Patriotama 53. Superboul: Magija Edelmana srušila Remse, Brejdi za istoriju

Vreme čitanja: 5min | pon. 04.02.19. | 08:04

Granitna odbrana Nju Inglanda i fantastični risiver najzaslužniji za trofej Vinsa Lombardija. Tim iz Bostona se izjednačio sa Pitsburgom sa po šest kruna, a legendarni kvoterbek sam na večnoj listi osvajača šampionskih prstenova

Ne kažu džabe Ameri: „Napad donosi pobede, a odbrana Superboul titule“.

Ova izreka bila je i lajtmotiv 53. Superboula održanog u Mercedec Benz areni u Atlanti. Nju Ingland Petriotsi su u istorijskom duelu sa najmanje poena i sudaru za pehar Vinsa Lombardija pobedili Los Anđeles Remse sa 13:3 (3:0, 0:0, 0:3, 10:0). Prethodni rekord po neefikasnosti bio je sedmi Superboul u kojem je postignut 21 poen.

Izabrane vesti

Bila je ovo šesta titula za Nju Ingland koji se na večnoj listi izjednačio sa dosadašnjim rekorderom Pitsburgom. Legendarni Tom Brejdi odigrao je ispod nivoa, mučio se veći deo susreta, ali jedan dobar napad bio je dovoljan za pobedu i povratak na presto posle godinu dana pauze. Prošle godine je Filadelfija iznenađujuće srušila Patriote u Mineapolisu. Neunuštivi 41-godišnji kvoterbek postao je jedini igrač u istoriji sa šest šampionskih prstenova. Dosad je delio prvo mesto sa Čakom Hejlijem.

Sva draž američkog fudbala viđena je u ovom finalu. Svi su očekivali revolveraški obračun na poen više Toma Brejdija i Džereda Gofa, ali umesto sjajnih napada gledali smo granitne odbrane. Tokom većeg dela sezone defanziva Patriota je bila ranjiva, ali stari trenerski vuk Bil Beličik zategao ju je kada je bio najpotrebnije, u plej-ofu. U finalu AFC-u u prvom poluvremenu sa „krompirićem“ je ostao Kanzas sa maestralnim Patrikom Mahomsom, a u 53. Superboulu drugi najefikasniji napad šampionata postigao je mizerna tri poena, odnosno samo šut za fild gol. Očekivao se pritisak na Brejdija od strane Arona Donalda i Ndamakung Sua, koji je postojao, ali neuporedivo slabiji nego što je odbrana tima iz Bostona mučila Džereda Gofa. Prvi pik na draftu 2016. godine nije mogao ništa protiv stalnih „bliceva“ prednje linije odbrane Patriota. Blistali su Donta Hajtauer i Kajl Van Noj.

Brejdi je bio slab do devet minuta pre kraja kada je rezultat bio 3:3. U prvom dodavanju na meču bacio je jedinu presečenu loptu, imao je i „fambl“ u prvoj četvrtini, prvi put su ga defanzivni „sekovali“ u ovom plej-ofu. Ali, iskustvo i rutina ovakvih mečeva (odigrao ih je čak devet) došlo je do izražaja u finišu. Osim dobre odbrane, i životu je Nju Ingland držao odlični risver Džulijan Edelman. Kada Brejdi nije znao šta da rad, tu je bio iskusni as da sve lopte uhvati.

U napadu koji je jedini rezultirao sa tačdaunom, Brejdi se okrenuo omiljenim metama u poslednjiih pet, šest godina, Robu Gronkovskom i Edelmanu. Popularni Gronk je uhvatio jedan dug pas od Brejdija na dve jarde od end zone Remsa, a tačdaunom je poentirao novajlija u ligi Soni Mišel.

Poveo je Nju Ingland na sedam minuta pre kraja 10:3. Očekivao se odgovor ekipe iz Los Anđelesa, ali ga nije bilo. Gof je pokazao da je još „zelen“. Hteo je pošto-poto odmah da vrati tačdaun. Dobro je krenuo napad, stigli su Remsi su 30 jardi do end zone rivala. Na prvom daunu pokušao je da proigra glavnog hvatača Brendina Kuksa, ali su defanzivci iz sekendarija odbrane Harmon i Gilmor zajedničkim snagama sprečili poentiranje. Na drugom daunu Gof je hteo isto, bio je pod pritiskom, bacio je jednu sporu loptu koja je dugo putovala, a uhvatio ju je kornerbek Nju Inglanda Stefon Gilmor.

Lopta je opet stigla kod Brejdija, koji je iskusno trošio vreme. Zablistali su u finišu Soni Mišel i Reks Burkhed, imali dva trčanja od 20+ jardi. Tračak nade za Remse je bilo zaustavljanje napada Nju Inglanda na trećem daunu za jedan jard. Na minut i 16 sekundi pre kraja kiker Stiven Gostkovski je bio precizan sa 41 jardi i tu je meč bio odlučen. Nije zadrhtala noga iskusnom asu kome je ovo bilo šesto finale. Promašio je na početku utakmice šut za fild gol sa 46 jardi, ali je bio precizan kada se odlučivalo. Pokušala je ekipa Šona Mekveja očajnički nešto da uradi u poslednjim trenucima, ali je Greg Zurlajn na osam sekundi pre kraja promašio šut za tri poena i slavlje Patriota je moglo da počne.

Najveći pehar u američkom sportu koji nosi naziv legendarnog Vinsa Lombardija opet krasi vitrine tima iz Bostona. I opet, po ko zna koji put, postavlja se pitanje – vidi li se kraj vladavine Nju Inglanda i tandema Tom Brejdi - Bil Beličik?

Ova titula ništa ne menja, želim da igram makar do 45. godine“, ponovio je Brejdi ranije stavove da ne razmišlja o penziji.

Za MVP-a 53. Superboula izabran je iskusni 32-godišnji risver Džulijan Edelman. On je imao 10 uspešnih hvatanja za 141 jard. Statistički, obojica kvoterbekova nisu se proslavila. Tom Brejdi je prebacio 262 jardi, bez tačdaun pasa, uz jednu presečenu loptu. Osim Edelmana, odličan je bio i tajt end Rob Gronkovski sa 80 jardi, dok je raning bek Soni Mišel uz tačdaun istrčao i 94 jarda. Na drugoj strani Džered Gof je prebacio 229 jardi, uz presečenu loptu koja je i odlučila pobednika u finišu meča.

Nju Ingland je na startu treće četvrtine ostao bez sejftija Patrika Čanga koji je polomio ruku posle sudara sa Todom Girlijem, raning bekom Rems. I u finalu prva zvezda tima iz Los Anđelesa je bio samo bleda senka igrača koji je dominirao u prvom delu sezone. Istrčao je samo 35 jardi. Koliko su Remsi bili inferiorni u ovom Superboulu govori podatak da nijednom nisu ušli u crvenu zonu Patriota (20 jardi od end zone).

Pre 17 godina dinastija Nju Inglanda i Toma Brejdija je počela vladavinu baš Superboulom u Nju Orleansu protiv Remsa, tada iz Sent Luisa. Tim iz Bostona je bio autsajder, ali je slavio protiv ekipe koju su predvodili Kurt Vorner i Maršal Folk. Naslednici Ovnova nisu uspeli da se revanširaju i stanu na put moćnoj mašineriji Patriota. Remsima se ovog puta nije pozlatila Atlanta. U gradu u Džordžiji 2000. godine su prvi i jedini put stigli do titule.

Boston slavi novog šampiona. Posle Red Soksa koji su osvojili bejbzol prvenstvo SAD (MLB), titulu su povratili posle samo godinu dana i Petriotsi. Neka se spreme Seltiksi (NBA) i Bruinsi (NHL).

Foto: Reuters


tagovi

NFLNju Ingland PetriotsLos Anđeles ČardžersTom BrejdiBil Beličik

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara