Olimpijski tim Srbije
Olimpijski tim Srbije

Igre su počele!

Vreme čitanja: 2min | pet. 09.02.18. | 14:16

Zimske OI, 23. po redu svečano su otvorene u južnokorejskom Pjongčangu. Srpski steg nosila Nevena Ignjatović

U Pjongčangu su danas, tačno u podne po srednjoevropskom, to jest 20 časova po lokalnom vremenu otvorene 23. po redu Zimske olimpijske igre. Iako su sport i sportisti glavne zvezde takmičenja, fokus ovih igara je na ponovonm spajanju, da ne kažemo ujedinjenju dve Koreje.

A to se lepo videlo na svečanom defileu kada su sportisti i južnog i severnog dela ove nekada jedinstvene države koje je pocepana po 38. severnoj paraleli nastupili zajedno što je dočekano frenetičnim apaluzima iz gledališta u kojem se našla i Kim Jo Džong sestra lidera Severene Koreje, Kim Džong Una. Korejsko pitanje još od početka pedesetih godina prošlog veka nije lokalno, već upravo globalno, a sada sa pretnjom nuklearnog rata dodatno je zagrejalo atmosferu, ali i želju da se situacija smiri. Zato su i ove Igre odlična prilika da se dođe do tačke kada rat postaje zaista poslednja varijanta. Svrha antičkih OI je bila upravo ta - da se prekinu sukobi i ratovi i da se momci odmere po pravilima i zakonima.

Izabrane vesti

Omalenu srpsku delegaciju u Pjongčangu predvodi naš stegonoša, skijašica Ivana Ignjatović, a pored nje u timu su se našli Marko Vukićević, Marko Stevović i Damir Rastić koji će nastupiti u alpskom skijanju i skijaškom trčanju.

Ceremoniji svečanog otvaranja XXIII Zimskih olimpijskih igara u ime Vlade Republike Srbije prisustvuvuje ministar omladine i sporta Vanja Udovičić,  kao i predstavnici OKS, predsednik Božidar Maljković i generalni sekretar Đorđe Višacki.

Prvi nastup sportista Srbije će biti u nedelju, 11. februara kada će Marko Vukičević i Marko Stevović startovati trku spusta u 11.00 časova po lokalnom vremenu, odnosno 03.00 sata iza ponoći po vremenu u Srbiji.

 (foto: Action Images)


tagovi

ZOI 2018nevena ignjatovićzimski sportovialpsko skijanjePjeongčeng

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara