A sad ozbiljno... Srpski cunami kreće po svetski rekord i medalju!

Vreme čitanja: 8min | uto. 09.10.18. | 17:22

Naše odbojkašice čekaju teži rivali i veća borba

Kaznena ekspedicija u dresovima sa grbom Srbije prethodnih dana tutnji Japanom i poput cunamija nosi sve što joj se nađe na putu. Odbojkašice Srbije blistaju na svetskom prvenstvu i daju nam sve moguće razloge da očekujemo medalju, pa i onu najsjajniju koja bi bila najveći uspeh u istoriji ženske odbojke na ovim prostorima.

Ima neke simbolike da se to dešava baš u Japanu. Tamo gde je pre 12 godina sve počelo… Tada su srpske odbojkašice iznikle iz evropskog proseka i osvojile brznzanu medalju čija vrednost će kasnije još više potvrditi kao najava svih novih uspeha uspeha i konstantnog bitisanja u svetskom vrhu. Sećate se ranih ustajanja i prenosa mečeva tokom kojih su odbojkašice za nekoliko dana postale miljenice sportske Srbije.

Izabrane vesti

I tada je na klupi reprezentacije sedeo Zoran Terzić kao i danas. Čovek čeličnih živaca i stvaralac koji je sinonim za našu žensku odbojku. I pre 12 godina je maestralno saigračice razigravala Maja Ognjenović. Tada talenatovana 22-godišnjakinja je danas jedan od najcenjenijih i najboljih tehničara na planeti u lovu na uspeh karijere. Ta generacija Anje Spasojević, Ivane Đerisilo, Vesne Čitaković, Brižitke Molnar, Suzane Ćebič i ostalih devojaka je udarila temelje kasnijih uspeha i prokrčila put današnjoj generaciji koja ih je već nadmašila.

Koliko je ženska odbojka napredovala u Srbiji od tog pionirskog poduhvata, najbolje se vidi danas. Od tada su osvojena dva evropska zlata, jedna bronza i olimpijsko srebro. A tri od pomenute četiri medalje su osvojene u prethodne tri godine. Da je reč o najboljoj generaciji naše odbojke, koja nema nikakve komplekse i može da igra sa svima i pobedi svakoga, govori taj kontinuitet uspeha sa evropskim zlatom kao krunom prošle jeseni.

Jedino je do sada izostajao uspeh na svetskim prvenstvima pošto je Srbija od bronze 2006. godine podbacila na dva mundijslka turnira osvojivši sedmo i osmo mesto. Ali vreme je da se i to promeni. I bilo bi čudo da se ne promeni s obzirom kako naše devojke nemilosrdno gaze sve pred sobom prethodnih dana.

Srbija je u dosadašnjem delu prvenstva najubedljivija reprezentacija. Izabranice Zorana Terzića su pregazile konkurenciju sa svih sedam pobeda na sedam mečeva uz set-količnik 21:0! Očekivano, lako su prošle prvu fazu, a u drugoj su plasman na F6 obezbedile dva kola pre kraja. Nije moglo više od toga. Za sada…

Srpske odbojakšice sutra od 12.30 časova igraju sa Japanom u pretposlednjem kolu druge grupne faze. Pobeda im nije neophodna, ali sa njom mogu da uđu u istoriju odbojke. Izjednačile su rekord Kube koja je na SP 1994. godine nanizala sedam pobeda na startu i protiv Japana mogu da postanu ponosne vlasnice novog rekorda.

Očekuje ih puna hala, neugodan domaćin, ali kvalitet je bez sumnje na strani naših devojaka. U prvoj fazi su Srpkinje očekivano lako pregazile Dominikansku Republiku, Keniju, Kazahstan i Portoriko koji su autsajderi i klasu ili nekoliko klasa ispod. Međutim, ono što je bilo posebno impresivno je fantastična igra i maksimalna pobeda protiv Brazilki koje su oduvale sa terena. Tada se videlo da Srbija igra fantastičnu odbojku i da su se kockice poklopile.

Prenele su maksimalan broj bodova u drugu fazu gde su nastavile u istom ritmu. Pregazile su autsajdera Meksiko što se i očekivalo, ali su isto tako bile maksimalno ubedljive i protiv Nemačke koja nije protivnik za potcenjivanje i koja je iznenadila Brazil. Izjava nemačkog selektor Feliksa Koslovskog posle tog meča najbolje govori o dominaciji srpskih odbojkašica.
“Srpskinje su sada na vrhuncu. Više to liči na mušku odbojku. Nadam se da mogu da zadrže taj nivo. Dva prva seta su bila mnogo teška. Imale su samo jednu neiznuđenu grešku. I sa dobrim servisom nismo mogli da dobijemo”, rekao je Feliks Koslovski.

Osim što je do sada ubedljivo savladala sve protivnice, Srbija je uspela i da odmori neke ključne igračice za prave bitke koje tek slede. Jer, od sutrašnjeg meča sa Japanom kreće prava borba za najboljima. Već dan kasnije, Srbiju očekuje duel sa Holanđankama koje još nemaju poraz a pre toga igraju sa Brazilkama. Biće to kraj druge grupne faze pred početak treće i poslednje grupne faze, takozvanog F6, gde će po tri najbolja tima biti raspoređena u dve grupe, a odatle po dva najbolja idu u polufinale.

Ali prvo sutra Japan… Domaće odbojkašice imaju samo jedan poraz do sada. Doduše, i one su bili veliki favoriti protiv Kameruna, Meksika, Portorika i Meksika gde su pobedile ubedljivo. Nemačku su takođe deklasirali, ali su poražene pod Holanđanki i kroz pet setova morali da traže pobedu nad Dominikankama. Dakle, imaju svoje limite… I nisu igrale protiv tako dobre ekipe kao što je Srbija. Puna hala u Nagoji će im biti vetar u leđa, ali ako Srbija bude igrala kao do sada, niz će se nastaviti.

Potom sledi Holandija koja je zadužila Srbiju nedavno u maratonskom meču lige nacija u Roterdamu kada je slavila 20:18 u petom setu. Ali Srpkinje slađe pamte finale u Azerbejdžanu prošle jeseni kada su evropsku krunu osvojile ubedljivom pobedom nad Slutjes, Bujs, Dijkemom i ostalim Holanđankama

Iako nema imperativ pobede u mečevima sa Japanom i Holandijom, Srbiji će to bit najbolji testovi pred ukrštanje u F6 fazi sa favoritima poput Kine, Italije, Rusije ili Amerike.  Tada kreće ono najbolje.

A utisak je da je Zoran Terzić mudrim potezima sačuvao u našoj ekipi još municije za odlučuje bitke i da ono najbolje tek sledi. Iako su Srpkinje gazile sve pred sobom, Terzić je mešao karte, odmarao najbolje, dao šansu svima, a istovremeno održao nosioce igre u top formi.

Dijagonala “Bileća – Brčko” se pokazuje kao najveća snaga Srbije. kao u Riju ili na EP. Napadačka sila koju donose Tijana Bošković i Brankica Mihajlović je nešto od čega protivnice nemaju odbrane. A opet, nisu se mnogo umporile i male su vremena za predah u nekim mečevima.

Tijana osim egezkucije radi još mnogo dobrog posla za Srbiju. Pouzdana je u bloku, agresivna na servisu i svestrana u napadu. O smečerskim kvalitetima najbolje evropske odbojkašice ne treba trošiti reči… Sa 85 poena do sada, Tijana je na 15. mestu najefikasnijih odbojkašica na prvenstvu. Međutim, ona je igrala mnogo manje setova i provela na terenu mnogo manje vremena od nemice Lipman koja je prva sa 114 osvojenih poena. Mnogo važnija je ona kategorija u procentu uspešnosti u napadu. Sa 56,74 odsto uspešnosti iz 121 napada, Tijana je druga najuspešnija na prvenstvu. A to je fantastičan procenat za korketora. Ispred je samo Italijanka Sila sa 57,85 odsto uspešnosti. Na četvrtom mestu je Brankica Mihajlović sa 54,47 odsto uspešnosti. I to najbolje govori o strašnom napadačkom potencijalu koje Srbija ima u Hercegovki i Bosanki. Samo još Italija u toj kategoriji ima dve igračice među 10 najboljih…

Tijana i Brankica su na istom ili boljem nivou u odnosu na EP prošle jeseni, ali ono u čemu je Srbija jača su tehničar i bloker. Maja Ognjenović se posle pauze vratila po još jedan veliki uspeh. Odlična je bila Bojana Živković na EP prošle godine, zaslužila sve pohvale, ali Maja je Maja. Genije u odbojkaškom svetu koji sve oko sebe čini boljim. Što se vidi i na ovom prvenstvu. Ognjenovićeva igra fenomenalno i jedno je od najjačih oružja Srbije.

Drugi plus u odnosu na prvenstvo u Azerbejdžanu je što Terzić ima na raspolaganju zdravu Milenu Rašić. Popularna Raša spada u sam vrh najboljih blokera sveta i do sada je na prvenstvu pokazala da je u odličnoj formi. Kada se zna da tu još imamo Stefanu Veljković i Jovanu Stevanović sa kojima je osvojeno evropsko zlato, onda je jasno kakav kapacitet Srbija ima na mreži. Teško ko ima takva tri blokera u timu.

I tu dolazimo do prijema. Ako on bude na nivou kao do sada, Srbija neće imati slabu tačku. Veliki hendikep je povreda Bojane Milenković koja je završila takmičenje. Donosila je stabilnost u prijemu, ali i dodatno rešenje u napadu kada bi bio potreban predah Tijani i Brankici. Bez Bojane ćemo morati dalje, ali tu je Tijana Malešević koja je i počela prvenstvo u startnoj postavi. Bila je starter i na EP kada je sjajnim prijemima odgovarala na taktiku rivala da je opterete servisom i bila jedno od jačih oružja. Tu je i Bjanka Buša koja bi mogla da dobro da odigra rolu sa klupe. Silvija Popović kao libero pokazuje konstantnost, ali tek joj sledi teži deo posla kada se suoči sa servisima i napadima protiv najjačih protivnika. Ako prijem bude na visokom nivou, Srbija može da pobedi sve i da ide do samog kraja.

Ko će biti prepreke Srpkinjama na putu ka polufinalu, znaćemo prekosutra posle raspleta u F grupi. Tamo Italijanke i Amerikanke imaju maksimalan učinak od sedam pobeda, ali nisu sigurne jer im za vratom duvaju Kineskinje i Ruskinje koje imaju pobedu manje. Neko od četiri sjajne ekipe će morati da izvisi za F6. Rasplet počinje duelima Italije i Rusije, odnosno Kine i SAD.

Italija za sada deluje odlično predvođena Paolom Egonu koja igra u velikoj formi. Ako sutra pobede, završile su posao za F6. Ruskinje su doživele težak udarac pošto im se najbolja igračica Natalija Gonačrova povredila i za nju je prvenstvo završeno. Zbog toga se njima daju najmanje šanse u borbi za plasman u treću fazu. Ali ako pobede Italiju, imaće skoro siguran prolaz…

Kineskinje i Amerikanke će odigrati jedan od derbija u kojem je Kina pod većim pritiskom posle neočekivanog poraza od Italije u prvoj fazi. Verovatno će Džu Ting uzeti stvari u svoje ruke i podsetiti zašto je godinama najbolja na svetu. Ali ako ona zakaže, olimpijski šampion će biti u ogromnim problemima pred duel sa Ruskinjama u poslednjem kolu. U tom meču bi mogla da padne odluka…

Amerikanke sutra mogu da protiv Kine da overe F6, ali i da upadnu u situaciju da moraju da se čupaju protiv Italije u poslednjem kolu. Aktuelne svetske šampionske su pobedile sve do sada, ali su imale i neke čudne momente kao što je meč u peto setova sa Tajlandom, dok su Rusiju takođe savladale u tajbrejku. Dakle, imaju mane. Prijem i blok su im najjače oružje, ali u napadu nisu tako ubedljive jer Keli Marfi i nije u nekoj formi.

Od sutra počinje ono pravo na SP u Japanu. Srbija je do sada najviše pokazala i bilo bi lepo da uz svetski rekord po broju uzastopnih pobeda pošalje rivalima poruku pred borbu za medalje. Holanđanke vrebaju šansu kao favorit iz senke, dok će u drugoj grupi biti žestoka borba u četiri meča između četiri sjajna tima.

A onda kreće F6 faza u kojoj će se vaditi polufinalne vize. Nemoguće je predvideti sa kim će Srbija biti u grupi i od sutra nema više lakih protivnika. Ipak, možda je ime protivnika manje bitno od toga da naše devojke zadrže dosadašnju formu i ritam. Ako to bude slučaj, protivnici će se priželjkivati da izbegnu Srbiju. Jer, kako reče onaj Nemac: Srpkinje su na vrhuncu.

Bilo bi lepo da se to kruniše svetskom medaljom. Po mogućnosti onom najsjajnijom. Imamo sve adute za taj podvig…

SVETSKO PRVENTSTVO, DRUGA RUNDA - 8. KOLO

Sreda

GRUPA E
03.40: (7,70) Meksiko - Dominikanska Republika (1,05)
06.25: (1,95) Holandija - Brazil (1,75)
09.10: (1,10) Nemačka - Portoriko (5,80)
12.20: (4,70) Japan - Srbija (1,15)

GRUPA F
03.40: (1,25) Turska - Azerbejdžan (3,55)
06.25: (2,55) Bugarska - Tajland (1,45)
09.10: (1,30) Italija - Rusija (3,20)
12.20: (2,19) Kina - SAD (1,60)

*** kvote su podložne promenama

Foto: japan2018.fivb.com


tagovi

Maja OgnjenovićTijana MaleševićZoran Terzićženska odbojkaška reprezentacija SrbijeMilena RašićTijana BoškovićOdbojkaBojana MilenkovićBrankica Mihajlović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara