Prvi poraz Srbije! Bezbolan za nas, ali bolan za Brazil...

Vreme čitanja: 3min | sre. 10.10.18. | 14:59

Japanke ostvarile iznenađujuću pobedu kojom su na set od F6

Srpske odbojkašice su doživele prvi poraz na Svetskom prvenstvu u Japanu.

Domaća selekcija je savladala Srbiju sa 3:1 (15:25, 25:23, 25:23, 25:23) i napravila ogroman korak ka plasmanu u treću fazu takmičenju, odnosno F6. Srbija je još ranije obezbedila plasman među šest najboljih, tako da je ovaj poraz bio bezbolan, ali će jako zaboleti Brazil.

Izabrane vesti

Brazilska selekcija se nadala da će Srbija nastaviti sa partijama iz dosadašnjeg dela takmičenja i da će savladati Japan. Ili da će makar u pet setova izgubiti od Japanki. U tom slučaju je Brazil sutra mogao da bilo kojom pobedom u direktnom duelu eliminiše Japan. Ipak, to se nije desilo... Japanke su slavile i osvojile maksimalna tri boda, tako da su jednom nogom u F6 fazi. Sutra im je protiv Brazila dovoljan i set da prođu dalje. Brazilkama igra samo maksimalnih 3:0 i da onda prođu dalje na poen količnik.

Srbija je i pored poraza zadržala prvo mesto u grupi pred sutrašnji duel poslednjeg kola sa Holanđankama koje takođe nisu sigurne i potreban im je set sutra za prolaz dalje.

Uzrok poraza srpskih odbojkašica, osim u nedostatku motiva, leži i u sastavu koji je Terzić izveo. Srbija je ceo meč igrala bez najbolje evropske igračice Tijane Bošković i to se osetilo jer Ana Bjelica nikako nije mogla da nadoknadi napadački učinak Boškovićeve. Na kraju su se odmarale i Brankica Mihajlović i Milena Rašić

Međutim, kako je Srbija odigrala prvi set, izgledalo je da će meč biti vrlo brzo gotov i da se pitanje pobednika neće postavljati nijednog trenutka. Imale su naše odbojkašice i preko 10 poena prednosti u prvom setu, na kraju su malo spustile gas i osvojile ga sa „samo“ 25:15. Brankica Mihajlović i Milena Rašić su bile sjajne...

Ali je onda usledilo opuštanje. Japanke su pokazale sjajan karakter da se potpuno „resetuju“ posle fijaska u prvom setu i da se bore do kraja. Nastavile su sa svojom igrom i isplatilo im se. Dok je Terzić menjao i kombinovao srpski tim, Japanke su rasle sa svakim osvojenim poenom i preuzele inicijativu. Iako su Japanke vodile u većem delu seta, nisu uspevale da se odlepe. Naše devojke su stigle do 23:23, ali su ključni napadi preko Buše zaustavljeni i Japanke su izjednačile.

Slična priča i u trećem setu. Od korektora Ane Bjelice u napadu smo dobijali jako malo (bila je dobra u bloku), stalo je i Brankicu Mihajlović tako da je Srbiju u igri održavala Milena Rašić. Japanke su održavale minimalnu prednost i iskoristile prvu set loptu kada su poremetile prijem Srbije.

Terzić je reagovao promenom tehničara i u četvrtom setu dao šansu Bojani Živković. Srbija je posle toga počela bolje da igra. Od 9:11, Srbija je došla do 15:11 zahvaljujući Stefani Veljković i Bjanki Buši. Povela je Srbija i sa 18:13, ali su neuništive Japanke još jednom uspele da se vrate u meč i preokrenu na 18:19! Usledila je borba i poena za poen kao u prethodna dva seta i sličan epilog. Srpkinje su grešile u odlučujućim momentima, Japanke su to iskoristile i ostvarile veliku pobedu. Nagaoka i Koga su sa po 19 poena vodile Japan do pobede, dok je Milena Rašić sa 20 poena bila nejfikasnija u srpskom timu. 

Sutra pada odluka o konačnom spisku učenika F6 faze. Tamo su već Srbija, Italija i Kina. Amerikanke su mnogo bliže plasmanu iz druge grupe od Ruskinja, dok je u našoj grupi prava drama. Ako Srbija sutra pobedi Holandiju sa 3:0, a a Brazil istim rezultatom savlada Japan, imaćemo tri izjednačene reprezentacije po broju pobeda, bodova i set-količniku. Odlučivaće broj osvojenih i izgubljenih poena... 


tagovi

Odbojkaženska odbojkaška reprezentacija SrbijeZoran Terzić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara