Skener Anje Spasojević pred sudar fenomena: Egonu ne može da se poredi sa Tićom! Evo i zašto...

Vreme čitanja: 5min | pet. 19.10.18. | 15:46

„Čestitke svima, samo im želim da se ovde ne zaustave. Neka naše odigraju kako znaju, a mislim da mogu i bolje nego protiv Holandije - i neće biti problema“, kaže naša bivša reprezentativka u najavi finala Svetskog prvenstva između Srbije i Italije

Srpske odbojkašice u Japanu pišu istoriju! Pre 12 godina je najavljen iskorak u tom sportu kada su naše odbojkašice stigle do bronzane medalje koja je sijala zlatnim sjajem. Bilo je to prvo odličje sa nekog velikog takmičenja. Već sutra (12.40, TV Sport Klub), nova generacija ima šansu da osvoji i prvo svetsko zlato.

Srbija će se s Italijom boriti za titulu najboljeg na svetu. Zato smo pozvali jednu od najboljih igračica iz pomenute 2006. godine, Anju Spasojević, udato Pešić, da prokomentariše ovaj rezultat. Da nam iz stručnog ugla objasni šta naše odbojkašice čeka u finalu, ali i da komentar za očekivani sudar korektora i dva fenomena ženske odbojke Tijane Bošković i Paole Egonu.

Izabrane vesti

Očekivala je Anja uspeh. Jer je i sama pravila uspehe kao igračica. Kaže da to osećanje nije bilo subjektivno - već objektivno.
Bez daljeg, ogroman uspeh. Naše su otpočetka to najavljivale. Videlo se od starta. Čestitke svima, samo im želim da se ovde ne zaustave. One su svesne svog kvaliteta. Bilo je jasno da smo jedan od favorita, samo kada se pogleda sastav. Ali tu ima mnogo faktora - sistem takmičenja je težak, tu je pritisak... Samo da naše odigraju kako znaju, a mislim da mogu i bolje nego protiv Holandije - i neće biti problema. Verujem da sutra dobijamo našeg svetskog šampiona“, kaže Anja za MOZZART Sport.

Vratili smo se na kratko u tu 2006. godinu i pitali Anju da uporedi tu i ovu generaciju.
Ne može to  da se poredi. Mi smo bili mlada ekipa, perspektivna. Ali, nismo do tada ništa osvojili. Tako su nas i protivnici gledali. Imali smo potom taj momentum koji nas je nosio do kraja turnira. Ovo  danas nije za poređenje. Mi danas imamo jednu od najjačih ekipa  na svetu. Potpuno objektivno  gledano, po imenima. Imamo Tijanu Bošković... Moramo da imamo slab dan, a da neko odigra jako dobro da bi mogao da nas dobije“.

Tu smo prekinuli Anju jer smo želeli tačan referat na tu temu.
Negde sam videla, to  jest pročitala, da Tijana ima prosek uspešnosti  u napadu od preko 50%. Ljudi, to je monstruozno! Pa to je dobar procenat  i za srednjeg blokera, ne za korektora. Mnogi bi korektori u muškoj odbojci prihvatili takav procenat na jednoj utakmici, a ne na celom turniru. Rekli bi - „Vau, super da imam takav prosek na jednoj utakmici“. Tijana je fenomen! To što radi je fantastično“, pričala je Spasojevićeva u dahu.

Potom je samo nastavila da niže komplimente na račun našeg debojke sa druge planete. I da objašnjava kolika je to količina znanja i umeća.
Volela bih da imam prostora da objasnim koliko taj procenat objašnjava kakva je Tića dobra igračica. To je procenat koliko je lopti prošla minus greške i ono što je izblokirana. Pa, ona dobija one najteže lopte. Mnogo tih korektivnih lopti kako ih zovemo. Ili kada libero diže sa devet  metara“, kaže  Spasojevićeva.

Naravno, Tijanu vidi kao naše najveće oružje u finalu Svetskog prvenstva.
Kada neko odigra dobar meč i svaku ubaci u teren možemo da kažemo da je u pitanju sreća. Ali Tijana ima takvu konstatnost, takav kontinuitet  sa svojom 21 godinom. Ako nastavi ovako ima šansu da postane najbolja  igračica ne samo naša, već svih vremena. Ne mogu da pretpostavim uopšte kako će igrati za par godina kada danas ovako igra“, kaže Anja.

Mnoge  zanima kako će izgledati sudar dva denomena ženske odbojke. Na jednoj strani je Tijana, a na drugoj Paola Egonu. Anja kao bivši primač odlično može da proceni kakve su napadačke sposobnosti dva pomenuta korektora.

I naša bivša reprezentativka nema dilemu...
Možemo vi da poredite Egonu sa Tijanom do prekosutra, ali to ne može da se poredi! Egonu je dobar igrač, odličan, ali sa Tijanom ne može da se poredi, objektivno  kažem. Tijana  igra konstantno, dok Egonu ima dosta  uspona i padova u igri. Da sada ne ulazim u detalje, ali Tića je  dosta bolja tehnički. Kada je gledam uliva mi mnogo veću  sigurnost da će pogoditi teške smečeve. Bez  nekog omalovažavanja, nikada ne bih birala Egonu pre Tijane u svoju ekipu. Tijana igra neverovatno! Ona ima toliku zrelost sa samo 21 godinom. Lično, Tića je za mene za klasu bolji igrač od Egonu. Tako je u ovom momentu. Možda će je Egonu stići za koju godinu, ali sada je tako. Videla sam da je osvojila preko 40 poena, to samo znači da je dobila gomilu lopti“, kaže Anja i dodaje da se samo nada da će Boškovićeva uspeti da se izbori i sa umorom koji je polako stiže, kao i da je bez obzira na ishod finala vidi kao MVP-ja turnira.

Egonu ima osvojen 291 poen ukupno na turniru. Tijana 167. Ali, Tijana je propustila dva meča na turniru. U onim prvim mečevima je Terzić dosta odmarao kada bi naše odbojkašice povele s 2:0 u setovima, recimo. Srbija je dobijala dosta mečeva sa 3:0, dok je Italija igrala nekoliko mečeva u pet setova. To ima veliki uticaj na ove brojke. Tijana je imala 284, a Egonu 503 pokušaja na turniru.  

I ono što je najbitnije, Tijanin procenat uspešnosti je 53,87%, dok je Egonu na 48,71%. 

Da li je Anja očekivala Italiju kao protivnika u finalu? Od koga pored Egonu treba najviše da se čuvamo?
Iskreno,  nisam mnogo utakmica gledala, ali sam očekivala. Nekako su imale manje oscilacija od Kine tokom turnira. Znale  su da sačekaju pravi  momenat  i da napadnu protivnika. Sviđa mi se kako igra i Sila. Primač, temperamentna je, može da nam napravi  probleme. Ali, mislim da je najveća  prednost Italije dobra kolektivna igra. Oni to neguju 100 godina. Imaju i odlične srednjake. Dosta  polažu na taktiku. Recimo, ako se dogovore da Tijani ostavljaju paralelu, one će to raditi ceo meč bez obzira koliko Tijana pogađala. Jako su disciplinovane i ta kolektivna igra im je najveća  snaga“.

Kod nas je pored Tijane - Brankica Mihajlović  najveće oružje u napadu.
Tijana je osnovna karika, u to nema sumnje, Maja se uvek okreće njoj kada su teške lopte u pitanju. E Brankica je taj ključni dodatak. Taj spoj Tijane i Brankice nema niko na svetu! Ona je ta druga opcija koja pravi razliku. Tijana ima pravo da se umori, ali onda Maja digne loptu Brankici. Tu je i Milena Rašić kao treća opcija“.

Na kraju, Anja kao u igračkim danima ima motivacionu poruku za naše odbojkašice.
Samo da ne čuje zlo, možemo da budemo svetski prvaci! One za to rade. To zlato bi bilo san svih.  Bilo bi mi jako žao da ne osvoje. I Maja se zbog toga vratila u reprezentaciju“, rekla je Anja i poželela sreću našim odbojkašicama protiv Italijanki.

Već sada su ispisale istoriju. Sa Anjom je 2006. godine bila bronza, sada bismo svi želeli da se naše odbojkašice domognu zlata!

Foto: MN Press


tagovi

Anja SpasojevićTijana BoškovićPaola Egonu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara