Branislav Mitrović
Branislav Mitrović

Neki tu igru zovu vaterpolo

Vreme čitanja: 2min | uto. 24.07.18. | 18:05

Srbija u polufinalu Prvenstva Evrope, ubedljivom pobedom u klasiku sa Mađarskom (8:5), za finale sa Hrvatima

Ima dana kad sve ide od ruke - nema dana kad su nas vaterpolisti izneverili. Bar ne otkako smo se razdružili sa Crnogorcima, a sigurno ne pod komandom harizmatičnog Dejana Savića, koji se ustremio na novo zlato u trofejnoj riznici. Selektor je mogao da uživa, baš kao i poklonici ovog sporta, jer se ne pamti kad je naša reprezentacija bila ovako ubedljiva protiv decenijskog rivala, Mađara, kao u četvrtfinalu Prvenstva Evrope u Barseloni – 8:5 (4:0, 1:1, 2:2, 1:2).

Branioci titule su rezultatski lako doplivali do polufinala, a ako u u četvrtak budu jednako raspoloženi kao danas teško je poverovati da bi Hrvatska (pobedila Crnu Goru 9:7) mogla da nam napravi problem. Posebno ako u napadu budemo raznovrsni kao i klasiku i u odbrani dovoljno čvrsti.

Izabrane vesti

A baš je tu bio ključ. Među stativama našeg gola. Briljirao je Branislav Mitrović. Nekadašnji golman Debrecina, Ferencvaroša, Egera i OSC-a očigledno je dobro proučio  vrline mađarskih šutera i danas, fudbalskim rečnikom, branio kao Đanluiđi Bufon! Nije mu niko mogao ništa. N-I-Š-T-A! Čak 11 Mitrovićevih odbrana (iz 16 šuteva) ilustracija su kvaliteta i pokazatelj da ostatak tima ne mora da brine kad ima takav osigurač.

Posle Mitrovićevih intervencija – a prvi gol je primio tek u poslednjem minutu prvog poluvremena – Srbija je mogla da igra prepoznatljivo na suprotnoj strani bazena. Reklo bi se, furiozno. Od otvarajućeg pogotka Andrije Prlainovića, preko strele Filipa Filipovića, pogađali su redom Nikola Jakšić (dvaput), te debitant Nemanja Vico. U trenutku kad smo poveli 6:2 početkom drugog poluvremena imali smo četvoricu različitih strelaca (zahvaljujući danas raspoloženom Jakšiću). I jasnu ideju da idemo među četiri najbolja tima turnira.

Do kraja se sastav Tamaša Marca usprotivio predaji bez borbe, dao ukupno pet golova, ali ekipa koja vrši tihu smenu generacija u kojoj su nedostajali Deneš Varga i centar Haraji nije mogla da se odupre razigranoj Srbiji. Morala je da nam čestita. Opet.

Uostalom, računajući samo Prvenstva Evrope, skidali smo im kožu s leđa: u finalu u Beogradu 2006. godine 9:8, u Malagi dva leta kasnije 8:7, u Zagrebu 2010. u borbi za bronzu 10:8, a 2014. na njihovom plivalištu u Budimpešti velikih 12:7 za zlatnu medalju. I danas ovo.

Kompleksi?

SRBIJA - MAĐARSKA 8:5 (4:0, 1:1, 2:2, 1:2)

SRBIJA: G. Pijetlović, Mandić, Rašović 1, Ranđelović, Ćuk, D. Pijetlović, Vico 1, Aleksić, Jakšić 3, Filipović 2, Prlainović 1, S. Mitrović, B. Mitrović.

MAĐARSKA: Nađi, Anđal, Manhrec 1, Zalanki 1, Vamoš, Mecei, Janšik, Kovač, Erdelji, Batori 1, Bedo 2, Pol, Vogel.

EP (BARSELONA) - ČETVRTFINALE

Utorak
Srbija - Mađarska 8:5

Hrvatska - Crna Gora 9:7
20.30: (1,15) Italija (10,0) Rusija (8,00)
22.00: (2,15) Španija (6,00) Grčka (2,20)

Za plasman od 9. do 13. mesta

Utorak
Holandija - Rumunija 12:7

Nemačka - Francuska 12:5

*** kvote su podložne promenama

FOTO: Star sport


tagovi

Branislav Mitrovićvaterpolo reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara