SPEKTAKL! Zvezda je rođena! Odbojka sa druge planete i svetski rekord – Italija na Srbiju u finalu!

Vreme čitanja: 3min | pet. 19.10.18. | 12:04

Čudesno polufinale i poraz Kine posle maratona uz istorijsku partiju Paole Egonu

Bilo je potrebno dva sata i 20 minuta lude odbojke da reprezentacija Srbije sazna protivnika u finalu svetskog prvenstva! To će biti Italija koja je posle atomske odbojke i maraton u pet setova savladala Kinu 3:2 (25:18, 21:25, 25:16, 29:31, 15:17) posle čak šest set lopti!

Iako je Kina bila blagi favorit kao aktuelni olimpijski šampion i po mnogima najbolji tim sveta, Italijanke su pokazale da su izrasle u spektakularnu ekipu predvođenu novom zvezdom svetske odbojke Paolom Egonu. Mlada korketorka Italije je odigrala meč za sva vremena, osvojila 45 poena (!) i srušila rekord Jelene Pavlove koja je za Kazahstan na SP pre 12 godina osvojila 40 poena. Neverovatno šta je danas radila Paola Egonu… Zvezda je rođena! Čak 88 napada je imala Paola Egonu danas?! I iskoristila 39. Plus jedan blok i pet as servisa. Čudo!

Izabrane vesti

Kakav že to samo okršaj u finalu biti između nje i Tijane Bošković! Sutra se piše nova istorija osbojke. Ovako dve dominantne igračice nisu odavno viđene.

Od početka se videlo da će ovo biti Egonu protiv Kine. Tukla je 19-godišnja Italijanka iz sve snage i svih pozicija, a najbolja odbrana sveta je bila na mukama kakve je odavno nisu snašle. Predvođene 19-godišnjim čudom, Italijnke su za tili čas došle do 12:6 i do kraja seta nisu ispuštale visoku prednost.

Ali Kina je sila. Probudila se najbolja odbojkašica sveta Džu Ting i usledila je žestoka i izjednačena bitka. Bilo je 22:21 kada je Kina prelomila i sa dva uzastopna asa Hu izjednačila u setovima.

Treći set je bio brtualan odgovor Italijanki. Iako je Kina otvorila set sa vođstvom od 4:1, Egonu i Boseti su najavile proekret. Kineskinje su počele mnogo da greše i Italija je uraganskim stilom došla do 14:10. Egonu je igrala kao u transu i povećavala prednost da bi sa dva strašna asa donela Italiji novo vođstvo u setovima.

A onda titanska borba i pravi spektakl u četvrtom setu. Egonu i Sila su bombardovale smečevima, Kina je ipak uspevala da se održi u igri dobrom odbranom i raznovrsnijim napadom. Kina je povela 18:15, Italija uzvratila i došla do 22:19. Italija je prva stigla do prve meč lopte, ali Kina se odbranila. Egonu je izblokirana na drugoj meč lopti, Kineskinje su prešle u prednost… Jedna druga, treća, četvrta set lopta! Na kraju je prošla peta. Milimteri su odlučivali, čelendž je spasao Kinu.

Pobednik je odlučen u tajbrejk. Italijanke su nastavile da napadaju preko Egonu koja je delovala kao da jedva stoji na nogama, ali kada bi joj digli dobru lopte, munje su sevale iz njenih smečeva. Ipak, uzvraćala je Džu Ting i rezultat je bio egal do sam zavšnice.

Bilo je 12:12 kada je Kirikela izblokirala Džu Ting, a Egonu ispratila čudesnim asom za još dve meč lopte. Ali Kina je imala devet života. Spasile su jednu pa drugu. Paola Egonu je izborila i petu set loptu, ali je potom promašila iz teške pozicije. Izborila je i šestu! Odbranila se i onda poslala neodbranjiv hitac za veliku pobedu.

Poslala je Kinu u borbu za bronzu, a najavila i da je prošlo vreme dominacije Džu Ting. Zvanično najbolja igračica sveta je osvojila 26 poena. Što je malo za njen standarde u ovako maratonskom meču. Od 55 napada je iskoristila 23, ali je zakazala na servisu. Pored Egonu, u italijanskom timu treba istaći i Mirjam Silu koja je osvojila 23 poena. 

(FOTO: FIVB)


tagovi

Paola Egonu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara