak

Olimpijakos - Monako 74:81

/Mekisik 15 - Okobo 23/

Makabi - Panatinaikos 85:74

/Braun 22 - Vilijams 17/

Partizan Mozzart Bet - Žalgiris 87:76

/Panter 26 – Evans 16/

Valensija - Alba 87:73

/Džons 20 – Olinde 15/

Real Madrid - Virtus Bolonja 92:95

/Dek 28 – Bako 16/

Petak

Crvena zvezda - Bajern 78:72

/Vildoza 20 - Vinston 18/

Anadolu Efes - Fenerbahče U TOKU

Asvel - Baskonija U TOKU

Barselona - Olimpija Milano U TOKU



tagovi

KK Crvena zvezdaKK Bajern MinhenLuka VildozaNemanja NedovićBen BentilKasijus Vinston

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara