Srbija jača u Gondomaru, ali prvi rivali su strašni Brazilci

Vreme čitanja: 3min | pet. 14.06.19. | 10:54

U ovogodišnjoj Ligi nacija debituju prvi tehničar Orlova Nikola Jovović i drugi korektor naše selekcije Dražen Luburić. Poslednja tri duela protiv „karioka“ naši odbojkaši nisu uzeli ni set

Odbojkaši Srbije su sve bolji. Posle početna četiri poraza, izabranici Nikole Grbića su slavili u Otavi protiv Nemačke i Kanada posle dramatičnih pet setova i ostali u igri za završni turnir narednog meseca u Čikagu. Ali, pitanje je da li Orlove zanima učešće na F6 takmičenja pod okriljem Svetske odbojkaške federacije.

Prva dva vikenda Srbija je igrala u podmlađenom sastavu bez kompletne prve postave sa Svetskog prvenstva u Italiji i Bugarskoj prošle godine. Na trećem turniru Lige nacija u Gondomaru Srbija će biti jača za trojicu novih igrača, prvog tehničara reprezentacije Nikolu Jovovića, drugog korektora Dražena Luburića i libera Mirana Kujundžića. Oni su zamenili Andriju Vilimanovića, Danila Pavlovića i Nemanje Mašulovića.

Izabrane vesti

Na startu u Portugaliji Srbija ima najteži posao, danas (19.00) igra protiv svetskog vicešampiona Brazila. „Karioke“ imaju svih šest pobeda u ovom takmičenju. Tradicija poslednjih godina je apsolutno na strani Brazilaca. Poslednja tri susreta izabranici Nikole Grbića nisu osvojili ni set protiv odbojkaške supersile. Brazil ima četiri pobede u nizu, a poslednji put Srbija je bila bolja 2016. godine u Svetskoj ligi.
Ne treba da trošim reči o Brazilcima. Pogotovo što su došli u Portugaliju u najjačem sastavu. Biće to iskustvo za naše igrače, da vidimo gde se trenutno nalazimo u odnosu na jednu od najboljih reprezentacija na svetu. Nadam se da ćemo nastaviti sa podizanjem forme“, rekao je selektor Grbić.

Za razliku od naše reprezentacije koja kalkuliše i ne igra u najjačem sastavu, Brazilci su skoro kompletni. Prethodna dva vikenda od poznatijih igrača nije bilo samo prvog tehničara selekcije, odbojkaša šampiona Italije i Evrope Lubea Bruna Rezendea. U odnosu na protekle godine južnoamerička selekcija je jača za primača servisa Lubea Joandija Leala Hidalga, rođenog Kubanca koji je stekao pravo da igra za vicešampiona sveta.

KVOTE ZA PRVAKA

Najprijatnije iznenađenje posle šest kola Lige nacija su Iranci koje sa klupe odlično vodi nekadašnji selektor Srbije Igor Kolaković. Azijska selekcija ima samo jedan poraz, a sakupila je dosad najviše poena, čak 16 i blizu je plasmana na završni turnir. Prva zvezda selekcije je igrač poljskog Belhatova Milad Ebadipur. On će naredna tri dana igrati u svom rodnom gradu Urmiji. U Iranu je odbojka veoma popularna i nema sumnje da će dvorana da bude puna protiv Kanađana.

Derbi se igra u Iranu gde se sastaju prvi pobednik Lige nacija Rusija i dvostruki šampion sveta Poljska. Obe selekcije nisu igrale u najjačim sastavima prva dva vikenda. Zbornaja je posle početnog poraza u Novom Sadu od Francuske nanizala pet pobeda. U odsustvu Maksima Mihajlova šansu je iskoristio korektor šampiona Rusije Kuzbasa iz Kemerova Viktor Poletaev, dok su perjanice selekcije primači servisa Fakela iz Novog Urengoja Dmitri Volkov i Jegor Kljuka. Za Poljake nije dosad igrao Bartoš Kurek, MVP prošlog SP u Italiji i Bugarskoj.

Finalni turnir će se odigrati od 10. do 14. jula u Čikagu. Amerikanci kao domaćini su sigurni putnici, a na F6 plasiraće se i pet najboljih selekcija posle 15 kola, odnosno pet vikenda. Prvi kriterijum kod redosleda reprezentacija je broj pobeda, pa tek onda broj bodova.

Vreme RB Liga Meč Tip Kvota
Pet 19:00 8848 LN Brazil - Serbia up manje (138.5) 1,75
Pet 13:00 8844 LN Russia - Poland ki 1 1,25
Pet 16:00 8845 LN Iran - Canada ki 1 1,22
Pet 20:00 8850 LN France - Germany hs 1 (-1.5) 1,35
Ukupna kvota3,60

LIGA NACIJA – 7. KOLO

Petak

URMIJA (IRAN)
13.00: (1,25) Rusija – Poljska (3,55)
16.00: (1,22) Iran – Kanada (3,80)

VARNA (BUGARSKA)
16.00: (4,70) Japan – Italija (1,15)
19.40: (1,15) Bugarska – Australija (4,70)

KAN (FRANCUSKA)
17.00: (1,35) SAD – Argentina (2,90)
20.00: (1,15) Francuska - Nemačka (4,70)

GONDOMAR (PORTUGALIJA)
19.00: (1,05) Brazil - Srbija (7,70)
20.00: (1,75) Portugalija – Kina (1,95)

*** kvote su podložne promenama

Foto: MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara