Detalji haosa u Splitu: Napad nožem i kamenicama! Zašto Crnogorac? Kakav je to grb? Nije bilo provokacija

Vreme čitanja: 4min | pon. 11.02.19. | 15:19

Vaterpolisti Crvene zvezde o jezivim dešavanjima na rivi

Gostovanje Crvene zvezde u Splitu, umesto sportskog, pretvorilo se u događaj iz crne hronike. Trebalo je da bude obračun sa Moranrom u okviru regionalne Triglav lige, međutim, do utakmice nije ni došlo, pošto je grupa hrvatskih huligana, iz čiste obesti, napala vateproliste crveno-belih.

U velikoj gužvi, na dan utkamice, dok se tim opuštao u lokalnom kafiću, na splitksoj rivi, najgore je prošao golman Aleksandar Kralj.
Kad je konobar u kafiću gde smo sedeli video ispod jakne grb Crvene zvezde prišao je i rekao “kakav je to grb”. Preteći  je dodao: “bolje to pokrij”. Mislio sam da je šala, potom smo prešli u drugi kafić i trenutku dok sam gledao u telefon prišli su momci sa strane. Krenuli su udarci, spala mi je jakna i ostao sam na sred rive u Zvezdinoj trenerci”, ispričao je Kralj.

Izabrane vesti

Čovek ne zna u tom trenutku ni šta radi, ni kako da se ponaša, jer su okolnosti – nenormalne.
“Ostala su mi dva mobilna u kafiću, nije problem polomljen nos, koliko neke druge stvari. Imam ćerku od četiri meseca, suprugu... Rekao sam da sam Crnogorac, branio se tim rečima u afektu, a u isto vreme govorio ko sam i šta sam, da znaju ako me ubiju, koga su ubili”.

Dramatične scene…
“Trčao sam, kad sam video jednog da ide na mene nožem, na sreću okliznuo se i samo me zakačio po nozi. Kad sam shvatio da nemam izbora, jedino rešenje mi je bilo da skočim u vodu. Posle mi je i policija rekla da sam dobro uradio. Tada su krenuli da me gađaju kamenicama, vikali da skidam sve sa sebe. Najviše me zabolelo što su me posle vređali obični ljudi”.

Na udaru dela srpske javnosti našao se zbog toga što je u magnovenju posegao za rečenicom “ja sam Crnogorac”. Objasnio je čime se rukovodio.
“Mislio sam na dete, ženu i samo sam hteo da se spasem”, dodao je Aleksandar Kralj.

Identičnu verziju priče, tokom izuzetno posećene konferencije za medije u Sportskom društvu Crvena Zvezda, potvrdio je i Dušan Vasić.
“Posle treniga odlučili smo da prošetamo i popijemo kafu. Čim smo seli videli smo da nas konobar čudno gleda. Prišao nam je i ne baš prijateljskim tonom upitao Kralja šta mu je to na majici. On mu je odgovorio da je grb Crvene zvezde, misleći da se momak šali, ali je ovaj pretećim tonom rekao da pokrije taj grb i da se ne smejemo. Otišao je, a mi odlučili da promenimo lokal. Verovatno nas je video, ali nemam dokaze. Kako god, posle 20-ak minuta do nas su dotrčali maskirani momci i počeli da nas udaraju. Kralj je najgore prošao, jer je kucao poruku i nije video da prilazi tih šest, sedam, osam momaka. Mislim da je jedan držao nož, dok je Maksimovića jurio momak sa štanglom”, pojasno je Vasić

Zanimljivo, upravo Vasić je pola godine bio član Jadrana iz Splita:
“Zato mi je još žalije. Posebno što ljudi koji su bili okolo nisu pružili pomoć ili pitali da li nam je nešto potrebno”.

Ceo haos nastao je baš zbog klupskih obeležja, mada – da se ne lažemo – bitnu ulogu ima i snažno izražen hrvatski nacionalizam u Splitu.
Prilikom ulaska u Hrvatsku dobili smo obezbeđenje koje nas je sve vreme pratilo. Stariji igrači su mi tražili da pre odmora malo prošetaju gradom. Kada su se odvojili, videli smo da su svi u civilnim jaknama, što je radnik policije i obasnio svom šefu, uz konstataciju da ne bi trebalo da bude problema. Nije bilo vidnih obeležja kluba. I policija nam je odobrila oblačenje i istakla da su momci adekvatno bili odeveni i da ne ni trebalo da bude problema. Zato mi smetaju priče da je bilo provokacije i da su naši igrači šetali rivom u obeležjima”, pojasnio je Aleksandar Filipović, trener Crvene zvezde.

Miloš Maksimović je dodao da nije bilo namere, ni želje za provokacijiom.
Kad je počeo napad video sam te momke kako su utrčali u baštu kafića. Počeo sam da trčim ka drugoj strani, ali dva, tri momka su bili ispred i krenuli za mnom, što se i vidi na onom snimku. Jedan od njih me je gađao palicom i pogodio u nogu. Potom sam ušao u kafić i zamolio ljude da pozovu taksi, ali niko to nije učinio, kao i gospođa iz hotela pored. Imao sam sreću da sam posle desetak minuta sam našao taksi i vratio se u hotel. Imao sam na sebi crnu jaknu preko Zvezdinog gornjeg dela trenerke, koja je bila zakopčana do grla”, objasnio je jedan od napadnutih vaterpolista.

FOTO: Star sport


tagovi

vaterpolo klub zvezdaAleksandar Kralj

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara