Nemanja Mašulović sa saigračima (©CEV)
Nemanja Mašulović sa saigračima (©CEV)

Mašulović u Sloveniji prešao igricu: Dve sezone smo bez poraza na tri fronta, to nisam mogao ni da sanjam

Vreme čitanja: 6min | sub. 25.03.23. | 09:15

"Imam sreću da već godinama igram u ekipama koje se bore za trofeje. Volim tu vrstu pritiska", poručio je srpski odbojkaš u razgovoru za Mozzart Sport

Krajem aprila 2021. godine ACH Volej doživeo je poraz u finalu Kupa od Kalcit Kamnika. Od tog trenutka do danas klub iz Ljubljane nije poražen nijednom u prvenstvu, kupu i regionalnoj MEVZA ligi! U seriji je od 87 pobeda... Istina, tu se ne ubrajaju evropska takmičenja - Čelendž kup, Liga šampiona i CEV kup - ali svakako da je rezultat za svaku pohvalu.

Početak pobedničkog niza može između ostalog da se poveže sa dolaskom Nemanje Mašulovića (27). Srpski reprezentativac je stigao u leto 2021. zajedno sa Vukom Todorovićem iz Vojvodine i od tada u Ljubljani samo ređa pehare. Dva najnovija u porodične vitrine doneo je sredinom marta - kada je sa saigračima osvojio Kup i MEVZA ligu.

Izabrane vesti

Nekadašnji igrač Mladog radnika, Crvene zvezde i Vojvodine jednog dana će se rado sećati prve inostrane stanice. Lep život u prestonici Slovenije, pobede, trofeji... Ima mnogo razloga za zadovoljstvo.

"Ovde se još od prvog dana osećam kao domaći. Ekipa i stručni štab su sklopljeni tako da svi govorimo istim jezikom, gradili smo porodičnu atmosferu otkad smo se sreli... Ni u jednom trenutku nisam imao osećaj da sam stranac", ispričao je Mašulović na početku razgovora za Mozzart Sport.

Nemanjini uspesi nisu vezani samo za Sloveniju, jer je sa dobrim rezultatima mogao da se pohvali i u Srbiji.

"Imam sreću da već godinama igram u ekipama koje se bore za trofeje i osvajaju ih. Pehari koji su stigli posle pobeda prošle nedelje su 11. i 12. u nizu, a nadam se da ce i 13. doći uskoro u domaćem prvenstvu. Volim tu vrstu pritiska, a normalno je da osvajanjem takmičenja i samopouzdanje raste".

Ono što mu malo kvari utisak jesu rezultati na evropskoj sceni. ACH Volej je završio kao treći u grupi Lige šampiona, pa nije uspeo da prođe u nokaut fazu.

"Ove godine smo bili neverovatno blizu, samo da je jedan od dva odigrana taj-brejka protiv Zirata otišao na našu stranu, prošli bismo dalje. Ostaje žal, jer mislim da u tom takmičenju nismo pokazali sav potencijal i da smo imali kvalitet da prođemo. Svakako, mnogo znači svakom igraču kada može da odmeri snage sa velikim evropskim klubovima".

ACH Volej (CEV)ACH Volej (CEV)

U grupi je slovenački tim naletao na italijansku Peruđu, koja je i ove sezone favorit da u svim takmičenjima u kojima učestvuje uzme trofej.

"Peruđa ove godine ima strašan tim, ne pamtim da je u poslednje vreme neka ekipa bila tako kompletna. Čini mi se da imaju adekvatne izmene na skoro svakoj poziciji, da i kad igra druga postava, to je podjednako jaka ekipa. Zaista je preteško igrati protiv takvih igrača, ali u isto vreme je i velika čast kada deliš sa njima teren".

Sa trećeg mesta u Ligi šampiona šampion Slovenije je obezbedio mesto u četvrtfinalu CEV kupa, međutim odmah je naleteo na italijansku Modenu. Nije uspeo da eliminiše klub za koji igraju Ervin Ngapet, Adis Ladumdžija, Dragan Stanković...

"Modena je tim čija igra mnogo zavisi od trenutnog raspoloženja nekoliko lidera. Kada je bila utakmica u Ljubljani, zbog bolesti nisam igrao, a na duelu u njihovoj hali bili su veoma raspoloženi, pa se mi nismo ništa pitali na terenu", priznao je Nemanja, pa se osvrnuo i na duel sa nekadašnjim kapitenom Srbije. "Prvi put sam igrao protiv Gagija i bilo mi je veliko zadovoljstvo, jer sam odrastao gledajući njegove partije, kako u reprezentaciji, tako i u italijanskoj ligi".

(CEV)(CEV)

Modena će sa Roselarom igrati za trofej u CEV kupu, a do polufinala Lige šampiona su stigli Halkbank, Peruđa, Jastrežebski i Zaksa.

"Rekao bih da je blago iznenađenje Halbanka, jer retko ko je mogao da očekuje turski tim u samoj završnici takmičenja. A najveće šanse za osvajanje smatram da ima Peruđa, mada su i poljski timovi uvek neugodni i veoma dobro igraju bitne mečeve".

Voleo bi Nemanja da se i njegov klub bori za neki od evropskih pehara... Drago mu je zbog domaćih uspeha, ali oni ne mogu u potpunosti da ispune njegove ambicije. Mada, kad sve sabere i oduzme - dolazak u Ljubljanu je bio prava odluka.

"Zaista nisam mogao ni da sanjam da ćemo skoro dve sezone na tri fronta biti bez poraza. Prva sezona je bila nešto posebno, a u ovoj sam osetio blago zasićenje i želju za dokazivanjem na nekom višem nivou. Mislim da sam napravio pravi korak, nakon napuštanja srpske lige, ali sam i te kako spreman za neke nove izazove".

TRUDIM SE DA POGLEDAM SVAKU BRATOVU UTAKMICU

Posle skoro dve godine u Sloveniji može sasvim realno da oceni kakav je život tamo...

"Ljubljana je sjajan grad za život, sa jedne strane kao prestonica zaista nudi mnogo, a sa druge - nema tih velikih gužvi koje odlikuju glavne gradove, kao što je slučaj sa Beogradom. Po mom mišljenju, baš mesto po meri, sa odličnom pozicijom, tako da slobodno vreme iskoristim da otputujem do Italije, hrvatskog primorja, ili za obilazak prelepih predela Slovenije".

Zajedno sa njim je i supruga Nataša, koja se takođe bavi odbojkom. Ove sezone nosi dres slovenačkog Šempetera, a tokom prošle takmičarske godine bila je u Mađarskoj...

"Baš nam je olaksavajuća okolnost što zivimo zajedno ove godine. Uspeo sam da odem na nekoliko njenih utakmica, ali moram priznati da je ona na mojim redovnija, tu je da me podrži kad god joj obaveze to dozvoljavaju".

Nemanja sa suprugom Natašom (privatna arhiva)Nemanja sa suprugom Natašom (privatna arhiva)

U celoj porodici Mašulović glavni fokus je na odbojci, jer se istim sportom profesionalno bavi i Nemanjin brat Veljko, koji je trenutno u subotičkom Spartaku. "Ispratim interesantne duele u prvenstvu Srbije kad god stignem i trudim se da pogledam svaku Veljkovu utakmicu. Njegova igra me u nekim mečevima pozitivno iznenadi, budem veoma ponosan, a već u sledećem doživi veliki pad. Dakle, igra sa mnogo oscilacija, ali valjda je i to normalno za mladog odbojkaša koji nosi veliku odgovornost u svom timu".

PRETHODNI REZULTATI REPREZENTACIJE NAM NE DOZVOLJAVAJU DA MNOGO OBEĆAVAMO

Čim završi sa klupskim obavezama Nemanja je navikao da se odmah okrene ka reprezentativnim... Čak je prošlog leta i svadbu morao da uklapa sa treninzima, kako bi sve strane bile zadovoljne. Nacionalni tim je za njega, kao i za većinu igrača - nešto posebno.

"Godinama unazad sam na širem spisku reprezentacije i na pripremama, sarađivao sam sa nekoliko selektora. Prošlog leta sam prvi put dobio pravu šansu u Ligi nacija, za koju smatram da sam zaslužio i ranije. Iskoristio sam je na najbolji način, pa sam bio i deo tima na Svetskom prvenstvu".

Definitivno je pronašao zajednički jezik sa sadašnjim selektorom.

"Rad sa Igorom Kolakovćem je možda i najlepše iskustvo koje sam do sada imao u karijeri. Izuzetno ga cenim i kao čoveka, i kao trenera. Mislim da je sa kompletnim stručnim štabom kreirao sjajnu energiju i atmosferu, koja će sigurno, kad-tad, doneti rezultat Srbiji".

Na Nemanjinoj poziciji Srbija verovatno ima najjaču konkurenciju... Na svim ostalim bi dobro došao još koji talentovan igrač, a na mestu srednjeg blokera su definitivno odbojkaši vrhunske klase. Izdvajaju se naravno Marko Podraščanin i Srećko Lisinac.

"Potke i Liske su ne samo sjajan tandem Trentina i Srbije, nego možda i najbolji tandem srednjaka na svetu. Pokušavam da učim od njih, svaki trenutak sa takvim ljudima i igračima je dragocen".

Pred odbojkašima je još jedna teška godina - učestvovaće u Ligi nacija, Evropskom prvenstvu i kvalifikacijama za Olimpijske igre.

"Čeka nas dugo i izazovno leto. Ja lično jedva čekam da se okupimo i krenemo pripreme. Nadam se da ćemo rasti iz takmičenja u takmičenje, te da će naša najbolja igra biti na olimpijskim kvalifikacijama. Nažalost, neki prethodni rezultati nam ne dozvoljavaju da obećavamo mnogo, osim da cemo raditi iz sve snage i dati sve od sebe, a nadam se da će to biti dovoljno da Srbiju napokon odvedemo na Olimpijske igre", podvukao je Nemanja Mašulović.


tagovi

Nemanja MašulovićCEV Liga šampionaACH Volej Ljubljana

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara