Delfini se zagrevaju protiv Slovaka, Grci prete Hrvatima

Vreme čitanja: 3min | pet. 20.07.18. | 08:59

Srpski vaterpolisti su već u četvrtfinalu i meč poslednjeg kola grupe biće dobra prilika za Dejana Savića da isproba taktičke zamisli pred završnicu EP. Dva derbija u petak

Nema problema za vladare Evrope. Srpski vaterpolisti rutinski su savladali Rumuniju i Rusiju, obezbedili prvo mesto u Grupi D i direktan plasman u četvrtfinale Evropskog prvenstva u Barseloni i sada mirno mogu da odigraju meča sa autsajderom Slovačkom. Pobeda se, naravno, ne dovodi u pitanje. Sve ispod sedam, osam golova razlike bio bi uspeh za selekciju koja je poražena na prethodna dva meča u Kataloniji.

Biće to prilika za Dejana Savića da proba neke nove taktičke zamisli, podeli ravnomerno minutažu i spremno dočeka 24. jul i uvek najvažniji meč na velikim takmičenjima - četvrtfinale.
"Ne znam snagu Slovačke, ali po rezultatima su slabiji od Rumunije i Rusije. Najvažnije je uvek pristup utakmici. Angažman na počecima meča protiv dosadašnjih rivala je bio dobar. Moramo tako da nastavimo", rekao je Milan Aleksić za sajt Vaterpolo saveza Srbije.

Izabrane vesti

Naravno, kao i Rumunija i Rusija, ni Slovačka nikada nije pobedila Srbiju. Poslednji meč, prošle godine u Svetskoj ligi, završen je rezultatom 11:2. U drugom meču grupe, Rusija i Rumunija će da odluče o drugom mestu i lakšem rivalu u baražu za plasman u četvrtfinale. Zbornaja komanda je pružila mnogo jači otpor četi Dejana Savića, pa ima ulogu favorita.

Za razliku od prva dva kola u Barseloni, koja su bila dosadna i protekla u ubedljivim pobedama favorita, danas će da pršti u bazenu Pikornel. Igraju se dva velika derbija, kandidata za medalju, Hrvatska - Grčka i Crna Gora - Španija.

Hrvati su svetski šampioni iz Budimpešte 2017. godine i olimpijski vicešampioni iz Rija, ali sigurno oslabljeni neigranjem Sandra Sukna, prošlogodišnjeg MVP šampionata planete, koji je zbog srčanih problema završio karijeru. S druge strane, Grci su godinama u vrhu, sve su bolji, a dolaze osokoljeni posle titule Olimpijakosa u Ligi šampiona. Gotovo cela reprezentacija Helena igra za klub iz Pireja. Ekipa je uigrana i stručnjaci im daju najveće šanse za krunu posle Srbije i Hrvatske. Očekuje se neizvestan duel, nijanse će da odlučuju, a treba očekivati granitne odbrane, sa malo golova. Poslednja dva meča dobili su Grci, prošle godine u Svetskoj ligi i ove u Evropa kupu.

Španija je domaćin EP, a samim tim šanse za visoki plasman rastu. Furija je poslednjih godina u padu. Posle SP u Rimu 2009. godine, kada su bili bronzani, nemaju medalju. Ekipa je podmlađena prethodnih godina i sve karte je bacila na ovaj šampionat. Crna Gora se takođe posle smene generacija posle Olimpijskih igara u Riju ove godine stabilizovala i opet je kandidat za odličja. Đetići su osvojili Svetsku ligu, a ove godine su dva puta bili bolji od Španaca, u polufinalu Svetske lige i u borbi za bronzu na Mediteranskim igrama. Da li je i treća sreća ili će “furija” konačno da slavi i osigura prvo mesto u grupi i nekoliko dana odmora pred četvrtfinale?

Zbog bolje gol-razlike Grcima i Špancima odgovora i nerešeni ishod da bi obezbedili prvo mesto. Od ostalih mečeva, Italija, Mađarska, Holandija i Italija su apsolutni favoriti.

Vreme RB Liga Meč Tip Kvota
Pet 17:00 8677 EP Russia - Romania ki 1 1,35
Pet 20:30 8679 EP Croatia - Greece up manje (16.5) 1,85
Pet 22:00 8680 EP Montenegro - Spain ki 2 2,15
Ukupna kvota5,37

EP (BARSELONA) – TREĆE (POSLEDNJE) KOLO

Petak

Grupa A

12.30: (17,0) Nemačka (16,0) Mađarska (1,03)
15.30: Gruzija - Italija

Grupa B

18.30: (1,90) Malta (hen. 9,5) Francuska (1,80)
22.00: (2,20) Crna Gora (6,00) Španija (2,15)

Grupa C

14.00: Turska - Holandija
20.30: (2,00) Hrvatska (6,25) Grčka (2,35)

Grupa D

11.00: (1,75) Srbija (-9,5) Slovačka(1,95)
17.00: (1,35) Rusija (8,00) Rumunija (4,50)

Foto: MN Press


tagovi

vaterpolo reprezentacija SrbijeEP u vaterpoluEvropsko prvenstvo u vaterpolusportsko klađenjeMilan Aleksić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara