Rukometni januar - počinje SP: Srbija autsajder, neka nova Francuska juri het-trik

Vreme čitanja: 7min | čet. 10.01.19. | 10:07

Od izabranika Nenada Peruničića ne očekuje se mnogo u Nemačkoj i Danskoj. Plasman među prve tri reprezentacije u „grupi smrti“ bio bi veliki uspeh. Svetski šampioni bez Nikole Karabatića i Tijerija Omejea. Skandinavske selekcije pucaju na vrh, Španci i Hrvati vrebaju iz drugog plana. Ujedinjena Koreja kao presedan da sport ruši političke barijere

Januar je mesec rukometa. Od danas pa do 27. januara na programu je Svetsko prvenstvo u Nemačkoj i Danskoj. Najboljih 24 selekcija planete, među kojima je i Srbija, boriće se za krunu. Selekcije su podeljene u četiri grupe, a po tri najbolje izboriće plasman u Top 12, dok će ostale da igraju za utešni plasman u Prezident kupu.

Srpski rukomet je dotakao dno. Godinama nekada trofejni sport tavori, nikako da se pokrene sa mrtve tačke. Posle brodoloma na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj prošle godine i skandala koji su bili tako karakteristični u taboru Orlova smenjen je Jovica Cvetković. Iskusni trenerski vuk Ljubomir Obradović, selektor rukometašica, bio je prelazno rešenje. U junu u mečevima baraža Srbija je uspela da izbaci Portugaliju i obezbedi plasman na SP iako je i tada bila otpisana baš kao što je i sada. Novi selektor postao je Nenad Peruničić koji se dohvatio „vrućeg krompira“. Plasman među tri najbolje selekcije u veoma jakoj grupi u kojoj su dvostruki uzastopni šampion sveta Francuska i domaćini šampionata Nemačka bio bi veliki uspeh. Ove dve reprezentacije su neka druga dimenzija u ovom trenutku za našu selekciju, ali sa ostalima Rusijom, Brazilom i Korejom može da se igra ravnopravno i da se pobedi.

Izabrane vesti

Nema više u reprezentaciji Petra Nenadića, Marka Vujina, Žarka Šešuma, Dobrivoja Markovića, Bojana Beljanskog... Ranije su se od reprezentacije oprostili Momir Ilić i Darko Stanić, najzaslužniji za evropsko srebro u Beogradu 2012. godine. Posle toga vicešampionskog mesta sve debakl za debaklom za našu selekciju. Tiho, bez pompe, otputovali su srpski rukometaši u Berlin na prvu fazu šampionata. Veliko ime srpskog rukometa Nenad Peruničić, ali stručnjak sa tankim CV-ijem loše je počeo na kormilu reprezentacije. U baražu za EP Orlovi u Zrenjaninu su igrali samo nerešeno sa autsajderom Belgijom, a onda je doživljen ubedljiv poraz u Švajcarskoj. Ambicije su skromne. Svestan je i Perunučić teškog trenutka u kojem se nalazi srpski rukomet, pa zato se i na zaleće sa obećanjima.
Očekuje nas velika scena. Osećaj je isti kao kada sam bio igrač. Imamo pozitivnu tremu. Želimo najbolje moguće. Na tome smo radili. Uz poštovanje protivnika i svih velikih reprezentacija, uvek gledam najviše sebe i svoju ekipu, stav, energiju, želju i način na koji ćemo izneti taj pritisak od koga ne može da se pobegne. Momci su svesni da predstavljaju svoju zemlju. Šta god da se desi, moraju da je predstavljaju na najbolji mogući način. Nema pognute glave šta god da se desi. Prvenstvo je dugo. Nismo pristupili analizi samo prvog protivnika, već celog turnira. Svaki protivnik je najbolji na svetu. Tako gledamo na ono što nas čeka“, rekao je Peruničić za sajt Rukometnog saveza Srbije.

Među 17 igrača koje je poveo u Nemačku nekada veliki as Crvene zvezde, PSŽ-a, Magdeburga, Kila i Barselone našlo se čak šest debitanata.
To ne gledam kao na alibi. Ti momci moraju da pokažu zbog čega su tu. Zbog čega su ispred igrača sa većim iskustvom i rejtingom. Ovo im je šansa da predstavljaju svoj grb i zemlju. Donose novu krv u tim. Očekujem da pokažu dobre igre iz svojih klubova i potvrde zbog čega su ovde. Znamo kakva je realnost, ali to ne znači da nećemo učiniti sve da je promenimo. Ne priznajem nikome da je bolji, dok to semafor ne pokaže. Svaki protivnik nam je isti. Verujem u svoj rad i ove momke. Ne znam kakav će rezultat biti na kraju. Daćemo sve od sebe. Živimo za ovo“, ne predaje se Peruničić.

Najviše se očekuje od golmana Vladimire Cupare i Dejana Milosavljeva, koji brane boje Kjelcea odnosno Vardara, ekipa koje su godinama u evropskom vrhu. Nekadašnji tandem iz Partizana Nemanja Ilić i Bogdan Radivojević biće zaduženi za golove sa krilnih pozicija. Kružni napadač biće Mijajlo Marsenić, koji brani boje nemačkog Fuhsea iz Berlina, a vođa odbrane je Miljan Pušica. Najtanji smo na bekovskim pozicijama. Tu bi teret trebalo da ponesu iskusniji Nemanje Zelenović i Stefan Vujić, uz mladog Nemanju Obradovića.

Srbija je pre početka šampionata ostala bez povređenog desnog krila Darka Đukića. Takođe, Peruničić je neočekivano doneo odluku da precrta Petra Đorđića, beka beloruskog Meškova. I protivnici u grupi su imali problema sa povredama. Rusi će igrati bez snažnog beka nemačkog Hanovera Pavela Atmana, dok je golman Viktor Kireev rovit. Brazilci će igrati bet pivotmena Vardara Rožerija Moraeša. Zanimljivo, na šampionatu će igrati ujedinjena Koreja. Plasman na šampionat je obezbedila Južna Koreja kao treća u Aziji, ali zbog viših interesa odlučeno je da se spoje do skora nespojive države. IHF je napravio i presedan jer će ova selekcija da broji 20 rukometaša (16 iz Južne i četvorica iz Severne Koreje). Ostali mogu da prijave 16 igrača, sa jednom promenom posle prve faze šampionata. Sport ruši političke barijere.

Francuska je reprezentacija koja dominira svetskim rukometom u ovoj deceniji. Trikolori su dvostruki uzastopni šampioni planete, a krune su osvajali čak četiri puta na poslednjih pet prvenstava. Jedino se ubacila Španija 2013. godine. Međutim, u Danskoj i Nemačkoj gledaćemo neku novu Francusku. Legendarni 42-godišnji golman Tijeri Omeje je konačno rekao zbogom Galskim petlovima, a najveći hendikep je povreda najboljeg rukometaša sveta u ovom milenijumu Nikole Karabatića. On će da propusti prvo veliko takmičenje od 2003. godine. Od stare garde ostali su krila Lik Abalo i Mišel Gigu, kao i snažni pivotmen Sedrik Soraindo. Tu su i nova mlade snage Dika Mem, Ludovik Fabregas, Timoti N’Gusan i Melvin Ričardson. Iako bez udarne igle, Francuska ostaje kandidat za zlato. Selektor Didije Dinar i dalje ima veliki broj kvalitetnih igrača, a ono što krasi selekciju godinama je stamena odbrana.

U najjužem krugu za titulu ubrajaju se domaćini Danska i Nemačka. Skandinavcima upravo nedostaje svetska titula da kompletiraju zlata sa najvećih takmičenja. Dance predvodi fantastični bek Pari Sen Žermena Mikel Hansen, najskuplji rukometaš sveta sa platom većom od milion evra. Nemci nisu imali uspeha na prethodna dva velika takmičenja, ali sada pred svojim navijačima pucaju an zlato. Prva zvezda reprezentacije je član najskupljeg tima današnjice Pari Sen Žermena, levo krilo Uve Genshajmer. Dosta se očekuje i od golmana Kila Andreasa Volfa, koji se na leto seli u poljski Kjelce.

Skandinavske selekcije Švedska i Norveška su veoma jake i u ubrajaju se u kanidate za vrh. Norvežane, srebrne sa prošlog SP u Francuskoj, predvodi sjajni levi bek Pari Sen Žermana Sander Sagosen, zvanično najbolji rukometaš sveta za 2018. godinu. Iz prikrajka vreba Španija, prošlogodišnji šampiona Evrope. Neće biti na golu prošlogodišnjeg junaka sa EP u Hrvatskoj Arpada Šterbika. Crvena furija je iskusna selekcija koja može do medalje.

Hrvatska je već dve i po decenije rukometna velesila i nikada je ne treba otpisati. Iskusni Lino Červar ima spoj mladosti i iskustva, a i dalje se sve vrti od srednjeg beka Kila Domagoja Duvnjaka, odličnog igrača, ali sklonog povredama. Makedoniju krasi fanatična borbenost i neuništivi veteran, 38-godišnji Kiril Lazarov. Island dolazi na SP oslabljen bez najboljeg strelca u istoriji, levog krila Gudjona Valura Sigurdsona. Ipak, Ribari su godinama u padu, dolazi nove generacije koje nisu kvaliteta Olafura Stefansona, Atlasona, Smarasona, Karasona. Tradicionalno, najbolji rukomet se igra u Evropi. Od ostalih selekcija van Starog kontinenta Katar, srebrni sa SP 2015. godine, bi mogao da iznenadi, a neku pobedu mogu da očekuju i Tunis, Egipat, Argentina i Brazil. Ipak, Evropljani će da odlučuju o raspodeli medalja.

Svetsko prvenstvo se igra u četiri nemačka grada: Minhenu, Berlinu, Kelnu i Hamburgu i dva danska, Kopenhagenu i Herningu. Zna se da je u ovom zemljama rukomet veoma popularan, da će dvorane biti dobro popunjene, a najmanji kapacitet hale je u Minhenu, koja prima 12.000 gledalaca.

Šampionat otvaraju danas domaće selekcije, Danska i Nemačke i to protiv autsajdera Čilea odnosno Koreje. Danci će samo današnji meč da igraju u glavom gradu Kopenhagenu, a ostalih četiri u prvoj fazi biće domaćini u Herningu. Panceri igraju sve mečeve u velelepnoj Mercedes Benc areni u Berlinu.

17 ORLOVA

Boje Srbije na SP braniće sledeći rukometaši - Golmani: Svetislav Verkić (Vojvodina), Vladimir Cupara (Kilce) i Dejan Milosavljev (Vardar); Bekovi: Miljan Pušica (Minden), Miloš Orbović (Temišvar), Stefan Vujić (Steaua), Ivan Mošić (Ademar Leon), Lazar Kukić (Logrono), Nemanja Zelenović (Gepingen), Draško Nenadić (Celje) i Nemanja Obradović (Visla); Krila: Vukašin Vorkapić (Metaloplastika), Bogdan Radivojević (Rajn Nekar Leven), Nemanja Ilić (Tuluz) i Vanja Ilić (Logrono); Pivoti: Zoran Nikolić (Konstanca) i Mijajlo Marsenić (Fuhse Berlin).

SASTAV GRUPA

GRUPA A (BERLIN): Francuska, Nemačka, Rusija, Srbija, Brazil i Koreja
GRUPA B (MINHEN): Španija, Hrvatska, Makedonija, Island, Bahrein i Japan
GRUPA C (HERNING I KOPENHAGEN): Danska, Norveška, Austrija, Tunis, Čile i Saudijska Arabija
GRUPA D (KOPENHAGEN): Švedska, Mađarska, Katar, Argentina, Egipat i Angola

KVOTE ZA OSVAJAČA

Francuska      3,30
Danska           3,30
Nemačka        6,00
Španija           7,50
Švedska          10,0
Srbija  500

SVETSKO PRVENSTVO - 1. KOLO:

Četvrtak 

18.15: Nemačka - Koreja
20.15: Čile - Danska

Petak

15.30:   (6,25) Japan (12,00) Makedonija (1,17)
15.30:   Angola – Katar
18.00:   (2,70) Srbija (8,00) Rusija (1,65)
18.00:  (4,00) Island (8,50) Hrvatska (1,35)
18.00:   (16,00) Saudijska Arabija (20,00) Austrija (1,03)
18.00:   (7,75) Argentina (13,00) Mađarska (1,12)
20.30:   (13,00) Brazil (18,00) Francuska (1,05)
20.30:   Bahrein – Španija
20.30:   (7,75) Tunis (13,00) Norveška (1,12)
20.30:   (7,75) Egipat (13,00) Švedska (1,12)

NAPOMENA: Kvote su podložne promenama

Foto: MN Press


tagovi

Svetsko prvenstvo u rukometu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara