Hokejaška odiseja Srbije - reprezentativci spremni da zablistaju na SP

Vreme čitanja: 3min | sre. 18.04.18. | 13:28

Podmlađena nacionalna hokejaška selekcija, nakon sparingovanja sa Kockastima, veruje da prošlogodišnju bronzu u Holandiji može da pretvori u srebro

Bićemo prvaci leda… Da je do optimizma, koga po svemu sudeći ne nedostaje, tako bi s punim pravom mogli parafrazirati reči srpskih reprezentativaca, Stefana Ilića i Dominika Crnogorca, uverenih da je njihov maksimum na nivou koji obećava visok plasman na Svetskom prvenstvu u hokeju na ledu u Holandiji! Njihova odiseja će trajati od 23. do 29. aprila ove godine, a put ih vodi u Tilburg, na 82. smotru za titulu prvaka sveta u okviru organizacije IIHF - a.

Za plasman u višu, iz trenutne Divizije II, Grupe A u kojoj se nalaze, naši reprezentativci će morati da izbore pobede reprezentacije domaćina, Holandije, zatim Australije, Kine, Belgije i Islanda. Roster seniorskog sastava koji je prošle godine Srbiji doneo bronzanu medalju, podmlađen je hokejašima koji su stasali za seniorsku selekciju, dok su se na listi našla i imena iskusnijih hokejaša, koji danas nastupaju za inostrane timove.

Izabrane vesti

Stefanu Iliću, igraču italijanskog Milana i Dominiku Crnogorcu, igraču kanadskog Hamiltona, zajedničko je da su obojica prvi put u dresu Srbije zaigrali u Rumuniji, ali ih vezuje i debitantska bronza…
“Sada već daleke 2008. godine, kao reprezentativac sam zaigrao u Mjerkurea Kuk, u Rumuniji, gde sam postigao i prvi gol, protiv Izraela, kada smo uzeli bronzu”, kaže Ilić, dok Crnogorac ističe da je za Crvenu zvezdu zaigrao pre tri godine, sa ciljem da nakon 16 meseci stekne mogućnost nastupanja pod srpskom zastavom.

Reprezentativci Srbije ističu da je timski rad, pod vođstvom novog selektora Dejvida Urkuharta u prvom, a da iznenađenja u rosteru nema.
“Ovo mi je već deseto učešće u reprezentaciji i zaista nikada nisam naišao na lošu atmoferu u ekipi. Naravno, tu je dosta različitih momenata, način igre je drugačiji. Iako je tim dosta podmlađen, momci su pokazali da mogu da se nose sa reprezentacijom”, kaže Ilić, a zatim analizira odnose u timu, naravno po pitanju večito škakljivog uklapanja novajlija u već ustaljenu rutinu starijih, a samim tim i iskusnijih igrača.
“Nastavila se tradicija nas starijih, da je u reprezentaciji uvek dobra atmosfera, da postoji jaka disciplina. Zna se da mora vredno da se radi. Crnogorac je možda bio iznenađenje, naravno prijatno… Sve u svemu, rekao bih da nam je svlačionica veoma jaka” zaključuje naš reprezentativac na šta saglasnu izjavu daje i Crnogorac.

“Ove sezone imamo par igrača kojima je ovo prvo učešće u reprezentaciji. Vidi se da žele da rade i trude se, što je očekivano i opravdano. Ipak, velika je čast biti deo reprezentacije, a treneri zaista znaju šta rade”, konstatuje Crnogorac, koji zajedno s reprezentativcem Ilićem dodaje da ceo tim posebnu zahvalnost duguje pomoćnom treneru, Jovici Rusu koji je našao načina da ih prekali u toku pripremnog perioda.

Šta su naši hokejaši radili do ovog momenta?
Plan priprema je uključivao dve prijateljske utakmice protiv reprezentacije Hrvatske. U prvoj utakmici, Srbija je bila domaćin, i slavila sa 2:1. Na gostovanju, Kockasti su bili bolji i slavili sa 5:3. Shodno ovim rezultatima, naši reprezentativci su, kako sami kažu izvukli brojne pouke. Tipuju li zbog njih na medalju?
“Prijateljske utakmice koriste mnogo. Da se razumemo, trenirati je jedno, igrati utakmice je drugo, jer se tada ekipa bolje međusobno upoznaje. Na prvoj smo vredno radili, zato smo i pobedili i zaslužili smo tu pobedu. Iskreno, možda su nas malo i potcenili, a mislim da smo očekivanja u potpunosti opravdali”,  tvrdi Ilić, a zatim analizira trenutnu poziciju našeg nacionalnog hokeja na međunarodnoj sceni.

“Rekao sam na početku priprema i ostaću pri tome… Naš cilj je da se u grupi ostane. Šta god da se radi preko toga, to je za nas i naš sport uspeh. Svakako nam je tu mesto, a možda uspemo nešto više i da uradimo”, veruje Ilić, a Crnogorc priziva dane stare slave, odnosno bronzu kojom su se naši hokejaši okitili prošle godine.

“Vidi se da smo negde u sredini. Borimo se, a vidi se i po rosterima da imamo najmanje igrača. Uzeli smo bronzu prošle godine, sada bih voleo da uzmemo bar srebro”, nada se Crnogorac, a zajedno sa timskim saborcem ističe da bi medalja ovoga puta zaista mogla i malo više da zasija.

FOTO: Shutterstock
 


tagovi

hokej

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara