Junak pobede Dušan Mandić
Junak pobede Dušan Mandić

Srbija potopila Hrvatsku u vaterpolo klasiku! Kroz dramu i spektkl u Nišu do najslađe pobede

Vreme čitanja: 3min | sre. 12.12.18. | 18:58

Olimpijski i evropski šampion ponovo bolji od svetskog prvaka

Najveći derbi svetskog vaterpola je doneo još jedan spektakl, ali i još jednom pokazao ko igra najbolji vaterpolo na planeti – Srbija!

Evropski i olimpijski šampion je srušio ljutog rivala iz Hrvatske u trećem kolu Evrokupa u spektakularnom meču u Nišu. Srpski Delfini su posle preokreta i peteraca naneli poraz svetskim prvacima – 11:9. Golom Mandića u poslednjim sekundama je Srbija izbegla poraz, izborila 7:7 i peterce u kojima je bila perfektna.

Izabrane vesti

Pobeda ne znači rezultatski mnogo jer su oba tima izborila plasman na završni turniru Budimpešti. Ali zbog rivaliteta i tradicije između dve reprezentacije, kao i sjajnih navijača na bazenu u Nišu, svakako prija što je Srbija najvećem rivalu udarila još jednu packu. Pa još na ovako sladak način... Filipović je sa tri gola bio najefikasniji u domaćem timu, dok je Pijetlović dva puta bio precizan. 


Srbija – Hrvatska 11:9 (1:3, 3:2, 1:1, 2:1- 4:2)

Bazen: Čair. Gledalaca: 1.400. Sudije: Severo (Italija), Vojevodin (Rusija). Igrač više: Srbija 11 (3), Hrvatska 10 (3). Peterci: Srbija 2 (0), Hrvatska 2 (1).

SRBIJA: G. Pijetlović, Mandić 2, V. Rašović, Ranđelović, Drašović, D. Pijetlović 2, Vico, S. Rašović, Jakšić 1, Filipović 4, Prlainović 2, S. Mitrović, B. Mitrović. Selektor: Savić.

HRVATSKA: Marcelić, Macan, Fatović 3, Lončar, Joković 1, Čagalj, Vukićević, Bušlje, Miloš, Vrlić 1, Šetka 1, Garsija 3, Anić. Selektor: Tucak.

Peterci: Joković – brani Mitrović, Filipović 8:7, Vukičević – brani Mitrović, Prlainović 9:7, Garsija 9:8, Jakšić 10:8, Fatović 10:9, Mandić 11:9.


Srbija je povela 1:0 na početku, ali je potom sve krenulo loše po naš tim. Delfini nisu imali sreće u realizaciji, tri puta su pogađali okvir gola, promašili dva peterca i Hrvatska je preokrenula na 1:3. Uspela je Srbija u drugoj četvrtini da smanji na gol razlike, ali je Hrvatska opet ušla u seriju i došla do ogromnih 5:2. Mirisalo je na debakl u prvom poluvremenu, ali su Delfini dodali gas i uspeli do dolaska na odmor da smanje na 4:5 preko Duška Pijetlovića i zadrže priključak.  

Filip Filipović je na početku drugog poluvremena pogodio za 5:5 i raspalio tribine u Nišu. Delovalo je da Srbija okreće meč u svoju korist, ali se na golu Hrvatske razbranio Marcenić i opet je Hrvatska preko Fatovića otišla na gol prednost. Imao je Fatović peterac da odvede Hrvate na 7:5, ali je Srbiju tada spasao golman Mitrović i najavio da ništa nije gotovo. Kapiten Filipović je još jednim golom doneo novo izjednačenje Srbiji, imali smo i šanse za vođstvo, ali je blistao i golman Hrvatske.

Hrvati su prko Jokovića opet otišli na plus jedan i držali prednost do poslednjeg napada. Srbija je imala 15 sekundi da izbori peterce i uspela je! U poslednjoj akciji lopta nije došla do našeg centra, ali se nekako odbila do Mandića koji je strašnim šutem dva sekunda pre kraja spasao Srbiju poraza na opšte oduševljenje bazena u Nišu.

Seriju petaraca je otvorio naš golman Bane Mitrović odbranom Maru Jokoviću, potom je i Vukićević u drugoj seriji pogodio stativu i Hrvatska je bila gotova... Naši momci su bili bezgrešni sa pet metara i redom su rešetali: Filipović, Prlainović, Jakšić i Mandić.

(FOTO: Star sport)


tagovi

vaterpolo reprezentacija Hrvatskevaterpolo reprezentacija SrbijeDušan Mandić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara